LUPINER: Mariya Simon tar til orde for en lupin-dugnad i sommer.

Bli en lokal insektshelt i sommer

Du vet utrykket «vi bør ikke tukle med naturen?» Vi klarte å tukle med naturen og nå trenger vi å hjelpe natur og innsektene med å rydde opp i våre egne feil, skriver Mariya Simon.

Publisert

Vi har alle sett hagelupiner spre seg rundt i kommunen, og de er vakre å se på, men de gjør en stor og varig skade. De sprer seg som ild i tørt gress, tar over store arealer, trenger ut alle andre blomsterarter og gjør at det i praksis blir en ørken for innsekter og polinatorer i hele området. Selv om de vakre blomstene gir noe nektar for humler, har lupiner alt i alt større negativ enn positiv effekt. Dette skriver La humla suse om lupinene:

«Hagelupiner er vakre når de blomstrer. Men når blomstringa er over, så er de slettes ikke vakre lengre. Og der hvor lupinene har tatt kontrollen er det lite eller ingen andre blomsterplanter som har mulighet til å bidra til vakre og gode blomsterenger, av gode stedegne blomsterplanter. Hagelupinene virker svært negativt inn på biomangfoldet. I motsetning til hva mange tror er heller ikke lupinene svært gode for humlene. Lupinene produserer ikke nektar, og er lett giftige. Dette virker negativt inn på reproduksjonen til norske humler som ikke er har «lært seg å mestre» denne giften. Resultatet er mindre bol, og færre nye dronninger. Samtidig så fortrenger lupinene gode nyttige trekkplanter for humlene. Så resultatet for humlene er i det store og hele negativt».

Innsekter og planter har ingen store stemmer som kan forhandle til å ta en del av fatet i kommunebudsjettet. Kommunen får ikke prioritert oppgaven med å klippe lupiner, de har knapt ressurser og tid til å pleie de viktigste samlingsplassene våre, det er vanskelig å prioritere natur i konkurranse med nye skoler og sykehjemsplasser. Så her står vi, et par uker unna at lupiner lager nye millioner med frø og sprer seg enda mer og tar over enda større områder.

RYDDEJOBB: Mariya Simon har brukt den siste tiden på en lukejobb av de sjeldne.

Jeg har tilbrakt siste sommeruker ved å luke lupiner i nærområdet, fordi det er det beste vi kan gjøre for å bekjempe de. I det siste har jeg fokusert på å ta blomstene før de lager frø, fordi jeg klarer ikke hele lukejobben alene. Man kan levere det man har luket i poser til gjenvinningsstasjonen gratis, de har egne containere til forbrenning av svartlistede arter. Jeg har engasjert flere gode naboer, og vi kan se endringer på området allerede; flere flotte engblomster har dukket opp der det var kun lupiner før.

Jeg vet ikke nøyaktig hvordan hagelupiner har spredd seg, men jeg forsto det slikt at det var ofte foretrukket blomst å plante langs norske motorveier, fordi den er så vakker. Problemet med å introdusere en fremmed art til norsk natur, som har total dominans, er at den kan ødelegge hele økosystemer. 

Vi har gjort en feilvurdering, og nå må vi rydde opp i det. 

Jeg håper vi i kommunen kan lære om hvilke arter vi bør bekjempe fortest og at hver og enkel av oss kan prøve å ta dugnader i nærheten av der dere bor. Fordi sammen kan vi stoppe denne utviklingen, sammen kan vi redde insektene og plantene i nærområdene. Fortelle barna, snakk om det med naboen, engasjer deg med konkret positiv sak i sommer. La oss bli lokale insektshelter og vise hvor mye vi bryr oss om nærnaturen vår. Også lover jeg at det er en god måte å trene på og tilbringe tid ute med venner eller med en god podkast på øret. 

Mariya Simon
5. kandidat på listen for neste kommunestyreperiode for Miljøpartiet de grønne

Powered by Labrador CMS