MISVISENDE: Akkurat nå er ikke isen på Kolbotnvannet spesielt usikker, men da bildet ble tatt var det ikke å anbefale med skøyter.

– Nordre Follo må tenke nytt

– Våre innsjøer kan bli en vekstmotor for lokalt næringsliv, mener Sharam Ariafar (Ap).

NB: Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter.

Nordre Follo står midt i en krevende økonomisk situasjon. Kommunen må ta vanskelige valg, og ofte er det snakk om kutt i tjenester. Men vi kan ikke bare kutte oss ut av utfordringene – vi må også skape nye inntektskilder. Vi må tørre å tenke nytt og se på hvilke ressurser vi har som kan bidra til vekst og utvikling.

En av de største, men minst utnyttede ressursene vi har, er vår fantastiske natur – spesielt våre 11 innsjøer. Gjersjøen, Langen, Bindingsvannet og de andre innsjøene i kommunen representerer en enorm mulighet for økt aktivitet, turisme og næringsutvikling.

FULL AKTIVITET: Da dette bildet ble tatt var det mye aktivitet på Gjersjøen.

Nordre Follo – en naturskatt rett utenfor Oslo

Oslo vokser, og stadig flere bor i leiligheter uten tilgang til egen hage eller uteområde. Vi ser allerede hvordan Sognsvann og Østmarka blir overfylt på fine dager – behovet for naturopplevelser er stort. Nordre Follo ligger bare 15-20 minutter unna Oslo og har romsligere naturområder, renere badevann og mindre trengsel.

Dette er en mulighet vi ikke har råd til å ignorere. Vi må gjøre våre innsjøer til attraktive utfartssteder, ikke bare for våre egne innbyggere, men for Oslo-folk som søker naturopplevelser.

Men i dag er tilbudene rundt våre innsjøer begrensede. Mange steder mangler helt grunnleggende fasiliteter, noe som gjør at folk velger å dra andre steder. Det er her vi må satse.

TENKER NYTT: Kommunestyrerepresentant Sharam Ariafar tror vi kan utnytte naturen vår på en bedre måte.

Hva kan vi gjøre?

For å utvikle innsjøene våre som reisemål og styrke lokalt næringsliv, kan vi ta enkle, men effektive grep:

  • Etablere små kiosker og serveringssteder. Folk fra Oslo som drar på dagstur, vil ha noe å spise og drikke. Små, lokale kaféer eller food trucks kan skape arbeidsplasser og øke aktiviteten i kommunen.
  • Utvikle attraktive badeplasser med brygger, sitteplasser og gode sanitærforhold. Dette er viktig for barnefamilier og gir flere lyst til å tilbringe hele dagen ved vannet.
  • Tilby utleie av kajakker, SUP-brett og sykler. Mange i Oslo eier ikke bil eller utstyr til friluftsliv, men er villige til å betale for å leie.
  • Arrangere sesongbaserte aktiviteter, som vinterbading, skøytebaner eller guidede naturopplevelser. Dette kan forlenge sesongen og skape inntekter også utenfor sommermånedene.
  • Satse på universell utforming, slik at våre naturområder blir tilgjengelige for alle. Bedre turstier, ramper ved badeplasser og tilrettelagte fiskebrygger vil gi flere muligheten til å oppleve naturen – og styrke kommunens omdømme som inkluderende og fremtidsrettet.
  • Tilrettelegge for sosiale møteplasser for eldre. Mange eldre bor alene og ønsker steder å møtes for turer, kaffe og sosialt samvær. Innsjøene kan utvikles til trygge og hyggelige samlingssteder hvor eldre kan delta i organiserte aktiviteter eller bare nyte naturen sammen.
  • Skape tilrettelagte arbeidsplasser. Kiosker, utleiesteder og vedlikehold av naturområdene kan gi arbeidstrening og meningsfulle jobber for personer med spesielle behov. Dette gir både økt livskvalitet for enkeltpersoner og verdifulle tjenester for kommunen.

Dette er ikke store infrastrukturprosjekter, men små tiltak som kan skape arbeidsplasser, øke besøksstrømmen og gi økonomisk vekst.

NYDELIG: Langen er et yndet turmål for innbyggere i Nordre Follo.

Follo-banen – en utfordring og en mulighet

Den nye Follo-banen gjør det lettere for folk å pendle til Oslo, men samtidig senker den terskelen for at folk fra Nordre Follo drar til byen for handel og restaurantbesøk. Dette er en utfordring for vårt lokale næringsliv.

Men vi kan snu dette til en mulighet. Hva om vi gjør Nordre Follo til et sted folk reiser til, ikke bare fra?

Kolbotn og Siggerud ligger rett ved Oslogrensen og kan utvikles som naturlige knutepunkter for aktivitet og opplevelser. Med en strategisk satsing på naturbasert turisme og gode opplevelsestilbud, kan vi skape en motvekt til handelslekkasjen mot Oslo.

Jeg spurte nylig kommunedirektøren hva det ville koste å gjøre Bråtatjern på Siggerud mer tilgjengelig og attraktivt for besøkende. Svaret var 200 000 kroner. Det er en beskjeden investering for å skape større aktivitet, høyere verdiskaping og en bedre kommune for innbyggere og besøkende.

Nordre Follo må satse fremover, ikke kutte seg bakover

Som politiker mener jeg vi må ha en helhetlig strategi for utvikling, ikke bare fokusere på kutt og innsparinger. Vi må satse der vi har muligheter for vekst – og våre innsjøer er en av dem.

Nordre Follo har en unik sjanse til å utvikle seg som en naturlig destinasjon for friluftsliv, rekreasjon og næringsutvikling. Det vil gi både inntekter, arbeidsplasser og en mer levende kommune.

Men vi må tørre å tenke nytt.

Sharam Ariafar (AP)

NORDLYS: Det KAN være vakkert andre steder i kommunen også. Her fra Langen, godt utenfor Oppegårds grenser.
Powered by Labrador CMS