SKOLETUR: Elever og lærere på tur i Romania. Fra venstre: Lærer Jarle Sundve, Ida Elisabeth Eggedal 10. klasse, Jenny Martinsen 10.klasse, Minnie Fischer Eriksen 9. klasse, lærer Cicilie Indrebø, Peder Næss Skallerud 9. klasse og Vilja Størksen 9. klasse.

Fra Ingieråsen til Romania

Elevene på Ingieråsen fikk en opplevelse for livet. Her er reisebrevet.

Publisert

Ingieråsen skole er en del av ERASMUS-samarbeidet, som er et EU-prosjekt hvor man besøker forskjellige land og utveksler erfaringer. 

Nylig var vi fem niende- og tiendeklassinger og to lærere fra Ingieråsen skole som besøkte Borsa i Romania for å utveksle erfaringer med vann som tema. 

Da vi var i Romania opplevde vi en annen hverdag enn vi er vant med fra Norge. Vi har sett bruk av hest og kjerre slik det var i gamle dager, og samtidig opplevd en mer moderne side av landet.  

Første dagen ankom vi sent på ettermiddagen, og kvelden ble brukt hjemme hos vertsfamiliene for å bli kjent med disse. Neste morgen møttes alle på skolen. Der hadde hvert land en presentasjon med forskjellige temaer relatert til vann i våre respektive land. Det ble litt langtekkelig og tok opp hele dagen. Etter skolen sto vi fritt til å gjøre hva vi ville, så lenge det var avklart med vertene våre. Flere av oss norske dro ut og spiste og var sammen med våre verter.  

Dagen etter dro vi på utflukt opp i fjellene og smakte på og tok prøver av forskjellige typer vannkilder. Disse prøvene tok vi med tilbake til skolen for senere bruk. Også denne dagen møttes flere av oss ute med vertene våre, og vi var flere fra mange forskjellige land.

Busstur

Onsdag formiddag hadde vi en utflukt til Horses Cascade, en kjent foss i Romania. Turen opp dit besto av gåing og skiheis i regn, det var vått og kaldt. Senere på dagen brukte vi vannet som vi hentet dagen før. Da jobbet vi i grupper og lagde saft og brus med forskjellige smaker basert på forskjellig type vann.

På torsdag, den siste dagen i Borsa, kjørte vi buss rundt hele dagen og besøkte flere forskjellige steder. Ett av disse var «happy cemetery» hvor det koster 10.000 euro å bli begravet. Gravsteinen har et bilde av personen og en vits som passer til personligheten til den begravde.

På kvelden besøkte vi rådhuset for en avskjedsseremoni. Da vi ankom med bussen ble vi møtt av ordføren, som hadde fullt politioppbud og sikkerhetsvakter samt et filmteam. Ikke akkurat slik vi er vant til fra Norge. Inne fikk vi se tradisjonell sang og dans samt smake på tradisjonell mat fra området.  

Kansellering ble shopping

På fredag skulle vi egentlig kjørt til Cluj og deretter flydd hjem på kvelden, men flyene våre ble kansellert på grunn av Lufthansa-streik. Derfor fikk vi en hel dag med shopping og sightseeing i Cluj før vi fløy hjem tidlig morgenen etter. Vi har hatt en spennende og lærerik opplevelse som vi vil huske for hele livet og ikke vært foruten og gleder oss til de kommer til oss i uke 11. 

Tidligere i desember var det vår tur til å være verter for prosjektet «Journeys for peace». Da kom utvekslingselever fra Italia, Tyskland, Spania og Bulgaria på besøk til oss. Den 12. desember arrangerte vi et koselig julemarked. Elever fra produksjon av varer og tjenester solgte produkter til inntekt for veldedige formål. Det var stands fra utvekslingselevene fra Italia, Tyskland, Spania og Bulgaria, i tillegg til diverse kulturelle innslag.

Powered by Labrador CMS