Rektor : – En sann glede
– Det har vært en sann glede å åpne opp på grønt nivå. Jeg har merket en ekstra positiv holdning hos både elever og lærere, som jeg tror handler om at det er godt å kunne omgås omtrent normalt igjen, sier rektor ved Ingieråsen skole, Erling Berrum.
Han forteller at det er gledelig at elevene nå kan gå inn i hverandres klasserom, elever i forskjellige klasser kan snakke sammen i friminuttene og at venner i forskjellige klasser ser hverandre.
– Det var ikke noe hyggelig for oss som skole og oss som lærere å hele tiden måtte gå rundt og holde elevene fra hverandre, at vi måtte skille venner som gikk i ulike klasser. Det var nødvendig, men ikke med en god følelse, sier Berrum.
Hva er den største forskjellen mellom grønt nivå og gult og rødt nivå?
– Det er at vi kan fokusere mer på undervisningen, vi kan fokusere mer på elevenes faglige og sosiale utvikling, istedenfor å jobbe med atferds regulering knyttet til å overholde smittevernreglene, ifølge rektor.
Han forteller at det gikk mye tid til å passe på at elevene holdt avstand og overholdt smittevernreglene.
Fikk ikke vært nok på skolen
Hva var det verste med gult og rødt nivå?
– Det verste med gult og rødt var tanken om at mange elever ikke fikk vært like mye på skolen som de hadde behov for.
Da det var digital hjemmeundervisning?
– Ja, blant annet da. Den tanken og følelsen av at elevene ikke fikk like mye skole og undervisning som de ville ha fått med vanlig skole, det var vel noe av det mest utfordrende for oss lærere, da, sier rektor Erling.
Ifølge Berrum var selve uforutsigbarheten ganske utfordrende å takle, i tiden da det fort kunne veksle mellom ulike tiltaksnivå. Det skapte mange endringer og nye situasjoner for både elever og lærere.
– Det skapte nye behov for informasjon, kommunikasjon og organisering.
Mye måtte avlyses
Situasjonen førte også til at blant annet 10. klasses vinterball, bli kjent-fest for nye åttendeklassinger og 2005-kullets skoletur til Berlin måtte avlyses.
– Det var ille å ikke kunne få gjennomføre veldig mange av de aktivitetene og tradisjonene vi har for elevene på Ingieråsen skole, sier Berrum.
Var tiltak på gult og rødt nivå, som dere synes fungerte og kunne tenke dere å videreføre?
– Vi fikk god erfaring med bruk av digital kommunikasjon og undervisning, som er fint å ta med seg videre.
Han sier at han er stolt av at de som skole sammen med elever, ansatte og foreldre greide å komme seg gjennom en krevende tid på en god måte.
Er det noe dere vil gjøre annerledes hvis vi må gå opp til gult eller rødt nivå igjen?
– Vi har ikke så mye handlingsrom når det gjelder å opprettholde smittevern, vi følger retningslinjene fra offentlige myndigheter og smitteveilederen for ungdomsskoler.
Roser elevene
Han er takknemlig fordi Ingieråsen skole slapp å oppleve mange smittetilfeller og utbrudd, men heiser ikke flagget helt med en gang.
– Det kan komme, nå på grønt nivå, sier han advarende.
Synes du elevene har vært flinke til å tilpasse seg?
– Ja, jeg synes elevene har vært flinke. De har gjort så godt de har kunnet, sier han.
Han legger til at elevene er unge og sosiale mennesker, og at det har vært utfordrende for dem.
– Det jeg er mest imponert av, det er hvordan ungdommen har klart å holde ut, og vært med på mange krevende koronasituasjoner, avslutter rektor Erling.