INGIERÅSEN UNGDOMSSKOLE
Gleder seg til to måneder i Spania
15-åringene Ariana Lauvik Drage og Anna Frost Germeten fra Ingieråsen ungdomsskole skal på utveksling til Lanzarote i to måneder.
Ingieråsen er én av to ungdomsskoler i landet som sender elever på utveksling i så lang tid. I dette tilfellet går ferden til den spanske kanariøyen Lanzarote. Ikke rart elevene gleder seg.
– Det blir veldig spennende og litt rart, sier femtenåringene Anna Frost Germeten og Ariana Lauvik Drage.
Lørdag 8. oktober drar de to tiendeklassingene fra Ingieråsen av gårde på det unike utvekslingstilbudet som altså varer helt frem til 8. desember.
Fra teori til praksis
I litt over to år har de lært spansk på skolen. Nå får de en mulighet til å praktisere språket på en spansk skole. Oppholdet vil kreve noen tilpasninger fra den vanlige skolehverdagen i Norge, men det tar jentene på strak arm.
– Vi skal gå på Colegio Santa María de los Volcanes, en katolsk skole på den vulkanske øyen Lanzarote i Spania. Læreren vår skal være en nonne. Kun nøytral sminke vil være akseptert, og vi skal ha skoleuniform og gym-uniform. Dette blir kjempespennende, sier jentene.
Glad i språk
– Jeg gleder meg til å oppleve hverdagen i Spania, og jeg gleder meg til varmen. Jeg har også hørt at de spanske elevene er mye på stranden, sier Frost Germeten.
Det er for øvrig ikke første utenlandsopphold i skole-regi. Tidligere i år var hun og fire andre elever fra Ingieråsen på en ukes utveksling på Sicilia i Italia hvor det var fokus på engelsk.
– Jeg er veldig glad i språk, og har lyst til å jobbe som sosialantropolog og reise mye i jobben og ellers, sier 15-åringen.
– Blir fryktelig stille
Det blir ikke lett for familiene til de to tiendeklassingene å gi slipp på dem i to måneder. Selv om de fikk hilst på de spanske familiene og hatt felles Teams-møter i forkant, vil det være en tøff periode.
– Anna prater jo hele tiden. Vi kaller henne for lille lerkefuglen vår. Det blir fryktelig stille hos oss uten henne, sier Silja Germeten (49) fra Ingieråsen.
– Ja, og det føles litt skummelt, men vi føler at det er et bra opplegg. Det er også noe jentene har gledet seg stort til i lang tid. De er kjempemotivert for å være med på dette, sier Aina Lauvik (50) fra Svartskog.
Erasmus+-akkreditert i fem år
Internasjonalisering er et av satsingsområdene på Ingieråsen ungdomsskole. Skolen har lenge deltatt i internasjonale prosjekter gjennom Comenius, og nå Erasmus+.
– Internasjonalisering og utveksling med elever i andre land skal gi verdifull kunnskap om den verden vi lever i. Målet vårt er å utvide elevenes og lærernes horisont, og se og lære av andre, sier Cecilie Indrebø, spansklærer, rådgiver og Erasmus+-koordinator ved Ingieråsen skole.
To skoler i landet
Siden Ingieråsen ungdomsskole er nå Erasmus+-akkreditert skole fram til 2027, får den årlige midler som vil gi elevene spennende muligheter til både språk- og kulturutveksling med andre europeiske ungdommer, men også mange muligheter for kurs og jobbskygging i Europa for lærerne.
Kun to ungdomsskoler i hele Norge har søkt om midler til langtidsutveksling (én til ti måneder) og fått dette. Den andre skolen er Spjelkavik ungdomsskole i Ålesund.
– Vi er stolte av å få til dette for elevene våre og tror det vil bidra til både språklig, sosial og personlig utvikling. I år blir det to måneder på Lanzarote for våre to tiendeklassinger. På nyåret kommer to spanske jenter til Ingieråsen ungdomsskole for å gå på vår skole i to måneder. Vi håper dette kan bli en årlig utveksling for to til fire elever per kull, sier Indrebø.
14 ulike land
Tidligere har Ingieråsen ungdomsskole hatt prosjekter med ungdomsskolene i 14 ulike land. Disse er Spania, Frankrike, Italia, Tyskland, Finland, Romania, Bulgaria, Polen, Latvia, Island, Tyrkia, Hellas, Portugal og Martinique.
– Elevene våre har bodd hos vertsfamilie og hatt et ukesprogram med både skole, kultur og aktiviteter knyttet til prosjektenes tema, og de har vært vertsfamilie for elever som kom på besøk hit til Norge i en uke, sier Indrebø.
Menneskerettigheter, ekstremisme, flyktninger, krig, fred, klima, bærekraft, havet, demokrati og medborgerskap har vært temaer for prosjektene hittil.
– I tillegg hadde vi en langtidsutveksling med en skole i Palma del Rio i Spania i 2014, der fem norske elever var tre måneder i Spania og fem spanske elever var elever ved Ingieråsen skole i tre måneder og bodde hos de norske elevene som hadde besøkt dem, legger Indrebø til.
NB: Anna og Ariana lover å sende reisebrev til Oppegård Avis. De har også laget en Instagram-konto (Lanzarote.exchange) som alle interesserte kan følge med.