Bondevik utelukker KrF-Ida
Parti-nestoren Kjell Magne Bondevik går langt i å utelukke sambygding Ida Lindtveit Røse som ny leder i KrF.
Etter flere kritiske saker om den mye omtalte pendlerboligen gikk Kjell Ingolf Ropstad nylig av som både barne- og familieminister og KrF-leder. Tilbake sitter et parti i krise som både må velge ny leder og stable seg på bena etter sitt dårligste valg siden krigen.
Da er det lett å se i retning av Kjell Magne Bondevik, bosatt på Kolbotn, for råd. Bondevik er selvsagt best kjent som tidligere statsminister og partileder i KrF, men har også, ironisk nok, noen medieoppslag bak seg knyttet til bostedsadresse og gutterom.
Oppegård Avis har uansett stilt den tidligere statsministeren noen spørsmål om både ledersituasjonen i KrF og det dårlige valgresultatet.
– Gjort en stor innsats
Og Bondevik mener det var en klok beslutning å gå av, slik saken utviklet seg.
– Det hadde blitt vanskelig å fortsette, uttrykker han.
Han mener ikke så mye om det Ropstad har gjort, og sier at Ropstad selv har beklaget en feilvurdering i saken. Han er likevel glad for jobben han har gjort.
– Han har ellers gjort en stor innsats for KrF, og vil sikkert fortsatt gjøre det i Stortinget, mener Bondevik.
Lukker døren for Ida
Et av de store spørsmålene handler jo nettopp om det, om hvem som skal lede partiet frem mot neste valg. De største favorittene er Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein, men lokale Ida Lindtveit Røse også trekkes frem som en mulig kandidat av flere.
Slik blir det derimot ikke hvis partiet følger rådene til mannen som i sin tid manøvrerte KrF frem til toppen av det politiske Norge.
For selv om Bondevik er positiv til Lindtveit Røse, er han klar på at det ikke går, fordi hun ikke er valgt inn på Stortinget.
– Det er landets viktigste politiske talerstol, og den bør en partileder ha adgang til, mener Bondevik.
Skal legge ny plan
KrF gjorde sitt dårligste valg siden krigen, og mange spør seg nå hvordan det kunne gå så galt, med ny partileder og veivalg siden sist. Bondevik mener at det flere årsaker til at KrF ikke kom seg over sperregrensa denne gang.
– Strømningene ute i folket har ikke gått KrFs vei de siste årene, det er den viktigste årsak. Men splittelsen under regjeringsdiskusjonen i 2018 svekket også partiet, ifølge veteranen.
Det er disse strømningene som nå skal snus, og partiet skal legge en ny plan for å greie å klatre over sperregrensa. Den tidligere lederen mener at partiet må vise relevans for flere velgere.
– Det er bra med profilsaker som familiepolitikk, eldrepolitikk og internasjonal solidaritet. Men partiet må også vise bredden i sin politikk på hele det politiske området, avslutter Bondevik.