Humlevennlige tips

LOKAL HUMLEEKSPERT: – Innredningen av humlekassene er helt avgjørende for å lykkes med dette prosjektet. Det er her de aller fleste som ikke får humler i kassene feiler, sier Sturla Kristoffer Naas Johansen, som har vært aktiv i La Humla Suse som humleguide og foredragsholder i mer enn seks år. På bildet viser han en av humlekassene i hagen sin på Kolbotn.

Slik lokker du humlene til hagen din

Det er ikke bare-bare å bygge en humlekasse eller å velge en riktig modell av de utallige som finnes på markedet! Sjekk anbefalingene fra den lokale humleeksperten Sturla Kristoffer Naas Johansen (44) fra Kolbotn.

 

  • Det kunstige musebolet har bolmasse ytterst som kan bestå av fint, mykt gress. Dette kan du lett få tak i fra egen hage, eller på en eng. Pass imidlertid på at det er skikkelig tørt! understreker han.
  • I midten av gresset må du lage et kammer på størrelse med en tennisball eller en liten knyttneve (cirka ti centimeter i utvendig diameter).
  • Det indre hulrommet, bolkammeret, forer du med fettvatt, underullshår fra dyr eller sjoddi (revne ullfiller). Det er dessuten viktig at det går en gang fra inngangshullet til kassen og helt inn til dette kammeret. 

Innredning av humlekassen

Benytt et velegnet grovmateriale, som tørt fint plengress som du raker sammen på våren, og et tynt lag med fettvatt som du kan få kjøpt på apotek eller fra La Humla Suse, anbefaler Naas Johansen.

Videre anbefaler han følgende trinn:

  1. Fyll to tredeler av kassen opp med fint, helt tørt, plengress. Midt i kassen lager du en grop, som er åtte til ti centimeter i diameter. Bruk knyttneven og roter, slik at gresset legger seg med rotasjonen.
  2. Denne gropen fôrer du med et cirka halvannen centimeter tykt lag med ekstra fint, tørt plengress, som du gnir mellom hendene for å gjøre det så mykt som mulig. Jobb med det til det blir veldig mykt. Fjerne alle stive strå og pinner. Dette er nødvendig for at dronningen skal slå seg ned.
  3. Så fôrer du med et tynt lag med fettvatt. Dra ut tynne flak med fettvatt som du tapetserer kammeret med innvendig. Her kan du eventuelt bruke underullshår fra dyr (for eksempel hund eller katt) eller sjoddi (maskinelt opprevet ulltøy).
  4. Det er dessuten viktig at det går en gang fra inngangshullet til kassen og helt inn i kammeret. Dette får du laget ved å ta én pekefinger fra kammeret mot inngangshullet, og den andre pekefingeren fra inngangshullet mot kammeret. Før fingrene mot hverandre i små roterende bevegelser til det er laget en gang hele veien. Se figur 1 lengre oppe.
  5. Legg så et tynt flak med fettvatt over gropa, og over dette igjen et lag med det fineste, myke plengresset.
  6. Når du har gjort alt dette har du et bol som en ball på 10-8 cm med en tunell ut av kassen. Innerst har du en hule på størrelse med en golfball. Denne hulen er fôret med et fint lag med fettvatt, ikke mer enn 0,3 centimeter. Den indre hulen er nå på cirka tre til fire centimeter, og har en gang som går helt ut av kassen.

Bolmateriale

Nedenfor har Naas Johansen laget en oversikt over bolmateriale du kan bruke til å lage et kunstig musebol for humler.

Bolmaterialene står i anbefalt rekkefølge. Grovmasse kan brukes under og rundt musebolet når plassen tillater det. Lange fibre eller hår kan klippes ned. Husk at alt bolmateriale må være helt tørt, understreker humleeksperten.

  • Grovmasse:
    * Tørt plengress, raket sammen om våren (overjordiske humlebol)
    * Ugjødslet naturtorv (underjordiske humlebol)
    * Sag- og høvelflis (trehumle)
    * Middels fint gress og/eller fin mose (de fleste artene)
  • Bolmasse:
    * Naturlig musebol (alle arter)
    * Fint mykt gress uten strå og lignende
    * Sjoddi (maskinelt opprevet ulltøy)
    * Kapok (silkebomull)
  • Finmasse (til å kle kammeret med):
    * Kapok (silkebomull)
    * Fettvatt
    * Sjoddi (maskinelt opprevet ulltøy)
    * Opprevet råbomull
    * Underullshår fra dyr (hund, katt, kanin og lignende)

Om du får humler i kassen, eller om bolmaterialet blir fuktig, må det skiftes ut fra ett år til det neste, understreker Naas Johansen.

Naturlig lokkemiddel

Siden du forsøker å etterligne et musebol, vil det øke sannsynligheten for suksess ytterligere om det kunstige bolet også lukter av mus.

 Lukten får du fra naturlige musebol eller materiale som har vært bearbeidet av mus. Best egnet er materiale fra ferske musebol, sier Naas Johansen.

Han sier ett musebol bol har materiale nok til mange kasser. Man kan også bruke materiale fra kasser som har stått ute om vinteren, men det er da viktig at disse har helt tett lokk, og at ikke smeltevann fra snø har trengt inn i kassen.

Man kan lokke mus inn i disse kassene ved å legge noe musemat her. Pakk musemateriale i lufttette poser inntil det skal benyttes, sier 44-åringen fra Kolbotn.

Selve humlekassen

Selve humlekassen har som hovedfunksjon å holde bolet tørt, i tillegg til at den må være stor nok for å romme tilstrekkelig med isolasjonsmateriale.

Det enkleste er selvfølgelig å kjøpe en kasse, men om du er litt «handy» kan du imidlertid fint lage kassen selv. Det er ikke noe vanskeligere enn å bygge en fuglekasse, påpeker Naas Johansen.

Han sier alle kassetyper har et inngangshull på 20 til 25 millimeter og et ventilasjonshull på 30 millimeter i motsatt ende.

Ventilasjonshullet skal dekkes med finest mulig rustfri metallduk for å hindre parasitter å trenge inn i humleboldet. Inngangshullet bør plasseres lavt og ventilasjonshullet høyt, for å få best mulig lufting, sier humleeksperten.

Han sier at i prinsippet kan kassene lages i de fleste materialer, men La Humla Suse anbefaler trekasser med innvendige mål på cirka 15x30x30 centimeter.

Kassen bør ha et vanntett, avtakbart tak, som stikker noe utenfor kassen. Taket kan gjøres ekstra vannbestandig ved å benytte tjærepapp, eller å legge en steinhelle eller noe lignende over kassen. Under kassen bruker man trykkimpregnerte treklosser, for å beskytte kassen mot fuktighet nedenfra. Kassen kan behandles (males/beises) utvendig, men bør ikke behandles innvendig, anbefaler Naas Johansen.

Plasseringen av humlekasser

– Humlekassene kan settes ut etter snøsmeltingen og fram til begynnelsen av mai litt avhengig av været, sier Naas Johansen.

Plasseringen av kassen er også veldig viktig. Humlene følger gjerne markeringer i terrenget i form av gjerder, murer og grøfter med mer.

De oppsøker dessuten gjerne steiner, stubber, en busk og andre punkter i terrenget som stikker seg litt ut. Her kan det være smart å plassere kassene. Observer gjerne bolsøkende dronninger tidlig på våren for å se hvor de søker. Det er fint om kassen får morgensol, men den bør ikke stå i full sol hele dagen, sier Naas Johansen.

Han sier trehumlene gjerne søker langs hustak eller oppunder mønet. Der kan du henge humlekasser, gjerne utformet som fuglekasser, men med mindre innflyvningshull.

Førstehjelp for humler

Nå på våren er alle humlene du ser dronninger. Humlesamfunnene er ettårige, og det er kun de nye, befruktede dronningene som overvintrer.

I sin søken etter et gunstig sted å etablere bol, hender det at humledronninger forviller seg inn, eller havner i andre typer trøbbel. Kanskje ble hun overrasket av et regnskyll, eller til og med et plutselig snøfall.

Finner du en sliten humle som enten er for dehydrert eller nedkjølt for å kunne fly, er det greit å kunne litt grunnleggende førstehjelp for humler, sier den lokale humleeksperten.

Han påpeker at siden dronningene er utgangspunktet for hele humlebolet, er dette er ekstra viktig nå på våren.

Dør en humledronning, blir det heller ikke noe av resten av humlesamfunnet, sier Naas Johansen.

Hva skal man gjøre?

Det viktigste du kan gjøre er å varme opp humlen. Ofte vil dette være tilstrekkelig i seg selv. Dette gjør du enklest ved å flytte humlen inn i romtemperatur. Humlene klarer ikke å fly om de er for kalde, men er også i stand til å heve kroppstemperaturen selv. Ofte vil humlene du finner begynne å summe med vingene når du forstyrrer dem. Ved å bruke vingemuskulaturen på denne måten kan de heve sin egen kroppstemperatur tilstrekkelig for å kunne lette, forklarer humleeksperten.

Sukkervann kun som førstehjelp til dehydrerte humler

Naas Johansen sier at hvis humlen du finner er dehydrert, eller har vært ute i kaldt vær for lenge, slik at den har brukt opp energireservene, er det ikke alltid varme alene er tilstrekkelig.

Da kan det være på sin plass å gi humlen en ekstra energiboost. Dette gjør du ved å gi humlen litt sukkervann, sier han.

Han presiserer at La Humla Suse ikke oppfordrer til å ta med seg friske humler inn for å gi dem sukkervann, og at det absolutt ikke anbefales å sette ut sukkervann til humlene utendørs.

– Sukkervann kan gis til dehydrerte humler man finner inne, eller til kalde (og gjerne våte) humler man finner ute i dårlig vær (regn eller sludd).

Han påpeker at det er viktig at sukkervannet ikke griser til kroppen til humlen, slik at for eksempel vingene klistrer seg sammen.

For å unngå dette kan man benytte en Q-tips eller noe lignende for å gi sukkervannet til humlen. Det kan dessuten være greit å benytte tørkerull eller noe annet som underlag for å suge opp overflødig sukkervann. Det går også an å ha sukkervannet i en liten beholder, for eksempel en liten legokloss, men da er et viktig at beholderen ikke kan velte, sier 44-åringen fra Kolbotn.

Noen ganger forstår ikke humlen med en gang at du forsøker å gi den sukkervann. Du må derfor ha litt tålmodighet.

Før Q-tipsen med sukkervannet forsiktig mot undersiden av hodet, eller ta den forsiktig borti antennene. Når humlen forstår hva du forsøker å tilby, tar den fram tungen og slikker i seg sukkervannet. Fortsett til den ikke ønsker mer. Det neste som skjer er gjerne at humlen begynner å summe med vingene, og vips flyr den rundt. Om det ikke er mørkt ute, eller veldig dårlig vær, kan du nå slippe humlen ut, og være stolt over at du egenhendig har reddet et helt humlesamfunn, sier Naas Johansen.

INVESTERTE I HUMLEKASSE: "Spesialkonstruert ynglekasse for humler, med egnet reirmateriale. Med dette humlehuset kan du se og lære mer om de trivelige humlene, samtidig som du kan hjelpe hageplantene med pollinering", skriver produsenten.
BLE GODKJENT TIL SLUTT: Familien Tomten ble anbefalt å oppgradere den nye humlekassen med et skifertak og bedre innredning.
BYGGESETT: Dette er humlekassen «Humlebo», som humleforeningen La Humla Suse selger som byggesett. Sturla Kristoffer Naas Johansen gjør imidlertid oppmerksom på at Humlebo ikke leveres ferdig dekorert - den jobben må du gjøre selv.

      La Humla Suse

  • Er en idealistisk forening som jobber for å sikre humlers levekår i Norge.
  • Foreningens støttespillere inkluderer flere av landets fremste humleeksperter.
  • Foreningen sprer kunnskap, gjennomfører aktiviteter og verver humlevenner for å nå følgende mål: 1. Sikre humlenes levekår i Norge. 2. Bidra til økt/stabil bistand for humlearter i Norge. 3. Øke bevisstheten og kunnskapen om humlenes behov.
  • Med støtte fra medlemmene  gjennomfører foreningen ulike prosjekter for å gjøre livet lettere for norske humler.
  • Les mer her
FIGUR 1: Skjematisk tegning av en innredet humlekasse. «Ve»: Ventilasjonshull med fin netting. «In»: Inngangshull med tunnell inn til bolkammeret. «Gr»: Grovmasse, f.eks. tørket gress eller torv. «Bo»: Bolmasse, for eksempel fint gress. «Fi»: Finmasse, f.eks. fettvatt, som kler bolet innvendig. Figur: Atle Mjelde
FIGUR 2: Skjematisk tegning av det kunstige humlebolet etter at dronningen har flyttet inn. «Bo»: Bolmasse. «Fi»: Finmasse, f.eks. fettvatt, som bolkammeret er kledd med. «Po»: Pollenklump samlet inn av dronningen. «Ne»: Nektar som er lagret i en honningkrukke av voks produsert av dronningen. Figur: Atle Mjelde

– Om du er litt «handy», kan du fint lage en humlekasse selv. Det er ikke noe vanskeligere enn å bygge en fuglekasse.

Sturla Kristoffer Naas Johansen, humleguide i La Humla Suse

Visste du at ...?

... nå på våren er alle humlene du ser dronninger.

... humlesamfunnene er ettårige, og det er kun de nye, befruktede dronningene som overvintrer. 

– Finner du en sliten humle som enten er for dehydrert eller nedkjølt for å kunne fly, er det greit å kunne litt grunnleggende førstehjelp for humler.

      Slik lager du sukkervann

  • Kok opp litt vann og tilsett like mye sukker som vann.
  • Rør i løsningen til alt sukkeret er oppløst, og vent til løsningen er avkjølt.
  • OBS! Det er kanskje nærliggende å tro at man heller bør bruke honning, men honning kan inneholde smittestoffer som kan være farlig for humler og bier, og som man ikke ønsker å få ut i naturen. Bruk derfor sukkervann og ikke honning!

TREHUMLEDRONNINGEN FRA KOLBOTN FÅR FØRSTEHJELP: Videoen viser en trehumledronning (Bombus hypnorum) Sturla Kristoffer Naas Johansen fra humleforeningen La Humla Suse fant inne i huset sitt på Kolbotn nå for noen dager siden. Her ser du førstehjelp for humler i praksis. Video: Privat

Powered by Labrador CMS