
Huffamei kjære ordfører. Er fotballkvinnene uønsket i din kommune?
Den gamle trenersluggeren Rune Titlestad reagerer sterkt på behandlingen fotballkvinnene i Kolbotn utsettes for.
NB: Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter.
Kolbotn sitt damelag spilte sin første sesong i Toppserien i 1995. Det er tretti år siden i år. Den gang spilte kvinnene på Sofiemyr stadion, en bane som var flott sammenlignet med anleggene i Trondheim, Bergen, Oslo osv. Kolbotn ble satt på kartet, takket være unge gode spillere, godt utviklingsarbeid, god stadion og ikke minst avdøde Tore B. Ramton sin utrettelige innsats krydret med organisatorisk teft og talent for å drive damefotballen frem. Ingen andre klubber var i nærheten av det vi drev med i Kolbotn på den tiden.
Kolbotn var også første klubb som klarte å holde seg i toppdivisjonen etter opprykket. Klubben hentet Heidi Støre, Agnete Carlsen og den israelske stjernespissen Sylvi Gian. Baneforholdene og garderobefasilitetene var ikke gode sammenlignet med dagens krav, men på den tiden var fasilitetene på Sofiemyr bedre sammenlignet med alle andre i Norge.
Nå registrerer jeg at Kolbotn har havnet på bunn når det gjelder infrastruktur og vilkårene for å drive toppfotball.
Rune Titlestad
Klubben var i perioden 1995 - 2022 en dominant aktør for å drive frem fotballen for unge kvinner i Norge, men offentlige støttespillere MÅ ha sviktet totalt da klubben i 2022 rykket ned fordi baneforholdene på Sofiemyr stadion ikke holdt mål. Min påstand er at nedrykket først og fremst var et resultat av mangelfull offentlig innsats for å tilrettelegge for kvinnenes toppfotball i Oppegård/Nordre Follo kommune.
Men Kolbotn kom opp igjen ved første mulighet i 2023, men med en skjør organisasjon og klubb, uten godkjent anlegg og med spillere uten langvarige kontrakter. Klubben holdt seg i 2024, spillere forsvant samtidig som klubben løsrev seg fra moderklubben Kolbotn, slik mange andre klubber har gjort fordi profesjonaliseringen krever det. Hva nå?
På tretti år har norsk kvinnefotball vært i stor endring. I tretti år har Kolbotn levert enestående resultater og utviklet spillere til norsk og internasjonal toppfotball. Ingen klubb har levert flere gode spillere i disse tretti årene, og bedre markedsføring av Kolbotn og kommunen tror jeg ikke finnes. Men nå registrerer jeg at Kolbotn har havnet på bunn når det gjelder infrastruktur og vilkårene for å drive toppfotball. Samtidig har det i fotballen skjedd en liten fotballrevolusjon i Norge.
I Oppegård og nå Nordre Follo må mye ha gått galt for involverte og medansvarlige aktører. Det er på tide at ordføreren står opp for disse spillerne og kreftene som prøver å bygge en ny og bærekraftig toppfotballklubb for kvinner. De kan lykkes, men da må alle kreftene jobbe sammen og ikke mot hverandre.
Det er på tide at ordføreren står opp for disse spillerne.
Rune Titlestad
I 1995 spilte min 16 år gamle datter, Hedda Haugland, på midtbanen sammen med Heidi Støre. I år skal hennes datter, Savanna (20), spille i Kolbotn. Hun har et ønske om å ta neste steg i sin utviklingskarriere.
Det betyr at en bestefar og en fotballmamma setter seg i bilen fra Bergen for å se hennes første hjemmekamp mot LSK Kvinner, men dessverre må vi til Groruddalen i Oslo for å se kampen, og ikke til Sofiemyr. Hva skjer, kjære ordfører, i Nordre Follo kommune? Jeg håper du kan møte oss på åpningskampen på Grorud Matchbane førstkommende lørdag. Da kan vi få utvekslet erfaringer, kunnskap og løsningsalternativer for å sikre toppfotballfremtiden til Kolbotns unge kvinnelag.
Jentene og klubben fortjener rammevilkår i tråd med toppfotballens krav!
Rune Titlestad
Tidligere trener, fotballpappa og nå fotballbestefar
