AKERSHUS: Gruppeleder Hoda Imad og fraksjonsleder for utdanning William Høie i Akershus AP

Høyre raserer det psykiske helsetilbudet i Akershus!

Den digitale elevhelsetjenesten for tusenvis av unge i Akershus ble lagt ned rett før skolestart.

NB: Dette er et debattinnlegg og gir uttrykk for skribentens meninger. 

Skrevet av Hoda Imad og William Høie i Akershus AP

1. august ble den digitale elevhelsetjenesten, Elevtjenesten, i Akershus lagt ned, og tusenvis av elever, lærlinger og unge vil bli møtt med stengte chatter rett før skolestart. Det har det høyrestyrte fylkesrådet i Akershus besluttet uten at fylkestinget har blitt involvert.

Supplement

Elevtjenesten har vært en del av «strategi for helsefremmende skoler», som ble vedtatt i AP-styrte Viken i november 2020, og har vært et supplement til den fysiske skolehelsetjenesten med mål om å nå ut til unge der de er – på nett. Hver eneste måned har dyktige fagfolk, blant annet helsesykepleiere, psykologer, rådgivere, hjulpet mange unge med spørsmål om alt fra lærlinglønn til rus, psykisk helse, overgrep og selvmordstanker.

Viktig jobb

Helsesykepleierne som nå jobber i Elevtjenesten kommer begge fra Akershus, og gjør en vanvittig viktig jobb med å følge opp unge, være den støtten mange har behov for og henvise videre til andre deler av hjelpeapparatet. Det høyrestyrte fylkesrådet har valgt, uten å gi informasjon om hvorfor, å avslutte Elevtjenesten for våre unge allerede fra 1.august. Dette reagerer vi i Arbeiderpartiet sterkt på. Det er uryddig overfor alle ansatte og fagfolk i Elevtjenesten, og det bryter med et enstemmig fylkestings vedtak fra forrige periode.

Særlig viktig for gutter

Nettopp fordi pilene på psykisk uhelse peker i feil retning, er vi nå urolige for at Akershusungdommen har mistet muligheten til å enklest mulig få spurt om hjelp og få svar på sine spørsmål når skolen starter neste uke.

I mange år har elever etterspurt et digitalt helsetilbud, fordi veien til helsesykepleiers kontor er for lang for mange. Det er noen grupper som vi lenge har visst har hatt det vanskeligere for å ta fysisk kontakt med helsesykepleier på skolen. 

Elevtjenesten har derfor vært særlig viktig i å nå ut til gutter, lærlinger, unge som har droppet ut av vgs. og elever med minoritetsbakgrunn. Det er ikke mange måneder siden 

Elevundersøkelsen viste at Akershus var på Norgestoppen på mobbestatistikken, og det er bekymringsfullt mange unge som sliter med psykisk uhelse. Vi har enorme behov for lavterskel helsetilbud.

Fortjener bedre

Fylkesrådet burde heller styrket Elevtjenesten, ikke bygd ned det psykiske helsetilbudet for Akershusungdommer. Når fylkesrådet nå har besluttet å legge ned helsetilbudet, går det først og fremst utover flere tusen elever, men også ansatte i Elevtjenesten som har gjort og gjør en helt formidabel innsats og jobb for våre barn og unge. 

De fortjener bedre.

Powered by Labrador CMS