– Stortinget var en fantastisk arbeidsplass
Sylvi Graham (65) er ferdig på Stortinget. Da barnebarnet ble glad for at hun ikke skulle stille til gjenvalg, visste hun at det var riktig valg.
Siden 2009 har Sylvi Graham (H) vært Stortingsrepresen-tant. I juni ble hun spurt om hun ville stille til gjenvalg, og da svarte hun nei.
– Da jeg fortalte det til familien under en søndagsmiddag, svarte barnebarnet mitt: «Hurra! Nå får du mer tid til meg, mormor!»
Da visste jeg at jeg hadde tatt riktig valg, forteller Graham.
Stortingspolitiker
Hun har vært fulltidspolitiker i 22 år, og sittet to perioder på Stortinget. Men under valget i høst, var hun ikke blant dem som møtte opp på trappen i Karl Johan.
Les også: – Lærerikt og kleint
– Det har alltid vært høytidelig å gå inn i Stortingssalen. I Norge er det ikke så mye pomp og prakt, men de få stedene vi har det, tror jeg er bra. Det er sunt å ha respekt for nasjonalforsamlingen. Også beundrer jeg alle de dyktige medarbeiderne på Stortinget, slik har det vært i Oppegård Rådhus også. Jeg har blitt helt bortskjemt med gode kolleger!
Saken fortsetter under bildet.
Savner menneskene
For det er dét hun kommer til å savne aller mest: menneskene.
– Jeg savner allerede daglig omgang med gode kolleger. Men nå bestemmer jeg hundre prosent over min egen dagbok, og det er deilig!
Les også: – Viktig at barn får vite om dette
Men å sette seg ned i en sofa og ikke gjøre noen ting - dét kommer nok ikke til å skje! Hjertet banker for andre mennesker, og hun kommer iallefall til å være aktiv fremover.
Lever i luksus nå
Hun har fortsatt en arbeidskapasitet som hun synes det er godt å bruke.
– Men jeg tar meg god tid, og prioriterer tiden min godt. Det har jeg råd til nå! Nå lever jeg i luksus! Sier hun og smiler.
– Nå bruker jeg mye mer tid på familie. Men søndagsmiddagen - den har vi alltid holdt på, slår hun fast.
Hierarki
Etter mange år i demokratiets høyborg, vet Graham hva som rører seg bak murene. Hvordan har det vært å jobbe på Stortinget?
Les også: – Det er først nå jeg lever!
– Det er den mest hierarkiske arbeidsplassen jeg har vært borti. Mange kommer inn som ordførere, vante med å få all oppmerksomheten, som de ikke får på tinget. Selv er jeg glad for at jeg kom inn i godt voksen alder. Jeg var godt forberedt, og visste hva jeg gikk til, sier hun.
Forventninger
Hun forteller at som stortingsrepresentant bærer man konstant på en sekk med forventninger.
– Forventninger fra de som har valgt deg, fra media, fra storsamfunnet, fra kolleger, familie, og ikke minst - fra deg selv! Den sekken kan fort bli tung. Du er på jobb hele tiden. Men det er en livsstil, og man blir vant til det.
Saken fortsetter under bildet.
Et spennende sted
Det er nemlig en grunn til at hun satt i to perioder:
– Åh, det var et utrolig spennende sted å jobbe! Du tar pulsen på Norge hver dag! Du er hele tiden informert, og alltid midt i hele landets diskurs, sier hun og ser drømmende ut i luften.
Les også: Wilkinson er i gang på Stortinget!
Hun trekker også frem det brennende engasjementet til alle kollegene, og den drivende energien som er på Stortinget.
Mor Oppegård
Sylvi Graham var Oppegårds ordfører fra 1995 – 2004, og fra 2005 – 2009, til sammen fjorten år!
Hun omtales ofte som «Mor Oppegård» fordi hun var tilstede overalt, hele tiden, og blant annet fordi hun bidro sterkt til utviklingen av Kolbotn sentrum slik vi kjenner det i dag.
Les også: Sylvi Grahams siste Stortingsåpning
– Vi manglet vannposten, selve møtestedet! Jeg savnet en naturlig plass for folk å samles. Jeg var helt sikker på at det var det riktige å gjøre, så jeg kjørte på, forteller hun.
PS! Bli bedre kjent med Graham i vår juleavis!
Saken fortsetter under bildet.
Fakta om Sylvi Graham
- Tidligere ordfører i Oppegård i 14 år!
- Høyre-politiker.
- Omtales ofte som «Mor Oppegård».
- Jobbet mye for utbyggingen av Kolbotn sentrum slik vi kjenner det i dag.
- Har sittet på Stortinget siden 2009, men stilte ikke til gjenvalg i år.
- Har vært fulltidspolitiker i 22 år.
- I sin siste periode satt hun i Utenrikskomiteen.
- Utdannet som musikkfaglærer og førskolelærer.