Opphavsrett
Høyres valgkampvideo fikk trøbbel med opphavsrett
Nordre Follo Høyre har nylig laget en morsom valgkampvideo. Nå viser det seg at musikken på videoen ikke har blitt klarert til bruk hos rettighetshaverne.
Videoen med en overskrift "I Høyre tar vi gjerne en utfordring. Dette er vårt svar på MDG sin utfordring. God helg og godt valg 💙", ble publisert på Facebook-siden til Nordre Follo Høyre lørdag 31. august.
Kort tid etter at videoen ble publisert viste det seg at versjonen av Smalltown Boy (Bronski Beat), som partiet brukte som bakgrunnsmusikk i videoen, ikke hadde vært klarert for bruk hos rettighetshaverne.
– Musikken må fjernes fra videoen snarest
– Nordre Follo Høyre har ikke klarert dette med oss, og det må alltid godkjennes av rettighetshaverne som bestemmer hvor musikken kan brukes. Det er spesielt mange låtskrivere som har restriksjoner mot bruk av deres musikk i politisk sammenheng. Nordre Follo Høyre må derfor fjerne musikken fra videoen snarest, sier Stine Lieng på vegne av musikkforlaget Warner Chappell Scandinavia.
Hun understreker at det er irrelevant om musikken er lastet ned fra en gratis tjeneste eller er plagiat av original låt.
– Det er fortsatt snakk om ulovlig bruk. Låten må i tillegg være kreditert med de originale låtskriverne som er opphavsrettslig beskyttet. Nordre Follo Høyre har som sagt ikke godkjent dette med oss og dermed kan de ikke bruke låten, sier Lieng.
Burde ha vært avklart med musikkforlagene på forhånd
Kommunikasjonssjef Willy Martinsen i plateselskapet TONO understreker at når man ønsker å bruke allerede innspilt musikk i en promoteringsfilm, må man ta kontakt med komponistene og sangtekstforfatterne for å få deres tillatelse før man gjør selve synkroniseringen av lyd og bilde.
– Hvis komponistene og sangtekstforfatterne er tilknyttet et musikkforlag må man klarere disse synkroniseringsrettighetene med dem, sier Martinsen.
Han sier at etter å ha slått opp den aktuelle låten i TONOs databaser, er det klart at verket er forlagt hos musikkforlagene Warner Chappell Scandinavia og BMG Scandinavia, og dermed måtte Nordre Follo Høyre klarere synkroniseringen med disse. Noe partiet ikke har gjort.
– Hva musikkbruken i en slik film ville koste, er umulig å si. Musikkforlagene setter selv den pris de mener er markedsverdi, og varierer fra tilfelle til tilfelle, sier han.
– Bruken av musikk i politisk sammenheng er ekstra sensitivt.
Willy Martinsen, kommunikasjonssjef i plateselskapet TONO
Har ikke kredittert sangtittel og opphavere i filmen
– Jeg ser at de heller ikke har kreditert sangtittel og opphaverne i filmen, slik man er forpliktet til å gjøre, sier Martinsen i TONO.
Han legger til at bruken av musikk i politisk sammenheng er ekstra sensitivt.
Å bruke en slik låt i en reklamefilm koster rundt 600.000 kroner, og det er nesten umulig å få den klarert til bruk for er politisk parti, ifølge ekspertene.
– Religion og politikk generelt er områder man skal være ekstra forsiktig med fordi det er så verdiladede områder. Opphavere har et vern i opphavsretten, og dette går inn på opphavsrettens ideelle side. Satt på spissen: En kommunist vil nok ikke like tanken på at et konservativt parti brukte musikken for å promotere sin ideologi, sier Martinsen.
Han sier at det klokeste av partiet er nok å ta filmen ned, og så sørge for å ha alle rettigheter på plass og betale for seg før de eventuelt laster den opp på nytt igjen.
– Jeg har påsett at musikken ble fjernet umiddelbart.
– Da må de i samme slengen få med krediteringen av opphaverne, understreker kommunikasjonssjefen i TONO.
"Overlot Facebook-siden til den voksne garde"
"Jeg er styremedlem i Nordre Follo Høyre, så det er naturlig at jeg tar saken", skriver Melissa Kristiansen i en e-post til Oppegård Avis.
Hun skriver at videoen var et forsøk på et humoristisk innslag i valgkampen.
"På vegne av Nordre Follo Høyre beklager jeg overfor rettighetshaverne at vi ikke var oppmerksomme på at musikken i videoredigeringsappen PocketVideo ikke er til fri bruk, og at vi dermed har vært uheldige å publisere et 30-sekunders klipp uten tillatelse. Det er en stund siden jeg overlot Facebook-siden til den voksne garde, men jeg har påsett at musikken ble fjernet umiddelbart", skrev Kristiansen til Oppegård Avis.
Tiirsdag 3. september fikk den aktuelle videoen en ny bakgrunnsmusikk, og Oppegård Avis regner med at den er nå klarert.