Fikk ja til snublesteiner
Om ett år får Oppegård kommune åtte snublesteiner for å minnes de åtte jødiske innbyggerne som ble ofre for holocaust under den andre verdenskrig.
Det var i 1993 at den tyske kunstneren Günter Demnings tok initiativet til det såkalte «snublesteinprosjektet» for å minnes jøder som ble ofre for holocaust under den andre verdenskrig. Siden da er det satt ned minnesmerker over hele Europa.
I år skal det legges ned 69 nye snublesteiner i Oslo, Ås, Sør-Fron, Skånevik, Alverstraumen, Trondheim og Volda. Med disse steinene er 548 snublesteiner lagt ned i Norge siden 2010.
– Oppegård kommune er per i dag den eneste kommunen på øst-siden av Oslofjorden som ikke har minnet sine deporterte på denne måten, sier Bjørn Gunnar Ganger (Ap).
Saken fortsetter under bildet.
Klekket ut ideen sammen
Sammen med Synnøve Kronen Snyen (SV) tok Ganger initiativ til å få lagt ned åtte snublesteiner i Oppegård, for å minnes de jødiske flyktningene fra Tsjekkia og Østerrike som ble bosatt i Oppegård i 1939, men som ble deportert og drept i konsentrasjonsleirene i 1942-1943.
Disse er Walter Einzieger og familiene Gunst og Knöpfler – totalt åtte personer. De yngste av dem var bare to-tre år gamle.
– Ideen dukket opp under årets 1. mai-markering. Vi skrev en interpellasjon til formannskapet og kontaktet Jødisk Museum i Oslo om å få på plass åtte snublesteiner i Oppegård, sier de to engasjerte politikerne.
– Dette må aldri gå i glemmeboken.
Bjørn Gunnar Ganger, lokalpolitiker, medlem av Oppegård Ap
– Fortsatt mye grums
Ganger og Kronen Snyen sier det er viktig å huske på det som har skjedd her og at historien ikke gjentar seg.
– Det som har skjedd må ikke gå i glemmeboken. Det er også viktig å opplyse folk om at rasisme og fremmedfiendtlighet finnes i Norge. Det er fortsatt mye grums i samfunnet og det er viktig å motarbeide slike grupperinger og holdninger, sier de to lokalpolitikerne.
Saken fortsetter under bildet.
8000 kroner
Formannskapet ga grønt lys til dette i slutten av mai. Om ett år kommer den tyske kunstneren til Oppegård for å legge ned steinene. De skal primært plasseres utenfor adressene der de deporterte jødene bodde, arbeidet eller ble arrestert.
Jødisk Museum i Oslo står for om lag 75 prosent av totalkostnadene. Oppegård kommune må betale kun prisen for selve minnesteinen – 1000 kroner per stein.
548 snublesteiner
– Snublesteinene skal plasseres i bakken, for eksempel i fortau like ved den boligen hvor ofrene bodde, sier Ganger.
Steinene er kubiske steiner på omtrent 10x10x10 centimeter, med messing på toppflaten, og skal legges ned i bakken som brostein. De har inskripsjonen «Her bodde» med navn, fødselsdag, dato og sted for deportasjon og dødsfall.