På skarpt oppdrag med Viltnemda
Tirsdag denne uken måtte nok et rådyr avlives. Vi ble med Viltnemda på jobb.
Et skudd faller i Fjellveien på Kolbotn en tidlig tirsdag formiddag. Det er Viltnemda som er på oppdrag. Et rådyr er skadet.
– Det å måtte rykke ut og skyte et skadet dyr er forbundet med alt annet enn moro og jaktglede. Men jobben må gjøres når et dyr lider, sier Arild Burud, mens han tar på seg ullgenser og en signalfarget jakke.
Burud er leder i Viltnemda. Sammen med fire andre er det hans jobb å rykke ut når det kommer inn meldinger om skadede dyr. Over skulderen henger en hagle, arbeidsverktøyet. For i dag er det jobb. Selv om Burud er en ivrig jeger, så er dette en jobb som må utføres.
NB! Saken fortsetter under bildet. Sjekk også bildekarusellen nederst i saken. Der kan du se oppdraget steg for steg.
Nabovarsel
På vei til jobb kommer en telefon denne formiddagen. Et rådyr, som har blitt observert flere ganger på Kolbotn, har tatt seg til i en hage. Den halter på det ene bakbeinet, og blant annet på bakgrunn av naboobservasjoner, skal Burud ut for å vurdere om dyret må avlives eller ikke.
Les også: Internasjonal anerkjennelse for barne-TV-program fra Oppegård
– Observasjoner fra folk i kommunen er viktig, og det at folk følger med og gir beskjed om påkjørseler eller om dyr som har det vondt er svært viktig for at vi skal kunne gjøre vårt arbeide, sier Burud.
NB! Saken fortsetter under bildet. Sjekk også bildekarusellen nederst i saken. Der kan du se oppdraget steg for steg.
Har hatt det vondt
Rådyret som skal vurderes i dag er trolig rundt ett år gammelt. På morgenen kom telefonen om at dyret var observert i Fjellveien, sentralt på Kolbotn, midt i et boligfelt. Det er dit dyrene ofte trekker for å finne mat, men det er også andre utfordringer for skogens levende vesener, nemlig snøen.
– Mens andre dyr, som for eksempel hunder, løper opp på snøen, faller rådyrene gjennom. Når snøen er dyp, går de oftere ut i veier og inn i hager. Det gjør dem enda mer sårbare for både påkjørsler og angrep fra løse hunder. De er svært sårbare for tiden, sier Burud.
NB! Saken fortsetter under bildet. Sjekk også bildekarusellen nederst i saken. Der kan du se oppdraget steg for steg.
Informasjon
Vi parkerer øverst i Fjellveien, nesten inn mot grensen til Oslo, så langt øst i kommunen man kan komme. Burud tar ut våpen og ringer på i huset hvor telefonen har kommet fra.
Beboerne viser frem videoer og bilder tatt av dyret, som har forsynt seg av hekken i hagen, før det har lagt seg tilrette under en busk. Videoen viser tydelig at dyret halter, og det blir tatt en avgjørelse om at det må avlives.
Burud bruker tid på å snakke med naboene, både i forkant og etterkant av selve avlivningen.
Les også: Storeslem i pantelotteriet for Oppegård Røde Kors
– Informasjonen og bevisstgjøringen rundt denne jobben er svært viktig. Det er jo ikke dagligdags at det skytes i nabolag i kommunen. Derfor er politiet informert, slik at de igjen kan informere naboer som måtte lure. Det er også viktig å snakke om prosessen og hvorfor vi må gjøre som vi må. Jeg tror på viktigheten med å se og vise helheten i det som nå skal skje, for den aller viktigste grunnen til at man gjør dette, er av hensyn til dyrene og bevsistheten rundt dette, sier Burud, og går mot andre etasje i huset.
NB! Saken fortsetter under bildet. Sjekk også bildekarusellen nederst i saken. Der kan du se oppdraget steg for steg.
Raskt
Et skudd faller i Fjellveien på Kolbotn, midt på lyse dagen. Dyret lider ikke lenger. Burud beveger seg mot rådyret for å foreta en undersøkelse.
Dyret blir så tatt med til destruering av et firma som utfører slikt. Jobben er utført. Burud snakker med naboene, og reiser fra stedet.
I Oslo venter den «vanlige jobben», så nå skal Viltnemda-utstyret av, og IT-mannen skal atter en gang tilbake på jobb.
Les også: Dyreklinikken skifter rede
Burud påpeker til slutt viktigheten med at folk sier fra når de observerer noe eller de får kjørt på et dyr.
– Oppegård er en kommune med mye dyr i skogen, og det er viktig at vi viser hensyn og følger med. Med mye utbygging er jo også dyrenes daglige vaner under press, så det er jo ikke uvanlig å observere både rådyr, elg og andre dyr selv i ens egen hage. La dyrene være i fred, og si fra når det er noe unormalt, avslutter Burud.