Ungdomskafé Hjørnet

GOD OG TRYGG MØTEPLASS: – Vi er ikke overveldende på ungdommer, men er veldig bevisst på vår rolle om å være til stede for dem, sier Christoffer Dale Laabak, leder for Hjørnet.

Tredoblet besøk

I løpet av det siste året er besøkstallene på Hjørnet ungdomskafé på Kolbotn nesten tredoblet. I mars utvides tilbudet med lørdagsåpent.

– Da vi åpnet kafeen for to og et halvt år siden, var engasjementet høyt, men besøkstallene var relativt lave og varierte fra 7 til 30 ungdommer i løpet av en kveld. Siden den gang har vi hatt en positiv vekst og det siste året har besøkstallene skutt i været, sier leder av Hjørnet, Christoffer Dale Laabak (30).

SØRGER FOR ÅPEN MØTEPLASS: – Det føles som et viktig tilbud for ungdommene. De synes det er fint å ha et sted for å møtes utenom skolen, sier leder av Hjørnet, Christoffer Dale Laabak.

30-åringen, som flyttet til Spydeberg i mars i fjor, har jobbet i Oppegård kommune i ti år. Før han begynte som prosjektleder for Hjørnet i august 2016, jobbet han på Tårnåsen fritidssenter i syv år. I 2017 begynte han i full stilling som leder for Hjørnet.

– Da kommunen fikk eksterne oppstartsmidler til prosjektet, var formålet med kafeen å forebygge radikalisering blant ungdom, men siden den gang har stedet vært drevet på kommunalt budsjett som en vanlig ungdomskafé. Vi har fokus på å være en åpen møteplass for ungdommene, og det er noe de tydelig setter stor pris på. Jeg er veldig mye i dialog med dem og de er veldig fornøyd med stedet, sier 30-åringen.

Besøkstallene viser en økning fra 2276 besøkende i 2017 til 6583 besøkende i 2018, som er nesten tredobling i løpet av ett år. Gjennomsnittet for hele året viser 43 besøkende på onsdager, 37 på torsdager og 75 på fredager.

– Det er jevnt trøkk hos oss i åpningstidene, sier Hjørnets leder.

Tjente 72.000 kroner i fjor

I tillegg til Dale Laabak og én 30 prosent stilling, jobber fem ansatte fra fritidssentrene i kommunen tilsvarende en halv stilling, på skift annen hver fredag på Hjørnet.

Kommunen har satt av 813.000 kroner til driften av kafeen i år. I tillegg er det satt et minimumskrav til inntekt på 30.000 kroner.

– Vi hadde en inntjening på rundt 72.000 kroner i fjor, så vi når inntjeningskravet vårt med god margin, sier Dale Laabak fornøyd.

POPULÆRT MINGLESTED FOR UNGDOM: Her er det alltid musikk på anlegget og mye god mat til lave priser.

150.000 kroner til lørdagsåpent

FRAPPÉ KARAMELL: Ungdomskafeen har italiensk pizza og frappé som sine spesialiteter.

Første helgen etter vinterferien, det vil si fra lørdag 2. mars, starter Hjørnet med lørdagsåpent, trolig fra klokken 18:00 til klokken 23:00.

– Ungdommene har selv etterspurt dette tilbudet. Vi har også kartlagt dette gjennom våre spørreundersøkelser, sier Dale Laabak.

Ifølge ham fikk Hjørnet 150.000 kroner i skjønnsmidler i fjor høst for å styrke arbeidet til UngFri, kafeens eget prosjekt for unge frivillige.

VERKSTED: I kjelleren har de et verksted for scootere, skateboards og BMX-sykler.
SAMSUNG CSC

– De gode besøkstallene det siste halvåret skyldes blant annet UngFri-prosjektet. Ungdommene føler eierskap til stedet og bidrar aktivt til driften av kafeen. De bidrar med blant annet matlaging, rydding og renhold på kafeen. De fleste av dem er forpliktet til å møte opp i kafeens åpningstider, men noen enkelte har avtalt fleksitid. Alle har vært med på baristakurs, noe som har falt i smak hos dem, sier Dale Laabak.

Fikk verdifull attest

Herman Brustad (16) har vært med i UngFri-prosjektet siden det startet opp i desember 2017. 16-åringen har hatt gleden av å delta på flere baristakurs og utviklet en interesse for kaffe han ikke hadde før han ble med.

– På kursene har vi lært å tilberede en god espresso, der justering av kvern og riktig trykk når den finmalte kaffen presses i bajonetten er avgjørende for smaken på den ferdige drikken. Vi har også lært å steame melk og fått prøvd oss på forskjellige typer latte-art, sier Brustad.

Han sier attesten han fikk for sin deltagelse på Hjørnet ga ham fordel som jobbsøker på arbeidsmarkedet.

– Dette var helt klart med på å gi meg deltidsjobben jeg har i dag, sier 16-åringen.

Les også: Stor suksess med kafé for kreftrammede

Powered by Labrador CMS