FELTRITT: Pauline Hammer Aukrust (13) og Musse (10) satser mot nye høyder i feltritt.

Ny gjest i «Slik har vi det nå»:
– Om livet i full galopp 

De faste spaltistene i «Slik har vi det nå» har ferie, og vi har fått inn noen litt yngre sommervikarer. Nestemann ut er Pauline Hammer Aukrust (13), som presenterer idretten sin og forteller om sin drømmesommer. Hun har også en klar oppfordring å komme med.

Pauline Hammer Aukrust skal begynne i 9. klasse på Montessori ungdomsskole i Drøbak. Fritiden bruker hun til å satse på riding, og hun trener 5 dager i uka.

Ri dagen lang

Skrevet av Pauline Hammer Aukrust

Min største interesse er ridning, og jeg er aktiv feltrittsrytter med egen hest. Hesten min heter Munsboro Shelby, men vi kaller ham Musse til hverdags. Jeg trener 5 dager i uka, og konkurrerer i feltritt.

Feltritt

Dere lurer kanskje på hva feltritt er?

Feltritt er ryttersportens triatlon. Det vil si tre forskjellige øvelser på samme hest, på samme stevne. Noen ganger går det over en dag, noen ganger går det over to dager.

I feltritt testes blant annet mot, tillit, utholdenhet og kontroll, samt rytterens hestekunnskap. Konkurransene består av tre forskjellige delprøver på ett og samme stevne; dressur, sprang og terrengprøve. 

Terrengprøve er når man rir en bane på jorder, sletter og i skog, hvor man har hinder på ulike størrelser etter nivå. Det er for eksempel vannhinder, grøfter, sprang i nedoverbakke, trestokker og fargerike kasser og andre kreative hinder. Banen er ca 1,5 km lang, etter nivå, og ris på tid i rask galopp. Man får ikke starte terrengdelen hvis man ikke behersker dressur og sprang først.

Man må også beregne tiden, og kan ikke ri for fort eller for sakte. For å få til det har man en egen feltrittsklokke som man må følge med på, selv om det går fort. Gjennomsnittsfarten er ca 27 km/t.

VANNHINDER: Pauline og Musse i full fart gjennom vannhinderet.

Sommerferien

Når det er ferie, er det mindre trening og vi har hestene hjemme på sommerbeite. Det beste jeg vet da er å ri på lange turer, ri på jordene i full galopp, ri ned til stranda for å bade med hestene, ri kveldsturer i solnedgang og føle vinden i fjeset når man galopperer; meg, hesten og lydene som er rundt.

Ikke alle hester liker å bade, men vi pleier å ha en islandshest på beite om sommeren som elsker det. Hun svømmer utover og putter gjerne hodet under vann og blåser ut med nesa og har ørene fram. De har ofte ørene fram når de er glad og ivrig.

Trafikk

Når vi rir tur langs veien er det mange flinke sjåfører. Men noen respekterer ikke at hester er store dyr som kan skvette hvis biler kommer i full fart. Så det er viktig at sjåfører senker ned farten, og hvis rytteren gir signaler med hånden så må man følge det.

Det er viktig at man bremser både før og etter, og ikke gasser på så fort man tror man er forbi.

Dette er også viktig å huske for syklister og folk på rulleski. Det kan være skummelt når noen kommer susende forbi bakfra. 

Min oppfordring er: Gi oss tid til å stoppe og slippe dere forbi.

SLIK HAR VI DET NÅ: Pauline er gjestespaltist i Oppegård Avis i sommer
Powered by Labrador CMS