Høy vaksinedekning mot meslinger

VAKSINE-GLEDE: Smittevernlege Monica Viksaas Biermann (t.v.), smittevernhelsesøster Wenche Mannerud, sykepleier Linn-Sofie S. Steinhagen og virksomhetsleder Aina Geitz kan glede seg over at stadig flere i Oppegård vaksinerer seg mot meslinger.

Oppegård i vaksine-toppen mot meslinger

Statistikken for fjorårets vaksinedekning viser at barn og unge i Oppegård er godt beskyttet mot meslinger.

Det er Kommunal Rapport som har omtalt saken i dag. Fjorårets statistikk fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at Oppegård er blant de kommunene med de ti høyeste prosentandelene av to- og niåringene som er vaksinert mot meslinger.

Hele 97,8 prosent av toåringene og 98,8 prosent av niåringene i vår kommune har fått vaksine mot denne sykdommen, som er en av de mest smittsomme sykdommene vi kjenner.

      Fakta om meslinger:

  • Er en av de mest smittsomme virussykdommene vi kjenner til.
  • Personer som er uvaksinerte eller ikke har hatt sykdommen er utsatt for smitte.
  • Uvaksinerte små barn er spesielt utsatt for meslinger og komplikasjoner.
  • Sykdommen gir utslett med feber, og kan gi et alvorlig forløp. Symptomene starter med feber og forkjølelseslignende plager som varer i 3–4 dager. En kan også få hvite flekker i munnen. Etter de første dagene blir en gjerne litt bedre, før en på ny får feber og det typiske hudutslettet viser seg. Det starter vanligvis bak ørene og sprer seg raskt til hele kroppen. 
  • Det er høy vaksinasjonsdekning blant barn og unge i Norge.
  • I barnevaksinasjonsprogrammet gis vaksine mot meslinger (MMR) ved 15 måneders alder og ved 11-12 års alder.

Tolv smittede i fjor, fire tilfeller hittil i år

Meslinger er også den mest alvorlige av alle barnesykdommer. I dag blir åtte av ti barn i verden under ett år vaksinert mot meslinger. Over 20 millioner barneliv har blitt spart på grunn av effektiv og billig vaksine. Likevel er det mange foreldre som velger å ikke vaksinere barna sine. Dermed utsetter de både sine egne og andres barn for sykdommen.

I Norge har de aller fleste barn og unge fått vaksine, men antall tilfeller av meslinger i Norge har økt fra null i 2016, til bare ett i 2017 og 12 smittetilfeller i fjor. 

Etter nyttår har til sammen fire personer fått påvist meslinger, det nyeste tilfellet ble konstatert i mars. 

Selv om bare én vaksinedose gir en viss immunitet, er det anbefalt at alle barn får to doser før de fyller 16 år. Verdens helseorganisasjon mener at 95 prosent av befolkningen bør være vaksinert med to doser for å hindre at meslingeviruset spres.

Kommuner med færrest vaksinerte barn og unge

Fjorårets statistikk fra FHI viser at Askim, Enebakk, Frogn, Hole, Kvam, Osterøy, Sund, Voss, Vågan og Øyer har færrest vaksinerte toåringer i Norge. Her varierer prosentandelen av vaksinerte barn fra 76,1 prosent i Osterøy til 93,3 prosent i Enebakk.

Eidsberg, Fauske, Grimstad, Herøy, Lørenskog, Nord-Aurdal, Nordre Land, Rauma, Sandefjord, Øyer og Vestnes har færrest vaksinerte niåringer i landet. Rauma kommune har den laveste andelen blant disse, med vaksinedekningen på bare 89,2 prosent.

Kommunene Bø, Eidsberg, Jevnaker, Lenvik, Namsos, Risør, Songdalen, Vindafjord, Vågan og Asnes har den laveste vaksinedekningen blant 16-åringene, med Vågan kommune som versting på denne listen (84,4 prosent), viser FHIs statistikk for i fjor.

Meslingeutbrudd for åtte år siden

Meslingviruset er luftbåren. Det betyr at man ikke trenger å være i direkte kontakt med den smittede for å bli smittet. Det er dette som gjør at viruset er så smittsomt. En uvaksinert smittet person kan smitte 12–18 nye uvaksinerte personer.

I Norge hadde vi et toppår for meslingeutbrudd i 2011, med 39 personer som hadde blitt smittet, ifølge FHI. 18 av disse bodde i Oslo og noen av disse tilfellene skyldtes smitte hos uvaksinerte barn.

I 1997 ble hele 82 barn syke på Nesodden i Akershus. De tilhørte et miljø rundt Steinerskolen og var ikke vaksinert av overbevisningsgrunner.

Les også: Oppegård i vaksine-toppen

Powered by Labrador CMS