– Satt en støkk i oss som nasjon
Rektor ved Roald Amundsen videregående skole, Elisabeth Edding (65), sier det var fælt å måtte innse at det som skjedde på Ios involverte våre elever.
– Denne hendelsen har satt en støkk i oss som nasjon og tok russefeiringen til et nytt nivå. Etter dette er ungdommen og foreldrene nødt til å se på alternative måter å gjøre ting på når det gjelder russetiden. Vi må sette en annen standard på dette. Dagens standard på tilbudet til ungdommen er av dårlig kvalitet, sier Edding.
Oppegård Avis har nylig skrevet om en hendelse som fant sted på den greske øya Ios 1. august hvor flere ungdommer fra Roald Amundsen videregående skole (RA) havnet i slåsskamp med russ fra Eikeli videregående skole i Bærum. Hendelsen endte med at en gutt fra Eikeli brakk begge bena og fem ungdommer fra RA ble pågrepet av gresk politi.
Les også: Oppegård-russ involvert i voldshandlingene i Hellas
– Fæl hendelse
Rektoren sier at for henne preget denne saken hele mottaket av elevene ved skolestarten forrige uke.
– Det var fælt å måtte innse at det som skjedde på Ios involverte våre elever, sier Edding.
Hun sier det er synd at enkeltelever preger et helt ungdomskull som har blitt stemplet på grunn av noen få elever som har gått over streken.
– Uroen rundt russetiden har ikke eskalert hos oss. Det som har skjedd på Ios er en enkelthendelse av en helt annen dimensjon. Jeg er ikke informert om hendelsesforløpet. Det undersøkes av politiet, presiserer rektoren.
Følger opp med tiltak
Oppegård Avis introduserte i forrigue utgave Andreas Bjørnteig, den nye politikontakten i Oppegård. Onsdag forrige uke var det foreldremøte ved skolen med førsteklassingene og foreldrene deres om hendelsen på Ios. Tirsdag denne uken ble det gjennomført møter hvor politiet snakket med andre og tredje trinn.
– Jeg hadde også trinnmøte med Vg2 og Vg3 som hadde vært på Ios. Jeg har snakket veldig alvorlig med dem om hendelsen, om valgene de tar og konsekvensene av disse. Jeg fortalte også om hvordan det var for meg å få telefoner fra journalister søndag 5. august da nyheten nådde riksmedia. Jeg trodde ikke at våre elever var innblandet, men så gikk det noen dager og jeg fikk en bekreftelse på dette fra fylkeskommunen.
Les også: – Det er lov å si nei
– Styres mindre av regler
Ifølge rektoren skal det nå settes sammen gruppesamtaler med avgangselevene for å sikre forståelse for hvordan de skal prioritere dette skoleåret.
– Det var en fæl hendelse, og det er fælt at dette kan skje blant ungdom. Det er spesielt at de i mindre grad ser konsekvenser av det de gjør, og at de i mindre grad styres av regler for oppførsel og moral. De er nødt til å tenke på hvordan de skal opptre i samfunnet, sier rektoren.
Kommersielle krefter
Rektoren anbefaler foreldrene om å være tett på ungdommene og snakke ofte med dem.
– Presset om å høre til fører til utstøting. Det er viktig å lære ungdommene til å tenke konsekvenser samt å stå med et standpunkt uten fare for å bli utstøtt. De må ta vare på hverandre og passe på at alle hører til, sier rektoren.
Hun påpeker at skolen ikke har kontroll på hva som skjer utenfor skolen.
– Vi vet blant annet at kommersielle aktører påvirker russen til å kjøpe tjenester og varer som ikke nødvendigvis er av god kvalitet, og vi har også hørt om at de rekrutterer russ til å drive med salg av russeklær, sier Edding.
Hun presiserer at skolen ikke tillater salg av russeklær på skolens område og setter grenser for arrangementer som russebuss-kåring.
– Vi prøver også å redusere omfanget av russetiden. Vi hadde blant annet fire russebusser de siste to årene, i år blir det bare tre. Vi har ikke snakket med elevene våre om turene til Helles tidligere siden de ikke er i regi av skolen, og vi ante ikke at dette kan være så problematisk, sier Edding.
Selv vil hun ikke anbefale at tradisjonen med russeturene til Hellas fortsetter.