Gir stafettpinnen videre
Den ene sier takk for seg, mens den andre håper å få sjansen.
Med kun dager unna stortingsvalget den 13. september er det fortsatt mange uavklarte spørsmål.
Blant annet er det knyttet stor spenning til om det blir regjeringsskifte, hvilke partier en eventuell ny regjering vil inkludere og ikke minst hvilke representanter som vil bli valgt inn. Også her lokalt er det stor spenning. Kanskje aller mest for SVs Haitham El-Noush.
Han står nemlig som partiets andrekandidat i Akershus og håper å få Stortinget som sin arbeidsplass fra høsten. I så fall erstatter han Nicholas Wilkinson, som sier en foreløpig takk for seg.
Wilkinson ble valgt inn på Stortinget i 2017, er helsepolitisk talsperson for partiet og sitter i helse- og omsorgskomitéen. Han forsvant brått fra Stortinget våren 2018 da han ble alvorlig syk. Selv om han har kjempet seg tilbake til arbeidslivet, stiller han ikke til gjenvalg.
Da vi møter SV-duoen er det derfor tid for å både se litt tilbake på de fire siste årene, men også å løfte blikket fremover.
Mange oppturer
Etter fire år på Stortinget har Wilkinson naturligvis fått være med på å endre både smått og stort. Han var blant annet en av de som jobbet med saken om Politiets beredskapssenter på Taraldrud.
– Hele planen var svært dårlig. Nå er senteret på plass, men uten innsatsen fra Stopp Støyen, et stort folkelig engasjement og politisk trykk, ville støyen vært mye mer merkbar for alle oss som bor i Oppegård, sier Wilkinson.
Han er også veldig fornøyd med å ha fått flertall for en endring som gjør at voksne nå får innkalling til oppfriskningsdose og informasjon om vaksinasjonsprogrammet.
Kanskje husker du også all medieoppmerksomheten i saken om endringene i bioteknologiloven. Utfallet i saken gleder Wilkinson.
– Kvinner skal få tidlig ultralyd, NIPT, blodprøven som gjør at kvinner får vite mer om fosteret de bærer, det er jeg kjempestolt over, sier han.
Irriterende nederlag
Det han likevel er aller mest fornøyd med å endre, er spørsmålet om foreldre skal få tilgang til de psykiske helsejournalene til barn under 12 år.
– Før kunne foreldre surfe i psykiske helsejournaler for barna. Foreldrene kunne bare se hva de hadde sagt. Da vet vi at mange av disse barna ikke fortalte psykologen hva de hadde i hjertet. Nå er det blitt stoppet, sier SV-politikeren.
Det som derimot irriterer ham aller mest, er at rusreformen ikke fikk flertall på Stortinget. Han forteller om en venn som døde av overdose for et par år siden, og er klar på at stigma og straff aldri ville hjulpet ham.
– Vi hadde en stor mulighet til å fjerne stigmaet og gi hjelp, forklarer Wilkinson.
Samarbeid viktig i lokale saker
Av tiden på Stortinget har han lært at det er viktig med gode samarbeid med lokale organisasjoner for å få igjennom saker på Stortinget. Han tar saken om Politiets beredskapssenter som eksempel;
– Det var en stor gruppe i Oppegård som jeg jobbet med hele tiden for å få disse forslagene igjennom. Og vi vant i alle fall litt. Vi fikk til viktige endringer, selv om senteret ble bygget. Det var på grunn av samhold og samarbeid mellom organisasjonene og oss på Stortinget, sier Wilkinson.
Gir seg - foreløpig
Selv om han kun har sittet på Stortinget i fire år, stiller han ikke til gjenvalg, noe han begrunner med at han trenger tid til å være for seg selv. Han er imidlertid klar på at han kan se for seg å komme tilbake på Stortinget.
– Jeg var veldig syk, og nå er jeg veldig stolt av at jeg kan snakke igjen, sier han, og refererer til språkforstyrrelsene han fikk etter blodforgiftning og flere små slag.
Han vil takke folk i Oppegård for at de stemte på SV slik at han kom inn på Stortinget.
– Tusen takk for at jeg har hatt denne muligheten til å kjempe for disse sakene, et rettferdig, grønt Norge og de lokale sakene vi har her, sier han stolt.
Fornøyd med etterfølgeren
Wilkinson er begeistret over at det er El-Noush som tar over for ham på Stortinget. Han forteller at Haitham er svært dyktig, og at det er viktig for ham at etterfølgeren er fra samme kommune.
– Det burde ikke være så viktig, men for meg er det litt viktig, sier Nicholas.
Han er klar på at man skal jobbe med SVs nasjonale politikk på Stortinget, men at det også er viktig å kjempe for de lokale sakene fra Oppegård, fordi man er deres representant på Stortinget.
– Vi skal være representanter fra området vi kommer fra, sier han.
Flere kamper å kjempe
En av El-Noushs hjertesaker er boligpolitikk. Han mener boligmarkedet er blitt en forskjellsmaskin.
– Så mange som én million står ufrivillig utenfor eiermarkedet, og mange av dem har full jobb og fast inntekt, men likevel klarer de ikke å komme inn i boligmarkedet, sier han.
Målene hans for en eventuell stortingsperiode vil blant annet innebære endringer i boligpolitikken, en helsereform der tannhelse inkluderes i folketrygden og gratis heldagsplass på SFO for 1.-4. trinn. Disse målene faller under SVs hovedsaker, som ifølge SV-eren er å redusere forskjellene, kutte utslippene, og ta vare på naturen.
På spørsmål om hvilke lokale saker han vil løfte frem på Stortinget, nevner han forurensingen av Kolbotnvannet og Gjersjøen, Østmarka som nasjonalpark og problematikken med strandsonen på Svartskog.
– Tilgangen til strandsonen har blitt mindre og mindre over tid, og nå under pandemien fikk vi erfart hvor viktig tilgang til disse plassene er for folkehelse og trivsel, sier El-Noush.
Vil sette «makt bak kravene»
Det er flere partier på Stortinget i dag som har et stort fokus på klima og miljø, og blant dem finner vi SV. El-Noush er klar på hva han mener er forskjellen mellom SV og de andre miljøpartiene.
– SV er det eneste partiet som har en helhetlig plan for å kutte utslippene, bygge grønne industrier, bygge grønne arbeidsplasser og fordele byrdene. For å lykkes må det grønne skiftet være rettferdig, sier Haitham.
Han sier at SV vil kutte utslippene med 70% innen 2030 og sette makt bak kravene hvis de skulle komme i regjeringsforhandlinger eller komme til regjeringsmakt.
– Vi vil ikke sitte på sidelinjen, men være en del av løsningen. Jo, større SV er, desto mer makt kan vi sette bak kravene, sier han.
– Det er mange unge, miljøbevisste som skal stemme for første gang. Hvorfor skal de stemme på akkurat SV?
– Da stemmer man på både et miljøparti og et parti for rettferdig fordeling. En stemme til SV er en stemme for helhetlig politikk som både vil bidra til å redde kloden for neste generasjoner, og samtidig gi dem det beste utgangspunktet for et godt liv ved å utvide og styrke velferden, sier El-Noush.