Hannes hagetips
Hage-eksperten Hanne Skancke Svensson fra Tårnåsen gir oss sine beste beskjæringsråd - og litt til!
Snøen forsvinner, og solen kommer! Snart er det bare farger å se her i Oppegård, og de som skal ha mesteparten av den æren, er blomstene.
Riktig beskjæring kan sørge for flott vekst, og vi får vite hvordan.
Beskjær nå
– Egentlig er det litt for sent for å beskjære nå, for man skal ikke beskjære dersom busken har begynt å «våkne til liv». Da må man heller vente til juli. Men hvis busken din ikke har fått knopper, kan du beskjære den nå, sier hageekspert Hanne Skancke Svensson fra sin lille rekkehus-hage på Tårnåsen.
Saken fortsetter under bildet.
Rydd - men ikke for tidlig
Sckanke Svensson ser at mange blir veldig ivrige når våren kommer, og begynner å fjerne dødt løv fra hagen for tidlig.
Les også: Lag din egen gangsti
– Det døde løvet fungerer som en dyne for de små spirene under, og hvis du tar det bort for tidlig, gjør du spirene under sårbare. Vent litt med ryddingen til den strenge nattekulden er over, anbefaler hun.
Saken fortsetter under bildet.
Slik beskjærer du
– For det første burde du fjerne de nederste greinene for å gi luft og lys til busken. Hvis veksten er for tett, kan det utvikle seg sopp. I tillegg gir det hele busken et realt løft, forklarer hun.
Hvis man synes det blir for nakent ved bakken, kan du alltids plante noen stauder.
Foryngelsesbeskjæring
Hvis du har et gammelt og ustelt tre, bør du sette i gang med foringelsesbeskjæring. Det innebærer at du fjerner en tredjedel av treet over tre sesonger, og dermed har fornyet treet fullstendig.
– Det er et tålmodighetsprosjekt, men det funker, sier hun.
Les også: Blomstertips som fryder
Kutt en tredjedel av grenene av helt ned ved roten, men ikke så langt ned at du ikke ser grenen lenger. Treet vil kompensere for det den mister, og dermed produsere nytt.