STEINHUMLE: På bildet ser du en steinhumle (Bombus lapidarius) som koser seg på plommetreet i hagen til Sturla Kristoffer Naas Johansen fra Kolbotn.

Slik hjelper du humlene

Sturla fra Solbråtan har vært interessert i humler i snart 30 år.

Publisert

45-åringen, som bor på Solbråtan med sin familie, har vært aktiv som humleguide og foredragsholder i humleforeningen La Humla Suse siden 2014, året etter at foreningen ble stiftet.

– Humlene er viktig for pollinering av mange planteslag og har stor økonomisk betydning. I tillegg er de svært koselige skapninger, som vi mennesker gjerne ønsker å ha i nærmiljøet. Humlebestanden har blitt mindre de siste årene. For å snu trenden bør vi sette inn tiltak, sier Sturla K. Naas Johansen.

Han påpeker at med enkle midler kan hvem som helst lage kunstige bolplasser for humlene.

– Skal du lykkes med å hjelpe humlene med bolplasser, må du kopiere et musebol så godt det lar seg gjøre, sier han.

Humleeksperten fra Kolbotn anbefaler også å være påpasselig med hvilke blomster man planter i hagen eller på balkongen for å lokke til seg humler og andre pollinatorer.

– Tips til hvilke blomster du bør velge finner du blant annet på Blomstermeny.no, sier han, men de har det til felles at de kan by på mye nektar og/eller pollen.

Hvordan lage humlekasser?

Selve humlekassen har som hovedfunksjon å holde bolet tørt, i tillegg må den være stor nok for å romme tilstrekkelig med isolasjonsmateriale.

– Det enkleste er selvfølgelig å kjøpe en kasse, f.eks. i nettbutikken til La Humla Suse, men om du er litt «handy» kan du fint lage kassen selv. Det er ikke noe vanskeligere enn å bygge en fuglekasse, påpeker Naas Johansen.

Han sier at i prinsippet kan kassene lages i de fleste materialer, men La Humla Suse anbefaler trekasser med innvendige mål på cirka 15x30x30 centimeter.

LOKAL HUMLEEKSPERT: – Innredningen av humlekassene er helt avgjørende for å lykkes med dette prosjektet., sier Sturla Kristoffer Naas Johansen, som har vært aktiv i La Humla Suse som humleguide og foredragsholder i mer enn seks år. På bildet viser han en av humlekassene i hagen sin.

Kassen må ha et inngangshull på 20 til 25 millimeter og et ventilasjonshull på 30 millimeter i motsatt ende.

– Ventilasjonshullet skal dekkes med finest mulig rustfri metallnetting for å hindre parasitter å trenge inn i humlebolet. Inngangshullet bør plasseres lavt og ventilasjonshullet høyt, for å få best mulig lufting, sier humleeksperten.

– Kassen bør dessuten ha et vanntett, avtakbart tak, som stikker noe utenfor kassen. Taket kan gjøres ekstra vannbestandig ved å benytte tjærepapp, eller å legge en steinhelle eller noe lignende over kassen. Under kassen bruker man trykkimpregnerte treklosser, for å beskytte kassen mot fuktighet nedenfra. Kassen kan behandles (males/beises) utvendig, men bør ikke behandles innvendig, anbefaler Naas Johansen.

Med musebol som ideal

Naas Johansen sier at det aller viktigste å vite når en skal lage humlekasser er at innredningen av humlekassene er helt avgjørende for å lykkes.

– Det er her de aller fleste som ikke får humler i kassene feiler. Det er imidlertid ikke vanskelig å lære, men man må være tålmodig, nøyaktig og grundig. Følger man oppskriften nøye, så er det stor sannsynlighet for at en humledronning flytter inn i nettopp din kasse, sier 45-åringen fra Solbråtan.

Naas Johansen forklarer at naturens musebol har god isoleringsevne og innfrir humlenes krav om å holde rundt 30 grader Celsius i bolet. For å etterligne dette kreves derfor god isolasjon.

Fyll kassen 2/3 opp med fint, tørt, plengress. Dette kan du lett få tak i fra egen hage. Pass imidlertid på at det er skikkelig tørt, understreker han. Midt i kassa lager du en grop, som er 10-8 cm i diameter. Bruk knyttneven og roter, slik at gresset legger seg med rotasjonen. Denne gropen fôrer du med et ca. 1,5 cm tykt lag med ekstra fint, tørt plengress, gjerne med litt mose.

Dette indre hulrommet fôrer du til slutt med et tynt lag fettvatt, underullshår fra dyr eller sjoddi (revne ullfiller). Det er dessuten viktig at det går en gang fra inngangshullet til kassen og helt inn til dette kammeret. Dette får du laget ved å ta én pekefinger fra kammeret mot inngangshullet, og den andre pekefingeren fra inngangshullet mot kammeret. Før fingrene mot hverandre i små roterende bevegelser til det er laget en gang hele veien. Til slutt legger du et tynt flak med fettvatt over gropa, og over dette igjen et lag med det fine, myke plengresset. Den indre hulen er nå på ca. 3-4 cm, og har en gang som går helt ut av kassen.

Sturla K. Naas Johansen har opprettet en gruppe på Facebook: Insekthotell og humlekasser, som på under én uke fikk 350 medlemmer.

– I denne gruppen sprer vi informasjon om temaet og utveksler erfaringer og idéer, sier humleeksperten.

Powered by Labrador CMS