Slik skal de løse kunstgressfloken
Kommunen og idrettslaget jobber sammen for å løse den vanskelige situasjonen. Idrettslagets mål er klart: Undervarme både på Tømtebanen og Sofiemyr.
De siste dagene har Oppegård Avis presentert mange saker rundt det problematiske vintervedlikeholdet på Sofiemyr kunstgress. Forrige helg kom det stort snøfall og det ble bestemt å stenge banen. En rekke foreldre og trenere møtte tirsdag opp for å måke for hånd i et forsøk på å holde banen åpen.
Sist fredag morgen møtte Oppegård Avis representanter fra både kommunen og Kolbotn IL i klubbhuset på Sofiemyr. Daglig leder Harald Vaadal i KIL er klar i sin tale:
– Det er ikke slik vi ønsker å ha det. Banene skal være åpne om vinteren og fotball er en helårsidrett, sier Harald Vaadal.
Se fremover
Samtidig er han opptatt av å se fremover. Går alt etter planen står det nye kunstgresset på Tømtebanen klart allerede i mai neste år. Banen skal bygges innenfor det bestemte budsjettet.
Per Magne Betten ved prosjektkontoret i Oppegård kommune sier følgende:
– Vi skal ha ambisjoner om at den står ferdig i mai. I hvert fall skal den være klar til neste vinter.
PS! Saken fortsetter under bildet!
Vaadal fremhever det gode samarbeidet idrettslaget og kommunen har hatt rundt etablering av kunstgress på Tømtebanen.
– Vi har vært med fra dag én i planleggingen av Tømtebanen. Her kom vi i KIL inn i prosessen med en gang og det ga umiddelbart synergieffekter. Idrettslagets og idrettskretsens fotballfaglige kunnskap om kunstgressbaner og prosjektkontorets kunnskap om prosesser og formelle krav har vært og er en god løsning. Nå kan kommunen sende ut anbudsdokumenter før jul som er godt kvalitetssikret.
– Det gode samarbeidet har spart kommunen for mellom 500.000 og én million kroner i konsulentutgifter, sier Vaadal, og får bekreftende nikk av både Per Mange Betten og Roman Artemov fra prosjektkontoret i kommunen.
Enegirsentral skal gi undervarme
Parallelt med prosjekteringen av kunstgress på Tømtebanen, jobber også idrettslaget med å få budsjett på plass til å etablere energisentral.
– Går alt slik vi ønsker blir det undervarme på kunstgresset på Tømte, og målet vårt er at denne undervarmen også skal sendes til Sofiemyr kunsgress. Stokker vi kortene riktig, kan vi få på plass den beste energiløsningen som finnes, både økonomisk og i et miljøperspektiv, sier Vaadal.
– Kommer vi dit er mye løst, og vi håper at kommunen kan støtte dette prosjektet og eventuelt koble seg på nå eller senere sier Håkon Bekkestad, nestleder i KIL Fotball Herrer.
Borre dypt
Idrettslaget jobber blant annet med å utrede en løsningn hvor man borrrer helt ned mot 1500 meter i bakken. Da vil man få opp vann som holder minst 15 grader, og dette kan deretter sendes i rør for å holde kunstgresset frostfritt.
– Det er ingen tvil om at vi ønsker å vinterdrifte disse banene neste år, sier Harald Vaadal.
– Men hva med på kort sikt? Hva kan man gjøre på Sofiemyr kunstgress?
– Banen er egentlig stengt, men snø er skuffet til side på dugnad. Ved mildvær kan den dermed brukes, sier Håkon Bekkestad.
Bedre tilbud neste år
– Ved regn og mildvær er det ikke noe problem å trene der. Blir det mye snø, blir banen stengt, sier Harald Vaadal.
– Vi har et litt redusert tilbud til våre fotballfolk i år, men det er ikke helt borte, som noen har fått inntrykk av, sier Vaadal.
Fra desember har flere av lagene fra Kolbotn IL tilbud på Østre Greverud kunstgress, som har undervarme.
– Vi må se fremover mot neste år, og jeg er sikker på at vi skal få på plass gode anlegg med gode tilbud til både unge og eldre fotballspillere, sier Harald Vaadal.