– En fantastisk reise

Jobben er livsstilen for Turid og Tore Johnsen. Nå feirer de 35 år med Kolbotn Gull og Sølv.

Publisert

Svært mange ringer, smykker og dåpsprodukter er solgt. Norol-stasjonen har blitt Statoil, og senere til Circle K. I disse dager er det 35 år siden Turid og Tore Johnsen startet Kolbotn Gull og Sølv i lokalene like ved Skiveien.

Det hele startet med at ekteparet jobbet som tannteknikere i Haugesund. Dette var den gangen en parallellutdannelse med gullsmed. På yrkesskolen var de tre første årene parallelt mellom tannteknikere og gullsmed-elever. Tore har jobbet med gull siden høsten 1960.

– I stedet for å sitte ved arbeidsbenken ville vi jobbe mer ut mot kunder. Samtidig lengtet vi litt tilbake til Østlandet, ettersom vi kommer opprinnelig fra Oslo og Bærum.

Flytt inn i 2. etasje

Ved en tilfeldighet kom Tore og Turid over en annonse fra Bonde-Hansen i Aftenposten, hvor det ble søkt etter ny gullsmed på Kolbotn. Fra Tore og Turid ble klar over det ledige lokalet, gikk det ikke lang tid før de var kommet til Kolbotn. De var klare til å åpne butikk. Året etter avla både Tore og Turid prøven til Gullsmedforbundet.

– Samtidig som vi snakket med Erik Bonde-Hansen, nevnte vi at vi også trengte et sted å bo. Han hadde svaret på strak arm, og kort tid senere flyttet vi opp i 2. etasje over butikken, som tidligere hadde vært kiosk.

Dermed var eventyret i gang.

– Vi har hele tiden vært opptatt av å møte folket ute på gulvet. Vi har lite i skuffer bak disken. Varene skal være på veggen.

INGEN HVILESKJÆR: – Det er innbyggerne som har gjort sitt til at butikken har blitt så bra, sier Tore Johnsen. 75-åringen har ingen planer om å trekke seg tilbake fra butikkdriften.

– I starten kom vi også i kontakt med en veldig god tegner som lagde annonser for oss. Da vi startet trykket vi opp en flyer som gikk ut til alle husstandene i Oppegård. I tillegg bestilte vi annonser ut hele 1985 for 70.000 kroner i Østlandets Blad. Dette er noe jeg savner i dag. Folk starter butikk og tenker alt skal komme strømmende. Det er ingenting som skjer av seg selv. Du må jobbe for det, og du må gi for å kunne ta, sier Tore Johnsen.

Kjedefri

75-åringen snakker engasjert nå. Han forteller om engasjement for både idrett, kirke og kulturlivet. Noen gullsmedkjede har det derimot ikke vært aktuelt å gå inn i .

– Sterkest er vel den som i grunnen står alene. Vi har alltid likt å kunne snu oss raskt rundt. Det har vært mange hyggelige tilbud, men vi har valgt å takke nei.

– Hvordan har dere taklet å være kompanjonger og samtidig ektepar?

– Vi har måttet jobbe for det. Hele tiden. Ingen hvilepauser. Jobben vår er en livsstil. Det går en kule varmt innimellom, men det skulle bare mangle, sier Turid, før det kommer kjapt for ektemannen:

– Det er ikke på grunn av meg i hvert fall, smiler Tore lurt før han fortsetter:

– Fantastisk reise

– Turid jobber fortsatt 60 timer i uka. Jeg har gått ned til 80 prosent og tar det litt roligere på morgenen. Generelt har vi hatt det kjempefint.

– Etter 35 år gleder vi oss fortsatt til å gå på jobb hver eneste dag. Det har vært en fantastisk reise. Selvsagt har vi også hatt gretne kunder, men alle de positive møtene veier mye tyngre. Det er innbyggerne som gjort sitt til at butikken har blitt så bra.

Den spreke 75-åringen har ingen planer om trappe enda mer ned i arbeidsprosenten.

– Tenker du å bli en gullsmedenes svar på Olav Thon?

– Gjerne det, bare jeg slipper lua, spøker Tore, før han blir mer alvorlig.– Jeg ser ikke slik på det. For meg ville det vært mye verre å ikke hatt noe å gå til. Nå setter jeg meg i bilen litt ut på formiddagen, kjører til jobben og treffer mennesker. For meg er det ikke noe alternativ.

Hjelp av datteren

Tore og Turid bodde i 2. etasje frem til 2003. Da kjøpte de eneboligen hvor begravelsesbyrået ligger i underetasjen. For fire år siden flyttet Turid og Tore til Ingierodden.

Datteren Tina har i 16 år jobbet 40 prosent i butikken ved siden av jobben i SFO.

– Hun er en veldig hyggelig jente. Det har hun etter meg, smiler Tore.

Ekteparet har ingen planer om å legge ned driften, men de ser heller ingen som vil videreføre butikken når den tid skulle komme. Det som eventuelt vil stoppe butikken er når utbyggingen av området i Kolbotnkrysset starter. Reguleringsplanen er vedtatt, men foreløpig er det ikke bestemt når arbeidene starter.

Turid forteller at det er dåpsartikler og bunadssølv det går mest av i butikken.

– Det har ikke vært like mange festligheter denne våren, men nå skal det være konfirmasjoner fremover. Vi håper samfunnet snart normaliserer seg igjen, sier Turid.

Powered by Labrador CMS