
Godt samarbeid i marka
– Dette er jo bare helt fantastisk, utstråler Aud og Oddvar Halvorsen fra Oppegård, i det de vandrer tørrskodde over en nybygget klopp sør for Grytetjern.
– Endelig kan vi nyte stiene videre innover i marka uten å måtte å måtte vasse gjennom her i gjørme, slik vi har gjort så lenge vi kan huske. Et strålende tiltak, fortsetter de.
Covid-19 har ført til at mange flere har tatt i bruk marka som rekreasjons- og mosjonsarena både til fots og på sykkel de siste par årene. I mediene har man lest om økt slitasje på sti- og løypenettet, og dette ønsket stisyklistene i NOTS Follo å bidra til å redusere.
Driftige medlemmer
NOTS er forkortelse for Norsk Organisasjon for Terrengsykling, og lokallaget i Follo har mange driftige medlemmer som er opptatt av at marka og stinettet skal kunne brukes av alle på en bærekraftig måte og med minst mulig avtrykk.
Derfor er fjerning av vindfall, vedlikehold, drenering og klopping viktige tiltak for å hindre utbredding av stier rundt typiske våte partier som sjelden eller aldri tørker opp. Nettopp et slikt parti finner du syd for Grytetjern, og hvis du har gått, løpt eller syklet Greverudrunden, så har du kanskje vurdert en avstikker opp til Pinnåsen, men brått revurdert når du har møtt et nærmest ufremkommelig gjørmehøl.

Godt samarbeid
Vel, nå kan du komme deg tørrskodd over - takket være ivrige ildsjeler i NOTS Follo.
– Vi har i løpet av det siste året jobbet med å etablere et godt samarbeidsforum mellom de ulike aktørene som forvalter marka vår, for å bedre kunne samkjøre den innsatsen som kommer alle markabrukere til gode. Skiforeningen forvalter primært det rødmerkede løypenettet, mens de blåmerkede og umerkede stiene ofte faller litt mellom to stoler i forhold til ansvar for vedlikehold og tilrettelegging. Marka skal jo kunne brukes av alle, men helst ikke slites ned unødig, og det er her at vi i NOTS forsøker å bidra med vårt gjennom vedlikehold av primært blåmerkede stier, forteller dugnadsleder Endre Løvaas i NOTS Follo.
Mange prosjekter
I sommer fikk NOTS Follo tildelt noen midler fra Nordre Follo kommune til nærmiljøtiltak, og denne kloppen ved Grytetjern er et av mange planlagte prosjekter som ildsjelene har på tapetet.

– Det er nærmest uendelig med prosjekter å bryne seg på her i den flotte marka vår, men vi forsøker å prioritere utbedring av de mest problematiske og trafikkerte stedene, der ferdsel og bredding har medført sår i naturen. Det er verken pent for øyne eller sjel å se at en sti ender opp i et femten meter bredt gjørmehull fordi folk naturlig nok heller går rundt og lager nye stiløp, sier Løvaas.
Positive svar
Nordre Follo kommune er en stor grunneier, og Løvaas benytter anledning til å kreditere kommunens skogforvaltere, øvrige grunneiere og Skiforeningen for positiv innstilling til å etablere et samarbeidsforum rundt forvaltning og vedlikehold av marka.
– I akkurat dette tilfellet er det Erik Gjersrud som er grunneier, og det var umiddelbart tommel opp da vi ba om lov til å utføre tiltaket. Skiforeningen bisto oss med inntransport av materialer, mens NOTS Follo sto for selve utførelsen. Trykkimpregnert trevirke er heldigvis ikke miljøskadelig slik det var før i tiden, og levetiden på denne kloppen er forhåpentligvis mange år, hvis ikke isen herjer for hardt med den om vintrene. Derfor har vi også forsøkt å heve den litt opp fra bakken og benyttet nokså grove dimensjoner. Med dagens priser på materialer ryker det fort noen titusener bare i trevirke og skruer på en slik klopp, men vi mener at naturen fortjener å bli tatt godt vare på gjennom tiltak som dette. Skulle noen av avisens lesere ha egnet trevirke med litt grovere dimensjoner å avse, så henter vi dem gjerne og bruker dem på nyttige tiltak som dette. Bare kontakt oss i NOTS Follo på Facebook, oppfordrer Løvaas.