URBANT LANDBRUK
Fikk endelig grønt lys fra kommunen
Det urbane dyrkingsprosjektet på den kommunale tomten i Lokes vei 5 på Sofiemyr fikk en stopper like før den planlagte oppstarten i slutten av mai. – Nå er prosjektet endelig i gang, sier Inge Walle Olsen fra Sofiemyr.
For et drøyt år siden vedtok kommunestyret å tilrettelegge for urban dyrking på flere kommunale tomter i Nordre Follo. I Oppegård var det avsatt 150 kvadratmeter syd for Gamle Oppegård rådhus og 75 kvadratmeter på "barnehagetomten" i den sørøstre delen av Lokesvei 5 på Sofiemyr. Her hadde kommunen et planert areal hvor det tidligere var en barnehage.
For to år siden ble det foreslått at denne barnehagetomten, som utgjør cirka halvparten av den kommunale eiendommen i Lokes 5, skulle omreguleres til boligformål og selges, mens det resterende arealet rundt den skulle forbli i kommunalt eie som grønt areal. Kommunestyret sa nei til salget i 2020. Dette grunnet at salg og utbygging av eiendommen ikke er i tråd med kommuneplanens krav til bevaring av hundremeterskoger og nærnatur.
Fikk en skogstomt istedenfor
Inge Walle-Olsen (47), som bor i Lokes vei, sendte en søknad til kommunen i januar 2021 og ble veldig glad da han fikk tillatelse til å drive med urban dyrking på barnehagetomten i Lokes vei 5.
47-åringen med sin familie og fem andre naboer fra Sofiemyr, Hellerasten og Ødegården gledet seg stort til å sette i gang med det urbane dyrkingsprosjektet i slutten av mai, men så fikk de plutselig vite om en vesentlig endring som satt en stopper for prosjektet.
For en uke siden da Oppegård Avis tok kontakt med Inge Walle-Olsen, var prosjektet ikke ennå påbegynt. Da vi spurte ham om årsaken til dette, fikk vi vite at kommunen hadde ombestemt seg rundt bruken av barnehagetomten til urban dyrking like før prosjektet skulle starte.
– Vi ventet lenge på grønt lys fra kommunen, men i slutten av mai fikk vi plutselig tildelt et annet felt på eiendommen. Istedenfor barnehagefeltet, som vi hadde avtalt om tidligere, fikk vi nå et bitte lite hjørne av et skogsfelt, med beskjed om at vi ikke fikk lov til å dyrke noe i skogen. Ifølge den nye avtalen vi mottok for en drøy uke siden ble vi henvist til arealet hvor 90 prosent utgjør skog. Det tildelt området har dårlige solforhold og passer lite til grønnsaksdyrking, sa Walle-Olsen fortvilet.
Snudde allikevel
Oppegård Avis kontaktet kommunen torsdag 2. juni for å sjekke årsaken til den ovennevnte endringen.
Ifølge Kristine Sand i Byutvikling og arealplanlegging i Nordre Follo ønsket kommunen i utgangspunktet at prosjektet med urban dyrking i Lokes vei 5 skulle etableres utenfor det gule feltet (barnehagetomten) som tidligere var foreslått å selge. Så for å unngå en eventuell situasjon hvor den kommunale eiendommen i Lokes vei 5 blir solgt og dyrkeprosjektet må flyttes som følge av dette, ble det sistnevnte flyttet fra barnehagetomten til et skogsfelt.
Etter at Oppegård Avis kontaktet Sand i forbindelse med saken, snudde kommunen allikevel.
"Jeg har snakket med eiendomsavdelingen og fått avklart at dere får tillatelse til dette (til å sette i gang med urban dyrking inne på det gule feltet), med de forbehold som står i kontrakten, som er en prøveperiode først på to år i første omgang", skrev Sand i en e-post til Olsen kort tid etter det.
Etter mye frem og tilbake sendte kommunen en ny e-post til Walle-Olsen samme dag hvor de ba ham om å beskrive den ønskede plasseringen av pallekarmene.
Åtte kasser hittil
– Dette var en liten seier for oss. Nå kan vi plassere pallekarmene på steder med mye sol og nærhet til vann, sier Inge Walle-Olsen.
Både prosjektansvarlig og naboene kan nå juble. De har allerede satt ut åtte pallekarmer for å kunne dyrke grønnsaker, krydder og urter denne sommeren. I to år får de disponere denne kommunale tomten gratis.
– Endelig kan vi sette i gang. Vi har satt ut totalt åtte kasser så langt. Det er for sent for å dyrke gulrøtter i år, men vi forsøker neste år med gulrøtter, poteter og annet, sier prosjektansvarlig, sier 47-åringen fra Sofiemyr.
Du kan følge med på det lokale dyrkingsprosjektet via Facebooksiden Lokalt landbruk i Lokes vei.
Les også: – De åpner opp for bred inkludering