FRA TÅRNÅSEN: Ida Lindtveit Røse er fylkesråd for næring, idrett, mangfold og folkehelse i Akershus fylkeskommune, men er også lokal.

Gründermeldingen mangler mye av det gründerne trenger

Ida Lindtveit Røse, fylkesråd for næring, idrett, mangfold og folkehelse i Akershus, fra Tårnåsen mener Strotingets gründermelding har en del å gå på. 

Publisert

NB: Dette er et debattinnlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Den aller første stortingsmeldingen om gründere, tar regjeringen mål av seg at Norge skal være verdens beste land å starte og drive virksomhet i. Kun et ambisiøst mål hjelper lite, når de nødvendige tiltakene er for få.

I dag er tilbudet til gründere fragmentert. Dette skaper uforutsigbarhet og usikkerhet. En mer standardisert førstelinjetjeneste med tilstedeværelse i alle fylker, med øremerkede statlige midler – vil styrke gründernes muligheter i oppstartsfasen. Etablererkontorene hjelper også til med systemforståelse, slik at nødvendig tidsbruk på byråkrati blir så lite som mulig.

Mangelen på tidligfasefinansiering, er en kjent utfordring. I fasen fra et nytt produkt eller tjeneste er utviklet, til det kan skape inntekter - trengs det finansieringsmuligheter som stimulerer til nødvendig risiko- og skapervilje. Stortingsmeldingen svarer ikke opp dette. Meldingen vektlegger «Én vei inn»-løsningen; en digital inngang til virkemiddelapparatet som skal hjelpe bedrifter med å finne riktig hjelp raskere. Formålet her er meget godt, men foreløpig er det kun det – et mål. Finansieringen mangler, og da stopper gjennomføringen fort opp.

Jeg mener også vi trenger flere møteplasser i økosystemet for åpen innovasjon. Her kan nye og etablerte bedrifter og virksomheter – på tvers av bransjer, møtes for å lære av hverandre og utvikler ideer sammen. Et eksempel er Kompetanseforum Akershus, som vi nå er i gang med å etablere. Dette skal bli en møteplass for å fremme samarbeid og kunnskapsdeling, for å sikre bedre samsvar mellom næringslivets kompetansebehov og det regionale utdanningstilbudet. Slike samskapningsarenaer kan etableres med ulike formål, gründerskap inkludert, men bør ta utgangspunkt i næringslivets behov.

Jeg er glad at gründermeldingen anerkjenner viktigheten av kvinnelig entreprenørskap. Bedriftskvinnenettverk er et viktig virkemiddel for å få kvinner til å satse, men meldingen følger ikke opp med nok finansiering. Utdaterte kjønnsnormer kan også hindre kvinner i å ta steget inn i gründerrollen, spesielt i tradisjonelt, mannsdominerte bransjer. Dessverre kan også kvinner oftere møte på utfordringer med tilgang til investorer og nettverk. Her må det et holdningsarbeid til, og tiltak. Vi trenger flere kvinnelige gründere, det vil bidra til et mer mangfoldig og dynamisk gründerlandskap.

Meldingen anerkjenner fylkeskommunenes viktige rolle i å støtte gründere, men vi trenger et tydeligere ansvar, og flere ressurser, for å kunne ta ut potensialet. Kompetansen og viljen har vi. Uansett vil vi fortsette vårt arbeid med å stimulere til næringsetablering i Akershus. Det neste vi går løs på, er å innhente et kunnskapsgrunnlag om startupscenen i vår region, sammen med Oslo kommune. Dette skal vi bruke til å målrette vår innsats mer treffsikkert. Gründere spiller en avgjørende rolle i samfunnet vårt ved å utfordre det etablerte, skape nye markeder og bidra til samfunnsutviklingen gjennom kreativ problemløsning. De fortjener å bli tatt på alvor!

Ida Lindtveit Røse
Fylkesråd for næring, idrett, mangfold og folkehelse i Akershus

Powered by Labrador CMS