Grendehuset «Vellet»

INVITERER TIL STOR FEST: – Bli med å feire dagen med oss, sier Geir Hokholt og Kjell Bakke, styremedlemmer i Oppegård Vel og medlemmer i festkomiteen.

Grendehuset fyller 100 år

Oppegård Vel har gleden av å invitere til den store jubileumsfesten på grendehuset lørdag 21. september.

– Grendehuset var en gang bygdas største og flotteste lokale, og det var mye brukt til møter og diverse selskaper gjennom årene. I år fyller grendehuset «Vellet» 100 år. Bli med å feire dagen med oss, sier Geir Hokholt og Kjell Bakke, styremedlemmer i Oppegård Vel og medlemmer i festkomiteen.

De sier alle som har interesse av det lokale grendehuset, inviteres til festen lørdag 21. september.

      Grendehuset «Vellet»

  • 26. april 1914: Vedtak om kjøp av to måls tomt i Sætreskogveien til et framtidig forsamlingshus.
  • 27. oktober 1918: Vedtak om å bygge hus ihht godkjent tegninger og kostnadsoverslag.
  • 22. november 1919: Grendehuset innvies.
  • 1. januar 1921: Oppegård Vel kinematograf starter opp.
  • 1927-1933: Nedgangstider og dårlig økonomi.
  • 1933: Innkjøp av lydfilmapparat.
  • 1934-1946: Kinodriften går meget bra og bidrar til at Grendehusets pantegjeld kunne innfris i sin helhet. Ytterligere modernisering av kinomaskin og teknisk utstyr i 1939.
  • 1975: Plan for ombygging av «Vellet» legges fram.
  • 1. juli 1977: Avtalen om A/L Grendehuset trådde i kraft.
  • 1979: Ombygd Grendehus innvies.
  • 1984: Kinodrift nedlegges.
  • 1997: Krise for Grendehuset.
  • 1999: Oppusset Grendehus. Oppegård kommune bidrar med 1 million kroner.
  • 2007-2016: Krevende drift av huset. Etterhvert etterslep på vedlikehold.
  • 2018: A/L Grendehuset nedlegges. Oppegård Vel eneeier av huset.

– Det blir en fest hvor vi skal prøve å gjenskape den historiske atmosfæren, og krydre den med musikk, dans og hygge for både store og små, sier de to.

Barnas grendehusfeiring

Arrangementet starter med barnas grendehusfeiring klokken 12.00.

– Det blir aktiviteter for barn både inne på grendehuset, men også utenfor det frem til klokken 14.30. Vi skal også sette opp et stort ark hvor barna kan tegne fremtidens grendehus med de aktivitetene de ønsker seg der, sier Hokholt.

Han legger til at det blir servering av kake, kaffe og brus til alle.

Omvisning av «kinomuseet»

Klokken 13.00 blir det omvisning på det lokale «kinomuseet».

– Torbjørn Kjærnsmo, som var mangeårig kinosjef på grendehuset, men også vaktmester og leder av vellet, skal vise fram den autentiske kinomaskinen, som var i bruk på grendehuset fra 1938 og frem til 1984 da kinoen ble nedlagt, sier Bakke.

Musikk og dans

Selve jubileumsfesten starter klokken 19.00. Det blir musikalsk innslag ved to dyktige musikere fra Sætreskogen, Elisabeth Bøvold (vokal) og Per Erik Fjeld (gitar/vokal), kjent fra det lokale bandet Jazz-Light.

«Vellet» får også besøk av DJ Lars (Lars-Erik Kjølstad), godt kjent fra Karjolen-tiden. Han skal spille opp til dans.

– Bli med og gjør dette til årets fest! sier Bakke og Hokholt.

Påmeldingsfrist

– De som ønsker å komme på festen, måtte melde seg på innen 8. september. Det er plass til rundt 100 personer, sier Bakke.

Han sier påmeldingsinformasjon finnes på  hjemmesiden til Oppegård Vel. Påmeldingen skjer ved innbetaling av 300 kroner til konto 0531 0799 817, og inkluderer mat og drikke til maten samt kaffe og kake. Det blir også salg av fatøl, vin og drikkevarer i baren etter maten.

Syretest om fremtid

– Jeg føler at denne jubileumsfesten blir en slags syretest eller et signal om Vellets fremtid, sier Hokholt.

1930: Bildet er fra Oppegård kommunes 15 års jubileumsfest lørdag 24. januar 1930. Grendehuset var på denne tiden Oppegårds største og flotteste lokale.

Han mener det er viktig at oppegårdinger slutter om dette arrangementet, for at det handler om husets framtid.

– De siste årene har det blitt vanskelig å drifte grendehuset. Bygget er utdatert og slitt, og det er vanskelig å konkurrere med kommunen om utleie av lokalene siden kommunen tilbyr rimelig leie på skolene i nærområdet.

300 medlemmer

Når det gjelder Oppegård Vel, trenger de strengt tatt kun møtelokaler, og disse kan de finne hvor som helst, ifølge Bakke.

– Det er i dag ca 1000 husstander som sogner til grendehuset. Dette tilsvarer cirka 3.000-4.000 mennesker. Oppegård Vel har per nå rundt 300 betalende medlemmer, sier han.

Flere alternativer

Ifølge Hokholt og Bakke har Oppegård Vel sett på flere alternativer for grendehuset:

– Man kan modernisere bygget til cirka fem millioner kroner for å kunne bringe det til en tilfredsstillende tilstand som holder i 20 år. Man kan også rive bygget og bygge et nytt grendehus, sier han.

Samtidig er det viktig å understreke at Oppegård Vel ikke har de pengene som er nødvendig til disse tiltakene.

– Det finnes også mulighet til å finne en partner som vil kjøpe seg inn. En annen mulighet er å flytte til et annet sted, sier Hokholt.

Nytt grendehus?

Det siste alternativet handler om å rive bygget og oppføre et nytt grendehus for de nye utbyggingsområdene ved Oppegård stasjon på Oppegård Vels eiendom.

– De nye grendhuset kan organiseres gjennom et andelslag. Aktuelle utbyggingsprosjekter vil bli pålagt å ha fellesarealer tilgjengelig. Vi foreslår at disse fellesarealene kan inngå i et fremtidig lokalt grendehus til glede for alle innbyggere i området. Dette vil kunne styrke oppslutningen om huset og muliggjøre en god drift og forvaltning av huset, sier Hokholt og Bakke.

De sier at bare ned mot jernbanen er det planer om mellom 100 og 200 leiligheter. Det skal også bygges i Durendalveien 1-3 og Tusseveien.

– I tillegg til å bidra økonomisk til en ny bro, må alle de nye eiendommene ha fellesareal i egen bygningsmasse. Istedenfor å bygge like ved eller i sine egne bygninger, kan det være lurt og samle seg og bygge et nytt grendehus for alle. Det kan til og med bli bygget med overnattingsmuligheter og tilpasses behov, sier Hokholt.

Les også: Kjemper for ny bro

Powered by Labrador CMS