Bruker golf på veien tilbake til livet
Med god hjelp av Oppegård Golfklubb får straffedømte og rusavhengige hjelp til å mestre livet.
Alle som har startet med golf vet hvor vanskelig det kan være å beherske. Men om man tidligere har slitt med å beherske selve livet blir golfsporten «peanøtter» i forhold. Denne uken ble et nytt samarbeid formalisert, hvor målet er at deltakerne i prosjektet skal bli stadig flinkere til å mestre begge deler.
– Golf er golf. Er du en golfer, er du automatisk en del av familien her. Da har du både noe å tenke på, å bli frustrert over og å snakke om, begynner Frode Valle, daglig leder i Oppegård Golfklubb.
Gode partnere
Foran seg hadde han en forsamling, hvis fellestrekk utover å ha hullete cv-er og bred soningserfaring, også inkluderte en fersk fascinasjon for golfsporten.
I løpet av sommeren har de én gang i uken kommet til den lokale golfklubben for å trene golf, snakke golf og bygge nye sosiale plattformer.
Apropos den formelle avtalen. Den ble signert av den ideelle stiftelsen WayBack - livet etter soning, og foreningen «Ett slag av gangen». Førstnevnte stiftelse jobber enkelt forklart med å bidra til at innsatte som skal løslates, får et bedre grunnlag til å bygge et krim- og rusfritt liv. Enda enklere forklart er måten de jobber på å fylle hverdagene med mening.
– Alle kan prøve golf
Ikke så rart da at de har funnet en perfekt match i foreningen «Ett slag av gangen», som har som formål å søke midler og yte støtte til landets golfklubber, som i tillegg til sin vanlige aktivitet, vil skape et aktivitetstilbud for foreningens målgruppe.
For at avtalen skal kunne skape varige og gode resultater, trenger de golfklubber som ser verdien av dette arbeidet. Det fant de i Oppegård Golfklubb og daglig leder Frode Valle. Han er ikke ukjent med denne typen arbeid.
– Tidligere har vi sammen med Kriminalomsorgen hatt et lignende samarbeid i over ett år. Erfaringene derfra var veldig gode. Nå er det WayBack og Ett slag av gangen som vi har hatt hos oss ukentlig i hele sommer. Det har vært et glimrende opplegg og nok et bevis på at alle kan prøve golf, sier Valle.
Realistiske mål
Hvem vet? Kanskje resulterer samarbeidet i mer formelle ansettelser eller ulike engasjement, men foreløpig er målene med avtalen veldig realistiske.
– Det er ikke så nøye om de som deltar her blir gode i golf, men det er en fordel om de blir glad i golf. For har man noe man er glad i og som man vil bruke tiden sin på, så er det utrolig mye lettere å mestre livet etter soning, eller livet etter rus, sier Marianne Smith Magelie, prosjektleder og styreleder i Ett slag av gangen.
Hun får støtte av Katja Nielsen, fadder hos WayBack - livet etter soning. Hun vet definitivt hva hun prater om.
– Alle oss i WayBack er tidligere straffedømte rusmisbrukere. Golf er et glimrende virkemiddel, fordi det gir mestring, smil og mening. Og jeg må si at velkomsten her i Oppegård har vært god. Vi har ikke følt oss som raringer, selv om slagene ikke alltid har gått dit vi har ønsket, forteller hun lattermildt.
Golfarenaen gir mange plusseffekter, uansett nivå.
– Det gir både helse, mestring og noe å bruke både tid og tankene på. Når man møtes her, så møtes man på et likere plan enn på mange andre arenaer. På golfbanen er det ikke noe forskjell på om du er mangeårig administrerende direktør eller om du har lang soningserfaring. Det er neste slag som gjelder, sier Nielsen.
– Aldri prøvd før
Børge har klasket baller siden i vår. Hadde han ikke fortalt det selv, hadde det vært bortimot umulig å gjette at trønderen er deltaker i prosjektet, der han tusler rundt med golf-caps, sommerlig skjorte og golfkøllen i hånda.
– Golf har absolutt gitt mersmak, selv om jeg måtte til kiropraktor tre ganger i forrige uke. Ryggen låste seg av all slåingen, humrer han.
Han er krystallklar på at lediggang er roten til alt vondt.
– Jeg hadde aldri prøvd golf før og det er vanskelig, men tilfredsstillende. Ikke minst er det noe å bruke tid på, og sånn sett er jo golf optimalt. Jeg er vel ikke klar for å gå ut på banen helt ennå, men det kommer seg, sier han.
Han er meget fornøyd med å være innlemmet i prosjektet og håper det kan utvikle seg videre
– Til nå har vi bare kommet hit og spilt og vært sosiale, men det hadde absolutt vært ønskelig å kunne gjøre litt nytte for seg også i en eller annen grad. Nå i starten er det viktig for oss bare å kunne komme i kontakt med normale folk som ikke bryr seg så mye om fortid, men som heller er fokusert på golf, fortsetter han.
Han innrømmer også at golfere er litt annerledes enn han hadde trodd.
– De jeg har kommet i kontakt med har nok vært mer folkelige enn jeg kanskje trodde de skulle være. Det viktigste er uansett å fylle dagene med noe, sier den ferske golferen.
Fra innsatt til ansatt
Marianne Smith Magelie fra Ett slag av gangen sier lignende avtaler allerede har båret frukter andre steder.
– Det første målet er å skape golfdilla og dernest blir flinkere til å stå på egne bein. Det tror vi det er bedre sjanser for med et prosjekt som dette, med en sosial tilnærming. Får vi noen av dem til å bli så hekta på golf at de vil bli medlemmer i en klubb, så skal vi legge til rette for det, sammen med klubben. Vi har dessuten et godt eksempel fra Kongsvinger hvor en eks-innsatt nå har blitt golf-ansatt, forteller hun stolt.
Det vil Frode Valle i Oppegård Golfklubb gjerne bidra til at skal skjer her lokalt også.
– Vi har masse behov for folk gjennom en sesong, så om vi klarer å være med noen på veien fra innsatt til ansatt, så hadde det vært veldig stort.