FRA FN TIL KOLBEN: Utenriksminister Espen Barth Eide, bistands- og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim, statsminister Jonas Gahr Støre og klima og miljøminister Tore O. Sandvik foran FN-bygningen.

Europas plass i verden

Verden er i endring. Er Norge og Europa klar for en fremtid uten amerikansk lederskap?

Publisert Sist oppdatert

NB: Dette er et debattinnlegg. Innholdet uttrykker innsenders meninger.

Du skrur på kaffen, hiver i deg frokosten på vei ut døra og tar toget fra Kolbotn stasjon. Men mens hverdagen ruller og går her hjemme, er verden utenfor i voldsom endring. Fra krigen i Ukraina til konflikten mellom Israel, Hizbollah og Iran, og med et forestående amerikansk valg hvor Donald Trump kan komme tilbake som president – det som skjer ute i verden har direkte innvirkning på livene våre, også her i Nordre Follo. Vi er bundet sammen i et skjebnefellesskap, et tett nettverk av politikk og nasjonale interesser, som gjør at utenrikspolitikken er mer intens nå enn på lenge.

Norges plass i Europa er viktigere enn noen gang. Vi står vi midt i en storm av geopolitiske endringer som krever at vi ser verden med nye øyne. Det som skjer på de internasjonale scenene er ikke bare fjernpolitikk – det påvirker vår hverdag, økonomien vår og sikkerheten i Europa. Energikrisen har gitt oss en forsmak på hvor sårbare vi kan være når globale konflikter ryster forsyningslinjene og setter press på både strømpriser og nasjonal sikkerhet.

PARTI-MANN: Håvard Therkelsen er tidligere nestleder i Nordre Follo Arbeiderparti og OAvis-spaltist. Han jobber i dag som politisk rådgiver på partikontoret for samme parti.

Et Europa i geopolitisk kryssild

Med Russlands invasjon av Ukraina har krigen igjen kommet til Europa, noe vi trodde hørte fortiden til. Russland varsler kraftig økning av forsvarsbudsjettet. Mandag forrige uke kunne vi lese om russiske droneangrep mot Kyiv. Ukrainsk luftvern ble satt inn for å slå tilbake et russisk droneangrep mot Kyiv, ifølge det ukrainske luftforsvaret. Bildene av sammenraste bygninger, sårede og drepte flimrer over skjermen. Røyken fra angrepene virvler opp en vond forventning om hvordan vinteren i Ukraina vil bli, og at sivile igjen vil bli rammet.

Samtidig øker spenningene i kruttønnen Midtøsten, og USA, vår største allierte, går gjennom en intern maktkamp som kan endre det transatlantiske samarbeidet. Hvis Trump igjen inntar Det hvite hus, kan vi risikere en politikk som prioriterer isolasjonisme over samarbeid, noe som vil tvinge Europa til å finne nye strategier for å beskytte seg selv. Heldigvis har Kamela Harris og Tim Walz mobilisert velgere på en helt ny måte og fått tilake energien og initiativet hos demokratene etter at Joe Biden trådte til side som presidentkandidat.

Er Europa klar for en fremtid uten amerikansk lederskap?

Europa er inne i en kritisk fase. Vi må finne ut hvordan vi skal håndtere de stadig voksende sikkerhetstruslene og hva vår rolle skal være i et globalt system der autoritære regimer som Russland og Kina vokser i makt og innflytelse. Kan vi forsvare de liberale verdiene og demokratiet vi har bygget, eller ser vi slutten på Europas epoke som en sentral aktør i verdenspolitikken?

Den politiske utviklingen i USA gir oss enda mer grunn til bekymring. Hva skjer hvis den demokratiske verdenslederen snur ryggen til Europa i en tid der vi trenger deres støtte mest? Europa må forberede seg på en fremtid der vi i større grad må stå på egne bein. Og hva vil en slik utvikling bety for Norge? 

Vi har en plikt til å engasjere oss

Som samfunnsengasjerte innbyggere har vi en plikt til å holde oss oppdatert på det som skjer i verden, og til å engasjere oss i de store spørsmålene som påvirker fremtiden vår. Det er lett å tenke at internasjonal politikk er langt unna våre lokalsamfunn, men sannheten er at de store hendelsene også påvirker oss her på Kolbotn. Derfor er det viktig at vi møtes og diskuterer disse spørsmålene – også i våre nabolag.

Jeg har derfor lyst å ønske deg velkommen til folkemøte i Kolben 28. november, hvor du kan delta i en viktig samtale om utenrikspolitikk med utenriksminister Espen Barth Eide.

TIL KOLBEN: Utenriksminister Espen Barth Eide er ikke førstereisgutt til Kolbotn. Her sammen med Hanne Opdan og Kolbotnvannet, da han var klima og miljøminister.

Spørsmålene som reises i dette leserinnlegget er hovedlinjene når Barth Eide (Ap) kommer til Kolben kulturhus, 28. november kl 18:00-19:30. Sammen med et erfarent panel bestående av Kate Hansen Bundt, Trygve Svensson og Leif Iversen, vil han drøfte Europas fremtid i en stadig mer uforutsigbar verden. Vi inviterer til en viktig diskusjon om hva som står på spill, og hvordan vi kan sikre at Europa forblir en sterk og stabil region i møte med de globale utfordringene.

Bli med på samtalen – den angår oss alle, fra Kolbotn til Brussel. Kvelden i Kolben er arrangert av Nordre Follo Arbeiderparti, og er gratis og åpent for alle, uansett politisk ståsted eller interesser. Vel møtt! Vi gleder oss til å se deg! 

Klikk her for mer informasjon og lenke til eventet på Facebook

Tekst: Håvard Therkelsen, Nordre Follo Arbeiderparti

Powered by Labrador CMS