Fem år uten en eneste krone til vedlikehold
– Jeg forventer at kommunen har dialog med kunstnerne om vedlikehold og eventuell konservering av skulpturen, sier utvalgsleder Elin Skifjell (SV) i utvalget for klima, teknikk og miljø.
Oppegård Avis har skrevet mye om at vedlikeholdsbehovet i Kolbotn sentrum er stort. I tillegg til flere oppsiktsvekkende forhold knyttet til forfallet av Jan Baalsruds plass, som er den mest sentrale plassen i gamle Oppegård, har vi også omtalt manglende vedlikehold og reparasjon av Hjerterom-skulpturen i Generasjonsparken.
Skulpturen til 1,2 millioner kroner ble avduket med brask og bram i slutten av juni 2016, men siden den gang har det ikke vært avsatt noen driftsmidler til vedlikehold av skulpturen.
I fritt forfall
Om du går forbi, ser du tydelig at Hjerterom skriker etter vedlikehold. Mange av de fargerike mosaikkflisene har nå enten falt av eller blitt hakket ut av noen. Det er både søppel og tagging som preger skulpturen innvendig.
Prosjektleder Unni Beate Sekkesæter i Mikrofinans Norge/Skaperstedet, som stod bak prosjektet, bekreftet ovenfor Oppegård Avis at flisene ikke var frostsikre, men hun påstod at hun ikke hadde visst om dette før det var for sent.
Utløper i 2024
I 2014 ble det inngått en partnerskapsavtale mellom gamle Oppegård kommune og Mikrofinans Norge/Skaperstedet om bidrag til og vedlikehold av skulpturen. Skaperstedet forpliktet seg til å ta ansvar for vedlikehold av skulpturen og videre sikring etter gjeldende forskrifter. Avtalen har en varighet på ti år og utløper i 2024.
Ifølge prosjektlederen ble Skaperstedet lagt ned tidlig i 2017.
– Vi gjorde så godt vi kunne, men kunstnerne brøt alle budsjettrammer for prosjektet, og det knakk meg og organisasjonen, forklarte Sekkesæter til Oppegård Avis.
Harde prioriteringer
Som følge av det ovennevnte står skulpturen i fritt forfall. Det ser ikke ut som at Hjerterom er noe som kommunen ønsker å ta vare på.
Tidligere i sommer bekreftet kommunedirektør Øyvind Henriksen at det ikke var noen planer om å bevilge midler til vedlikehold av skulpturen.
– Det kan jeg ikke love. Det er mange andre prosjekter som skal vedlikeholdes, og det må gjøres harde prioriteringer, svarte han på spørsmålet vårt om eventuell vedlikehold av denne skulpturen i regi av kommunen.
Åndsverksloven og begrensninger
Oppegård Avis har kontaktet gruppeleder for Nordre Follo SV, Elin Skifjell, som leder utvalget for klima, teknikk og miljø i Nordre Follo. Hun svarer på vegne av flertallspartiene i Nordre Follo.
Utvalgslederen bekrefter at kommunen tidvis har vedlikeholdt området rundt Hjerterom, men ikke selve skulpturen.
– Kunst i det offentlige rom beriker hverdagen vår, vi må ta vare på den og vi må vedlikeholde den. Skulpturer, som Hjerterom, omfattes så vidt meg bekjent av Åndsverksloven. Åndsverksloven setter begrensninger i eiendomsretten til kunstverk, sier Skifjell.
Som utvalgsleder forventer hun at kommunen har dialog med kunstnerne om vedlikehold og eventuell konservering av skulpturen.
– Likeledes forventer jeg at kommunen har dialog med Skaperstedet om finansiering av vedlikeholdet av Hjerterom i henhold til inngått partnerskapsavtale, sier Skifjell.
Nye tiltak vs. vedlikehold av eksisterende
Per i dag foreligger det ingen kortsiktige vedlikeholdsplaner for Hjerterom, ifølge kommunedirektøren i Nordre Follo.
– Synes du at det er riktig å investere i nye prosjekter, blant annet bokstav-prosjektet til 150.000 kroner på den andre siden av Kolben, mens Hjerterom til 1,2 millioner kroner står i forfall?
– Det er nødvendigvis ikke noen sammenheng mellom disse to tiltakene. Det er viktig for oss å bidra til å skape liv på plassen utenfor Kolben. Kommunen har ikke satt av midler til et større vedlikehold for Hjerterom-skulpturen. Dagens vedlikehold begrenser seg til å holde åpen dreneringsrør og holde orden rundt selve skulpturen. Vi vil på litt lenger sikt, det vil si når det blir mulig å sette av ressurser til det, gjøre en vurdering av hva slags vedlikehold som trengs, kostnadene ved dette, og se på mulighetene for å følge opp med en vedlikeholdsplan, skrev Henriksen i en e-post til Oppegård Avis i slutten av juni.
Oppegård Avis følger opp saken.
Les også: – Det må gjøres harde prioriteringer