Gamle Mossevei
Oppegård får fire historiske opplysningsskilt
Lørdag 12. oktober skal fire historiske opplysningsskilt avdukes i Oppegård.
– Stedene som skal skiltes er Gjersjø bru, Tyrigrava, Villa Sandvigen og på parkeringsplassen ved golfbanen på Kurud gård, sier initiativtakeren til skiltprosjektet, Jan-Odd Jakobsen fra Nordstrand i Oslo.
Han inviterer alle interesserte til avdukingen av de historiske skiltene. Selve seremonien starter på Tyrigrava klokken 13:00.
Ifølge Jakobsen skal det også avdukes et historisk skilt på Tangen rasteplass i Ås kommune, der vertshuset lå i gamle dager. Avdukingen av dette skiltet skjer samme dag, men kun en time senere.
Skiltene er på 1,8 meter x 0,9 meter i størrelsen, og forteller om Gamle Mossevei og de historiske stedene som ligger den tilhørende kulturhistorien. Både Oppegård Historielag og Ås Historielag har bidratt med historiske fakta rundt kulturminnene ved veien langs Gjersjøen.
Kortesje av veteranbiler
Jakobsen sier ordførere fra begge kommunene vil foreta avdukingene på lørdag. Det kommer også representanter fra deltakende instanser.
– Skiltene blir ikke satt opp før fredag, og vil være tildekket fram til avdukingssermonien på lørdag, sier han.
Under arrangementet blir det også hesteskyss og flere veteranbiler vil møte fram på Tyrigrava.
Samarbeidsprosjekt
Det var for tre år siden Jan-Odd Jakobsen tok initiativ til skiltprosjektet og kontaktet fylkeskommunen. Nå gleder han seg til avdukingen.
– Vi er egentlig en kameratgjeng på fire menn fra motormiljøet som har vanket mye på Tyrigrava og brenner for dette prosjektet. Vi er alle historisk interesserte og representerer Interessegruppen for bevaring av Gamle Mossevei, sier Jan-Odd Jakobsen.
Han sier prosjektet er et samarbeid mellom Akershus fylkeskommune, Oppegård historielag, Oppegård kommune og Ås kommune.
Hovedveien inn til Oslo i over hundre år
Fra Gamle Mossevei ble åpnet i 1860 til den nye motorveien E-18 over Svartskog ble åpnet i 1970, var Gamle Mossevei hovedveien inn mot Oslo.
Veien har vært et rikt bidrag til regionens kulturhistorie. Den ble bygget etter datidens Chaussé-prinsipp, hvilket blant annet vil si at den fulgte de naturlige kurvene i landskapet. Dette i motsetning til de tidligere kongeveiene som ble anlagt i rette linjer.
Gamle Mossevei representerer i så måte en epokegjørende veibyggerkunst, og har vært et viktig bidrag til lokal og gjennomgående ferdsel i vår region.
Unikt kulturminne
Det er også en rik kulturhistorie som kan knyttes opp til Gamle Mossevei.
I forbindelse med byggingen og bruken av veien, ble det anlagt skysstasjoner, serveringssteder, campingplass og utfartssteder langs strekningen ved Gjersjøen. Flere av disse kan besøkes også i dag.
Gamle Mossevei er på Statens vegvesens verneplan. Strekningen langs Gjersjøen er dessuten foreslått som et Kulturhistorisk landskap av nasjonal interesse (KULA).
Her kan du se filmen om Gamle Mossevei. Filmen er produsert av Lutter øre AS for Akershus fylkeskommune:
Les også: Bil havnet på taket – kvinne kjørt til legevakt