Fortviler over vinterdriften av fotballbaner i gamle Oppegård
Nok en vinter med dårlig vinterdrift av fotballbanene, men denne gangen er det ikke kommunens skyld.
Foreldre og trenere i Kolbotn IL er frustrerte over det de mener er manglende vinterdrift av fotballbanene i gamle Oppegård. Særlig er det kunstgressbanen på Sofiemyr som blir skadelidende.
– Det skjer ikke noe her om ikke vi foreldre skuffer bort snø, sier Katrine Lauvenes (46) fra Tårnåsen.
Det er KIL Drift AS som har ansvaret for vinterdrift av banene på Sofiemyr og Østre Greverud. Denne vinteren er deres første med dette ansvaret, og de medgir allerede at de kunne ha løst ting annerledes. Men det ekstreme været som har vært hittil har ikke gjort driften til noen lett affære.
Sofiemyr verst
På Østre Greverud har banen som kjent undervarme, men denne i romjula ble varmen redusert for å spare penger. Banen er derimot forventet å være spillbar allerede til helgen, dersom ikke været skaper for mye trøbbel.
På Sofiemyr er det ikke undervarme i banene, og fordi det ikke har vært verken saltet eller børstet godt nok, blir treninger nå stadig avlyst på grunn av is på banen.
– Alt av tening blir kansellert. Vi må til Oslo for å leie hall. Det er ikke lett å oppdrive, og koster penger. Med ett blir da heller ikke fotballen et tilbud for alle, men for de med mer midler, forteller Lauvenes til Oppegård Avis.
Blir ikke hørt
Som mor er hun, sammen med mange andre, frustrert over tilbudet til de fotballspillende barna.
– Vi føler at ingen tar ansvar. Treninger blir kansellert. Hvor lenge skal det holde på sånn? Hva må til for at vi blir hørt, og at dette blir tatt tak i?
Hun sier at mens banen ikke blir brøytet, så er det barna som blir skadelidende.
– Det er viktig at barna har aktiviteter. De har blitt holdt innesperret lenge på grunn av korona. Nå er det også vanskelige tider. Mange trenger å komme ut. Skal ikke barna satses på? Spør hun.
Flere har nå valgt å gå til lokalavisen, selv om de sier at det sitter langt inne. Men de vet ikke hva annet de kan gjøre.
– Hvem er det som har ansvaret og lager reglene her? Vi betaler også for et helt år, men får trening kun om sommeren. Vi vet ikke hvem som har ansvaret, men vi vil ha svar, krever hun.
Frykter lang tid med stengte baner
Fotballtrener Petter Basteson forteller at flere er bekymret for at banene ikke skal åpne før i mars eller april.
Han vet godt at vannet som nå ligger som is på banen ikke går noen steder. Til det har banene for dårlig drenering. Dermed frykter han at det nå er tid som må til for å få spilleklare baner igjen.
Han forteller også at lys er slått av for å spare strøm, og at det skal på igjen den 9. januar, men han utrykker usikkerhet om dette kommer til å skje.
I mellomtiden er han redd for at de ivrigste fotballspillerne ser i retning Oslo.
– De ivrigste begynner å se mot Oslo, som har grønne baner. Det er dumt for Kolbotn å miste de som er kommet lengst, sier han.
Det er imidlertid ikke et problem «bare» for de ivrigste. Også de mindre interesserte som nå får ufrivillige pauser fra fotballen på grunn av elendige baner, kan bli vanskelig å lokke tilbake. Derfor mener foreldregjengen over at noe må gjøres slik at banene blir mulig å spille på.
Dette svarer KIL
Einar Engedahl er anleggsansvarlig for KIL Drift AS, som nå har tatt over vinterdriften av fotballbanene. Han forklarer at vinterdrift av banene er et problem i hele kommunen, og at de har ansvaret for vinterdriften av Sofiemyr og Greverud. Han sier at værskiftet som har vært nå med mye variasjon fra plussgrader til minus, og mye regn, har gjort vinterdriften av banene til en komplisert affære.
– Vi ønsker å ta større ansvar for anleggene vi bruker. Derfor har vi tatt over vinterdriften av fotballbanene, begynner han.
Han forteller at det må saltes flere runder for å fjerne isen som nå har lagt seg.
– Det kommer til å ta noe tid, men vi jobber med det hver dag nå. Akkurat i dag fungerer det dårlig siden det er minus ti grader. Vi kommer mest sannsynlig å salte i ettermiddag på grunn av kulde og at det er meldt mye snø, sier han.
Han forteller også at på Østre Greverud, der banen har undervarme, er det delvis frosset til på norddelen, og at de har møte med kommunen om den banen i dag.
– Den banen er i mye bedre forfatning, og det skal mindre til for å få den klar.
Når foreldrene kan forvente å sende barna tilbake på banen kan han ikke si sikkert, men han håper på spillbare baner snart.
– Vi er optimistiske med tanke på til Østre Greverud, men ikke så optimistisk med Sofiemyr. Vi satser på en spillbar bane til uka på Greverud, men værkartet de neste dagene er svært krevende, så Sofiemyr jobber vi med så raskt som mulig, men der en det en lenger vei å gå, sier han.
Kommunen forsvarer KIL
Per Kristiansen, avdelingsleder for Drift og vedlikehold i Park og idrett forklarer at vinterdriften av banene på Østre Greverud og Sofiemyr er satt bort til KIL, som vant anbud på dette. Han presiserer at kommunen har en god dialog med idrettslagene, og at de holder kommunikasjon om blant annet salt og strømbruk.
– Banen på Østre Greverud, som nå driftes av KIL, har undervarme. Denne vil mest sannsynlig vil være spillbar til helgen, når temperaturen skrus opp, sier Kristiansen.
Per i dag har de senket temperaturen etter avtale med idrettslagene for å spare strøm. Men han er raskt ute med å støtte de som nå har tatt over vinterdriften.
– Her må jeg forsvare KIL. Det har vært utfordrende med været vi har, og det er vanskelige forhold. Det merkes på banene, absolutt. Det blir saltet i dag ifølge KIL, sier han.
Har tro på bedring
Kristiansen forklarer at vinterdrift av banene krever mye, og han har full tro på at KIL lærer av det som eventuelt kunne vært håndtert annerledes i år. Han poengterer at det er første gang de har ansvaret.
– Sofiemyr krever veldig mye drift for å holdes i gang, og mye bruk av salt. Det er første året KIL drifter banene, og de må få litt erfaring de også. Det er ikke bare å måke, man må håndtere is, og gjøre ting i riktig rekkefølge. Det blir bra med erfaring etter hvert, sier han.
Kristiansen sier han forstår frustrasjonen over at barna ikke får spille, men at vi heller ikke må glemme værforholdene.
– Til og med E6 har vært stengt. Vi kan ikke bare pøse på med ekstreme ressurser. Vi må stikke fingeren i jorden. Det er første året til KIL å drifte, dette må vi løse på en fornuftig måte. Denne erfaringen får de også etter hvert, avslutter kommunens mann.