Organisert fotballtrening i koronatiden

REAGERER PÅ FORSKJELLSBEHANDLING: Anders Eldor Boye (46) fra Kolbotn er en av de mange trenerne som reagerer sterkt på forskjellsbehandlingen av fotballjentene i KIL.

– KIL forskjellsbehandler gutter og jenter

Flere fotballtrenere og foresatte til fotballjenter i KIL reagerer sterkt på de nye treningstidene i klubben.

Mandag kveld fikk Oppegård Avis flere henvendelser fra foresatte til fotballjenter i Kolbotn idrettslag (KIL) som mener at de nye treningstidene som gjelder fra denne uken diskriminerer fotballjentene.

Ifølge informasjonen publisert på Facebook-siden til trenerne i KIL har jenter under 13 år ikke fått tildelt treningstider som følge av de lokale koronatiltakene, men at gutter fra seks år og eldre får lov til å trene.

– Hvor er likestillingen?

Flere trenere, som ønsker å være anonyme, mener KIL forskjellsbehandler gutter og jenter ved å ikke samkjøre retningslinjene for begge kjønn. Foresatte stiller også spørsmål til Harald Vaadal om hvorfor han som leder av KIL tillater oppstart av barnefotball for gutter ned til seksårsalderen, men at jenter under 13 år ikke får lov til å trene.

"Hvor er likestillingen? Hvorfor er guttene ikke med på den fellesdugnaden mot korona som jentene er med på, eller mener ledelsen i KIL at gutter på seks år er lettere å ha med å gjøre enn jenter på ti-tolv år?" lurer foresatte på.

Les også: Går i strupen på lokalpolitikere og kommunen

To styrer – ingen samkjøring av reglene

– Det vil bli endringer fremover slik at det blir likt mellom gruppene.

Ifølge Harald Vaadal har KIL elleve grupper som har ansvar for det sportslige tilbudet på Kolbotn.

– Så lenge fotballgruppene har to styrer (red. anm.: herrefotball og kvinnefotball), så blir det i blant litt ulikt. Det gjelder flere områder innen sport og ikke bare treninger, sier daglig leder i KIL.

Vaadal sier at for påsken hadde KIL en ordning der de ønsket å prøve litt forskjellige treningsopplegg og høste erfaringer fra disse.

– INGEN DISKRIMINERING: – Det er ingen forskjell på jenter og gutter, understreker daglig leder i KIL, Harald Vaadal.
REAGERER STERKT: Anders Eldor Boye (46) fra Kolbotn er en av de mange foresatte som reagerer på de nye tildelingskriteriene.

– Fotballgruppene klarte heldigvis på kort tid å få til noe for de aller fleste. Det vil bli endringer fremover slik at det blir likt mellom gruppene, lover Vaadal.

– Dette illustrerer behovet for å slå sammen gutte- og jentefotballen.

– Fremstår som vilkårlig

Anders Eldor Boye (46) fra Kolbotn er en av de mange trenerne som reagerer sterkt på forskjellsbehandlingen av fotballjentene.

– Jeg har trent både gutter og jenter, og det er i hvert fall ikke vanskeligere å holde orden på første- og andreklassejenter enn tilsvarende for gutter, sier 46-åringen, som er for tiden trener for jenter 2010.

Det at KIL åpner for fotballtreninger for førsteklassegutter, men ikke for jenter helt opp i tolvårsalderen, mener han fremstår som vilkårlig, selv om det har sin forklaring i hvordan KIL er organisert.

– Sånn sett illustrerer det vel også behovet for å slå sammen gutte- og jentefotballen, sier Boye.

Les også: Kommunen kunne søke om spillemidler til undervarme på Sofiemyr kunstgress

– Tilfeldig, ikke vilkårlig

Harald Vaadal sier at tildelingen av treningstidene ikke har vært vilkårlig, men tilfeldig.

FIKK MANGE HENVENDELSER: Den nye styrelederen for kvinnefotball i KIL, Rune Nilsen, fikk mange henvendelser både fra folk som ville sette i gang med trening og fra folk som var skeptiske til at KIL skulle starte opp med dette.

– Det er tilfeldig at det ble slik. Vi har hatt en prøveordning som ikke var vurdert ut fra kjønn. KIL har meget sterk satsing på kvinnefotball. Jeg vil nesten hevde at den er sterkere for jenter enn for gutter. Gjennom satsingen på Toppserielaget og ansatte som har utvikling av kvinnelige utøvere som jobb, har vi betydelige ressurser satt av til kvinner og jenter, sier han.

Les hele saken her: – Fotball er ikke en helårsidrett

Fikk ikke klare signaler fra styret i herrefotballen

Rune Nilsen, som overtok som styreleder for kvinnefotball i KIL fredag 3. april, har en annen forklaring på problemstillingen.

Årsaken er rett og slett tempoet. Fredag før påske kom retningslinjene fra Norges Fotballforbund på hvordan klubbene kunne organisere sine treninger, og vi jobbet hardt for å få til et opplegg som vi syntes var bra. Vi holdt herrefotballen informert da vi jobbet med våre planer utover søndagskvelden (palmesøndag). Vi fikk ikke klare signaler på hva herrefotballen ville gjøre og valgte da å gå ut mandag morgen med det som vi var blitt enige om på søndag, sier han.

Nilsen påpeker også at gjennom palmehelgen fikk han mange henvendelser både fra folk som ville sette i gang med trening og fra folk som var skeptiske til at de skulle starte opp.

– Beslutningen skal tas på et styremøte i morgen kveld.

Rune Nilsen, styreleder for kvinnefotball i KIL

Vi gjennomførte et møte søndag kveld med fem representanter fra klubben hvor vi la en plan for hvordan vi skulle kommunisere og lage et opplegg for treningene fra mandag i påskeuken. Vi besluttet da å starte opp med ungdomsfotballen for å se på hvordan treningene ville fungere, hvilke øvelser som var bra og hva trenerne syntes om opplegget. Vi sa også at dette var en prøveordning som ville bli vurdert på nytt over påske (onsdag 15. april) og det  ble kommunisert ut i klubben, forklarer han.

Les også: Spedbarn smittet av korona

KIL er tidlig ute med organiserte treninger

Nilsen påpeker at KIL er tidlig ute med igangsetting av organiserte treninger.

Mange sammenlignbare klubber har valgt å ikke starte opp med organisert trening ennå. Som mange i disse koronatidene tar vi  beslutninger raskt og gjennomfører tiltak raskt, og så er vi åpne for at ikke alle beslutninger hele tiden er optimale og må justeres underveis, sier han.

– Når kommer den endelige avgjørelsen?

– Min innstiling er at vi nå åpner opp for alle årsklasser, og at det da blir opp til trenerne å bestemme om de kan stå inne for å kjøre et opplegg med treninger som er innenfor de gjeldende retningslinjer.

Rune Nilsen, styreleder for kvinnefotball i KIL

– Vi gjør en revurdering og venter på tilbakemelding fra trenerne nå i dag og i morgen. Beslutningen skal tas på et styremøte i morgen kveld. Vi kommer med en oppdatering til trenerne i morgen etter styremøtet, sier styrelederen for kvinnefotballgruppen i KIL. 

I påskeuken har myndighetene kommet med oppdatert info om oppstart for barnehager og skoler på 1. til 4. trinn.

Dette er også noe vi tar med i vår vurdering i morgen, sier Nilsen.

Les også: Trosset korona-stenging og spilte fotball på Sofiemyr og Hellerasten

Vil åpne opp for alle årsklasser

– Det er ingen forskjell på jenter og gutter. Så lenge vi overholder reglene mener jeg at vi kan åpne for at alle lag kan organisere treninger.

Harald Vaadal, daglig leder i KIL

Nilsen vil ikke forhåndsprosedere hva styret vil bestemme, men sier at erfaringen fra ungdomsfotballen har vært positiv.

Min innstiling er at vi nå åpner opp for alle årsklasser og at det da blir opp til trenerne å bestemme om de kan stå inne for å kjøre et opplegg med treninger som er innenfor de gjeldende retningslinjer, sier han.

Ifølge Nilsen har herrefotballgruppen kommet til en litt annen konklusjon når det gjelder oppstart av organisert trening i tiden fremover. 

Alle herreklasser med unntak av ett årskull har satt i gang med organiserte treninger og erfaringen har vært positiv, sier han.

Les også: Kolbotn IL permitterer på grunn av korona

Har ikke registrert alvorlige brudd

– Det er ingen forskjell på jenter og gutter. Så lenge vi overholder reglene mener jeg at vi kan åpne for at alle lag kan organisere treninger. Dette har jeg dialog med styrene om, sier daglig leder i KIL, Harald Vaadal.

Han mener klubben tar mye ansvar for å redusere faren for smittespredning.

– At barn og voksne i tillegg får trent litt er en bonus for de fleste, sier Vaadal.

Han påpeker at da det ble åpnet for organisering av fotballtreninger fikk KIL samlet mange frivillige til å sette opp soner med gjerder.

– Trenere stiller velvillig opp for å passe på at smitevernsreglene overholdes. Dette har vi fulgt med på gjennom påsken og så langt har vi ikke registrert alvorlige brudd, sier Vaadal.

Les også: Hvordan går det, Hege i OI?

 

 

 

 
Powered by Labrador CMS