Den «hemmelige» fotballbanen
Visste du at det ligger en flunkende ny kunstgressbane ved Gjersjøens bredder?
Det er ingen skam å svare nei, for inntil nylig var ikke vi i Oppegård Avis klar over det heller.
Saken er uansett den at mens fotballtrenere og foreldre over hele kommunen har skreket seg hese over det elendige banetilbudet for fotballspillende unger i løpet av vinterhalvåret, har Gjersjøen Golfklubb tatt jernet i egen hånd, og bygd en 11-er bane på anlegget sitt. Og det uten å egentlig fortelle det til noen. Før nå.
Nærmest en tilfeldighet
–Ideen kom mer eller mindre ved en tilfeldighet, forklarer Kjell Arne Bratli, eier og daglig leder ved Gjersjøen Golf.
– Jeg var i gang med planleggingen av den nye låven vår og måtte ha et renseanlegg til dette bygget. Det eneste stedet et slikt anlegg kunne legges, var under driving rangen vår. I et møte med kommunen var det en fra teknisk avdeling som kom med forslaget: Når du først skal begynne å grave der, kan du vel like gjerne planere ut og bygge en kunstgressbane. Jeg lot tanken modnes litt og skjønte etter hvert at her var det muligheter for flere positive effekter, forklarer Bratli.
Les også: Lover gull og grønne greener
Den første effekten er også den viktigste, særlig sett med golf-øyne:
– Når det gjelder driving rangen så er vedlikeholdskostnadene våre betydelig redusert nå. Det er mye mindre arbeid som skal til på daglig basis. Det gamle området var et klissvått «dalføre» og det var krevende både å samle baller og vedlikeholde. Nå, når de fleste ballene lander på kunstgressbanen, er det lettere og raskere å samle de, smiler Bratli.
– Vinn-vinn
Den andre effekten er også viktig, og spesielt om du er fotballinteressert.
– Vi visste at det er mangel på gode treningsmuligheter i Follo og Oppegård, og spesielt i vinterhalvåret. Da er det ikke noe aktivitet på golfbanen, hvilket betyr at vi kan leie ut banen til lag som trenger et godt sted å trene. Det er vinn-vinn. Fotballen får en bane ekstra og vi får merverdi, sier Bratli fornøyd.
Saken fortsetter under bildet.
En viktig årsak til at baneforholdene i kommunen har vært ekstra begredelig i vinter har vært kombinasjonen sprengkulde og mangelen på baner med undervarme. Heller ikke banen på Gjersjøen har undervarme-anlegg, men ifølge Bratli har de gode kort på hånda.
– Renseanlegget og de mange lagene med grus under banen, gjør at det nesten er frostfritt i bakken under banen. Og til neste vinter, som nesten garantert ikke vil være like hardt og lang som i år, håper jeg det skal være mulig å holde den snø- og frostfri. Det betyr i så fall at det skal bli fine forhold for fotballtrening i vinter, håper Bratlie.
– Det kommer til å bli kø
Det er musikk i ørene til fotballtrener og «kunstgressbaneaktivist», Pål Wirak. Han har i en rekke år sklidd rundt på holka i Oppegård, og han lover å teste ut «hemmeligheten» så fort høsten kommer.
Les også: – Endelig er vi i mål!
– Hvis banen er så bra som Bratli påstår her så er markedet mer eller mindre ubegrenset, sier Wirak. - Jeg kan i hvert fall garantere at jentelaget jeg er trener for kommer til å teste det ut så fort behovet dukker opp, fortsetter han.
Og den engasjerte fotballmannen er sikker på at han ikke er alene om det.
– Alle aktive lag fra 12 år og oppover er jo i manko for gode kunstgressbaner og reiser gjerne Oslo-rundt på jakt etter ledige treningstimer. Så hvis dette er bra, kommer det til å være kø bortover Gamle Mossevei, avslutter Wirak håpefullt.
Ikke «helt korka»
Vi slår en lissepasning tilbake til Bratli på Gjersjøen, som står med hendene fulle av oppkuttet kork. I stedet for å bruke gummigranulat, er det varmebehandlet bark av korkeik som er fyllmasse i kunstgresset på Gjersjøen.
Les også: Racer-Edward (17) fra Greverud slo til igjen!
– Vi ligger jo rett ved et drikkevann og Mattilsynet frarådet derfor bruk av gummigranulat. Også jeg hadde en dårlig følelse for syntetisk granulat og bestemte meg kjapt for ekork fra Portugal. Jeg må innrømme at jeg er positivt overrasket over hvor bra den er. Og selv etter den tøffe vinteren, har det holdt seg veldig bra. Jeg er i alle fall veldig happy med det, sier Bratli.