Plastforurensing
Gummigranulat på avveie fra fotballbanene
Caroline Holm har stilt spørsmål til kommunen om håndtering av gummigranulat på avveie fra kunstgresset ved Vassbonn, uten å få svar. Det viser seg at ansvaret for dette ikke ligger hos kommunen.
"Hver gang jeg går forbi Vassbonn skole legger jeg merke til at det er store mengder gummigranulat på veien og gangveiene i området. Antagelig ligger det også spredt i vegetasjonen, men der synes det ikke så godt. Hva gjør kommunen for å håndtere gummigranulat på avveie fra banen?" skrev Caroline Holm fra Kolbotn i en e-post til Oppegård kommune for tre uker siden.
Hun la ved to bilder, tatt av henne i krysset mellom Christian Sindings vei og Pauline Halls vei lørdag 12. oktober, for å beskrive og dokumentere situasjonen på stedet.
"Jeg har sjelden sett det så ille som i dag (red. anm.: 12. oktober), på et område som dette. Jeg håper kommunen vil gjøre både akutte og permanente tiltak for å bedre situasjonen rundt kunstgressbanen her", skrev den miljøbevisste kvinnen i den sammen e-posten til kommunen ved den kommunaltekniske virksomheten UTE Oppegård.
Kontaktet lokalavisen
Etter å ha ventet på svar fra kommunen i snart tre uker, kontaktet Kolbotn-kvinnen Oppegård Avis tirsdag denne uken. Samme dag ble spørsmålene videreformidlet til kommunens administrasjon.
– Verre enn at jeg ikke får svar, er at ingen har vært ute for å samle opp granulathaugene, i alle fall lå de samme sted på søndag, sier Caroline Holm.
Les også: Full kontroll på granulatet
Tre til fem tonn i gummisvin
Ifølge forskning.no har en fotballbane mellom 10 og 15 kilo gummikuler per kvadratmeter. Dette tilsvarer over hundre tonn gummikuler per bane.
Utregninger konsulentselskapet COWI utførte for Miljødirektoratet i 2015 viser at om lag fem prosent av gummikulene forsvinner fra banene hvert år.
Det vil si at bare én kunstgressbane kan ha mellom tre og fem tonn i gummisvinn.
– Ansvaret ligger hos KIL
Fredag 1. november fikk Oppegård Avis svar fra kommunen. På spørsmålet om hva kommunen gjør for å håndtere gummigranulatet på avveie fra banen ved Vassbonn skole, skriver konstituert virksomhetsleder for UTE Oppegård, Gry Larsen, at den aktuelle fotballbanen ikke er kommunens ansvar.
"Kolbotn Idrettslag (KIL) har ansvaret for drift og vedlikehold av denne banen", skriver Larsen.
– Hvilke rutiner har Oppegård kommune i forbindelse med håndtering av gummigranulatet ellers?
"På de banene UTE Oppegård drifter så blåses granulat tilbake på banen etter at vi har slåddet. Vi slådder en gang i uken", skriver Larsen.
– Hvorfor har denne henvendelsen ikke blitt besvart/tatt på alvor?
– Oppegård kommune har mottatt e-posten. Den ble videresendt til KIL som er ansvarlige for banen på Vassbonn, skriver Gry Larsen.
Ble varslet av kommunen 1. november
Det viser seg at Kolbotn idrettslag ble først varslet om dette fredag 1. november, tre uker etter at kommunen fikk e-posten fra Caroline Holm.
– Vi fikk meldingen fra kommunen fredag 1. november og sendte umiddelbart ned folk for å se på det, bekrefter daglig leder i KIL, Harald Vaadal.
Han sier at i dette tilfellet er det vanskelig å forstå hva som har skjedd ettersom gummigranulatet ligger såpass langt unna fotballbanen, mens på og rundt selve banen er alt i orden.
– Kravet er at vi skal holde granultatet på banen og samle opp det som havner utenfor i umiddelbar nærhet, men 200 meter unna er ikke akkurat på banen. Vi får finne ut av det og hvordan vi kan samle det opp, sier Vaadal.
– Vurderer å etablere børstestasjoner på banene
Harald Vaadal påpeker at idrettslaget er opptatt av å være miljøbevisste og følger kommunens retningslinjer for drift og vedlikehold av kunstgressbaner.
– Vi har bygd banen på Hellersten med miljøvennlig innfyll. Verken Vassbonn eller Hellerasten vinterdriftes med de ulempene dette har for granulatsvinn. På Sofiemyr følges alle krav vi er pålagt, understreker daglig leder i KIL.
Han sier KIL vurderer nå ytterligere tiltak for å forhindre granulatsvinn, blant annet børstestasjoner på banene sine.
Ble samlet opp av KIL 3. november
Rett etter klokken 15.00 søndag ettermiddag fikk Oppegård Avis en oppdatering fra Harald Vaadal:
"Vi har samlet opp granulatet i det aktuelle krysset på Vassbonn, og tar en ny befaring til uken for å se om det ligger mer i området".
– Hvor leverer dere granulatet?
– Det blir stort sett renset og gjenbrukt. Det granulatet som ikke kan benyttes, leveres til et godkjent deponi. Det gjøres av vår samarbeidspartner, Ren-Vakt AS. Når de feier opp små mengder granulatat, blir disse levert til Regnbuen gjenvinning på Langhus. Det er rutinen. Det kan være de også bruker Follo Ren IKS på Sofiemyr ved små mengder. Ved større mengder tidligere ble Ragn-Sells brukt, sier Vaadal.
Aktuelt flere steder
Det er flere innbyggere i Oppegård som har reagert på saken om gummigranulatet på Vassbonn. Casi Blaabjerg er en av dem.
– Bildet jeg tok i våres ved kunstgressbanen på Sofiemyr, ble tatt ikke lenge etter at de som har ansvaret for å passe på at det ikke skal ligge utover alt, sa at de er flinke til å koste opp regelmessig, sier hun.
Ifølge Blaabjerg var det også mye granulat oppe på berget og inne i skogen ved banen. Hun har også bilder som dokumenterer dette.
Les også: Svarte gummikuler på avveie
Avdekket mye ulovlig dumping av granulatet i Ski
En av de politikerne som reagerte raskt etter oppslaget vårt om dette var Camilla Hilla (V). Hun sier veisalt og gummigranulat er de to sakene Venstre har jobbet mest med.
– Venstre i Ski har avdekket flere ting om ulovlig dumping av gummigranulatet i Ski kommune. Nå vaskes granulatene og brukes på nytt. Vi har også sørget for at det er filter i alle kummene rundt alle banene våre i Ski. Før rant granulater rett i avløpet og det ble dumpet på en naturlig gressplen, der granulater forsvant ned i bakken, sier Hille.
Hun sier Christian Pedersen (V) dokumenterte at sistnevnte ble gjort i Ski for fire-fem år siden.
– Jeg har befart banene våre flere ganger som utvalgsleder. Nå er det meste i orden, sier Hille.
Les også: Oppegård kommune brukte 676 tonn salt på kommunale veier på fem år