REPRESENTERER OPPEGÅRD: Morgendagens løsninger trenger morgendagens helter. Alva Lange (12) fra Svartskog er en av dem som vant i Prosjekt Fantasi. Nå kan du se oppfinnelsen hennes utstilt på Norsk Teknisk Museum.

Alvas gode idé er på Teknisk Museum!

Alvas gode idé er på Teknisk Museum!

Alva Lange (12) fra Svartskog har funnet opp fremtidens løsning på forurensningsproblem i verden. Nå kan du se CO2-gomler'n hennes utstilt på Norsk Teknisk Museum!

– CO2-gomler´n er en maskin som suger inn CO² og smog fra forurensede byer og steder, og gjør det om til klær, mat og drikke. Det er jo mye forurensing rundt om i verden. Etter hvert kan ikke mennesker leve der lenger. Vi ødelegger for oss selv ved å bygge så mange fabrikker og sånt, sier Alva Lange fra Svartskog.

PS! Saken fortsetter under bildet. Sjekk videoen av idèen til oppfinner-Alva øverst i videovinduet i saken!


Tolvåringen fra Svartskog fant opp CO2-gomler’n en gang hun var på hytta.

FRA EKSOS TIL MAT OG KLÆR: Morgendagens løsninger trenger morgendagens helter. Alva Lange (12) fra Svartskog er en av dem som vant i Prosjekt Fantasi. Nå kan du se oppfinnelsen hennes utstilt på Norsk Teknisk Museum.

– Jeg ville finne opp noe nyttig, så jeg  spurte mamma hva hun eller andre har bruk for. Hun svarte at verden trenger hjelp med å kvitte seg med all forurensningen. Da begynte jeg å tegne, og så kom jeg på CO2-gomler'n, sier Alva.

Hun har tegnet sin oppfinnnelse på et ark og sendt ideen til Prosjekt Fantasi. Sistnevnte er en oppfinnerkonkurranse i samarbeid med Statoil Morgendagens helter, hvor barn og unge fra hele landet må løse flere av dagens verdensproblemer.

PS! Saken fortsetter under bildet!

 

Over 2400 ideer

Blant over 2400 ideer som har blitt sendt inn, har juryen plukket ut de elleve beste, morsomste og mest spennende idéene, inkludert CO2-gomler´n til Svartskog-jenten.

Disse oppfinnelsene har så blitt bygget og turnerer nå til vitensentre over hele landet. Fra 1. november og ut året står de i en utstilling i Oslo vitensenter på Norsk Teknisk Museum i Oslo.

– Utstillingen er morsom og leken, men tar barna på stort alvor og løfter frem viktige og reelle problemstillinger. De elleve oppfinnelsene peker alle mot løsninger som kan bli virkelighet for våre kommende generasjoner – laget av dem som ser fremtidens muligheter uhemmet av dagens begrensninger, sier kommunikasjonsrådgiver ved Norsk Teknisk Museum, Camilla Marie Klevstrand.

Hun sier utstillingen kan oppleves i Oslo frem til den 8. januar. Deretter drar den videre til Trondheim, Tromsø og Sandnes.

Historien om de unge oppfinnerne har også blitt en egen webTV-serie på Aftenposten. Gjennom sju episoder byr webTV-serien på mange flotte øyeblikk med de elleve unge oppfinnerne.

Slik virker CO2-gomler’n

Det kan høres skummelt ut med en maskin som kjører sakte gjennom byen og spiser alt den møter på sin vei, men heldigvis er CO2-gomler’n av det snille og hjelpsomme slaget, og er ment å kunne realiseres i 2094.

Alva forklarer at oppfinnelsen hennes er to og en halv meter lang og bred, og én meter høy. Den kjører på hjul og får energi fra et solcellepanel som er festet på toppen. På baksiden er det festet et stort filter som suger inn all CO2 og smog, mens det på den ene siden er festet et rullebånd som sender ut klær, mat og drikke i kasser når eksosen er tygd opp. På motsatt side er det knapper å trykke på for å velge hva kassene skal inneholde.

– Maskinnen har også hjul slik at den kan kjøre til steder med mer forurensning. Den er veldig lur å ha fordi den fjerner CO² og smog, går på solenergi og lager mat, drikke og klær som flyktninger og andre fattige kan få, forklarer Lange.

- Unik oppfinnelse

Plattformingeniør Stine Myhre Selås i Statoil er en del av Prosjekt Fantasi-teamet. Hun  er imponert av hvordan denne vinneren bruker eksisterende teknologi, tenker originalt og skaper noe helt nytt.

Hun forklarer at det allerede finnes maskiner som på sett og vis spiser CO2, men at ingen av dem gjør CO2 og smog om til klær, mat eller drikke. 

– Teknologien som kreves for å klare det, ligger nok et stykke frem i tid, men når Alva er så kreativ at hun kommer opp med en  løsning som reduserer både forurensning og fattigdom, så vitner det om stor omtanke for andre. I tillegg reduserer CO2-gomler’n forurensningen i verden. Det gjør oppfinnelsen unik, og den er verdig Prosjekt Fantasi-vinner, sier Myhre Selås.

Fakta om Prosjekt Fantasi:

  • Er en oppfinnerkonkurranse som skal inspirere barn og ungdom til å bruke fantasien og skape fremtidens oppfinnelser.
  • De beste idéene er nå bygget og satt sammen til en utstilling som skal turnere utvalgte vitensentre i hele Norge.
  • Blant over 2400 idéer som har blitt sendt inn i år, har juryen plukket ut de elleve beste og mest spennende idéene.
  • Konkurransen er arrangert i samarbeid mellom Statoil Morgendagens Helter og fem regionale vitensentre i Norge; VilVite, Oslo Vitensenter på Norsk Teknisk Museum, Vitensenteret i Trondheim, Nordnorsk Vitensenter og Vitenfabrikken på Jærmuseet.
  • Statoil har støttet talentutvikling i Norge helt iden 1990. I 2006 fikk satsingen navnet Morgendags Helter.
Powered by Labrador CMS