Mistenker forgiftning
Advarer andre katteeiere
Kristin Granum Rosebø, som bor i Rådyrveien på Tårnåsen, advarer nå alle andre katteeiere i området: – Bor dere på Tårnåsen, hold katten deres inne inntil denne saken er avklart, sier hun.
– Det var rundt klokken 18.30 i går ettermiddag at jeg fant katten vår bevisstløs, med tungen ute. Jeg trodde hun hadde fått slag og var i ferd med å dø. Hun siklet og pustet, men responderte ikke, sier Tårnåsen-kvinnen.
Hun sier katten heter Izzy og er syv år gammel. Ifølge Granum Rosebø var katten helt frisk før det skjedde.
– Vi begynte å tenke på artikler vi hadde lest om gift. Vi kastet oss i bilen og da vi var på vei til veterinærvakten i Oslo, var vi usikre på om Izzy ville overleve det neste minuttet. Hun responderte på lyd, i form av krampeliknende bevegelser, og forsøkte iblant å røre på tungen som hang ut av munnen, sier Kristin Granum Rosebø.
Ble lagt inn på intensiven
Ved ankomsten til veterinærvakten i Oslo måtte katten leveres på utsiden av bygningen som følge av koronasituasjonen.
– Izzy ble lagt inn på intensiven med en gang og hun må være der inntil videre, ifølge veterinæren. Vi vet ikke hvordan det vil gå videre med katten vår, men akkurat nå er tilstanden hennes stabil, men kritisk. Hun sover. Vi venter på en oppdatering fra veterinæren, sier katteeieren bekymret.
Hun sier at foreløpig er mistanken forgiftning.
– Vi sier det uten å vite noe sikkert, men alt tyder på at katten vår kan ha fått i seg en type muse-/rottegift som gir nevrologiske symptomer. Veterinæren har også påpekt dette, sier katteeieren.
Nevrologiske symptomer
Da Granum Rosebø kom hjem fra veterinærvakten en time senere, ringte hun på døren til naboen. Den sistnevnte har to katter og bor på andre siden av veien.
– Da jeg kontaktet naboen for å tipse henne om å holde kattene inne, fortalte hun at den siste halvtimen hadde den ene katten hennes begynt å oppføre seg rart. Den er nå også på intensiven med tilsvarende nevrologiske symptomer. Det går litt bedre med naboens katt nå enn med vår katt, men den var ikke like dårlig som vår ved innleggelse, sier hun.
Granum Rosebø tror faren for at det nylig har blitt lagt ut muse- eller rottegift i nærområdet er stor.
– Verken vår eller naboens katt går ikke langt, så giften må være et sted i nærheten. Jeg vil derfor i hvert fall i første omgang råde alle som bor i området om å holde kattene inne inntil saken er avklart, sier hun.
Rotter i området
Granum Rosebø påpeker også at en kvinne som bor cirka 200 meter unna dem har meldt fra om at hun har sett rotter i hagen sin.
Det kan også hende at rotter og mus også er rammet av koronakrisen. Flere storbyer verden over melder nå om et økende antall rotter og andre dyr ute i gatene som følge av koronautbruddet.
Det er ikke fordi rottebestanden har økt, men rett og slett fordi rottene må ut av gjemmestedene sine for å lete etter alternative matkilder. Det er færre folk ute, så rotter og andre dyr tør bevege seg friere.
Les også: I denne fete juletid...
Kan forgifte katter og hunder
Husk at generelt er bekjempelse av rotter ikke er tillatt for privatpersoner, og skal utføres av godkjente skadedyrbekjempere.
I løpet av fjoråret fikk Dyrebeskyttelsen Norge, som er landets største og eldste dyrevernorganisasjon, svært mange meldinger om både tamme og ville dyr som trolig hadde blitt forgiftet med musegift. Folk ble da bedt om å være forsiktig med gift hjemmet.
Giften som man mistenker har forårsaket dødsfallene, heter alfakloralose og selges direkte til forbrukere under ulike produktnavn. Den selges på markedet i jernvarehandlere og hagesentre i form av åtestasjoner og etterfyllingsposer.
Rett over nyttår ble det påvist alfakloralose hos to katter i Drøbak som døde av forgiftning. Både katter og hunder kan bli alvorlig forgiftet, ifølge Veterinærinstituttet.
– Veterinæren, som behandler nå katten vår, har osgå vist til den samme type giften, sier Kristin Granum Rosebø.
"Giften er beskrevet som hurtigvirkende musegift som skal brukes innendørs. Katter og andre dyr kan bli forgiftet ved å få i seg musegift direkte eller når de får i seg mus som har spist gift", skriver Dyrebeskyttelsen i en pressemelding.