– Helhetsinntrykket av Jan Baalsruds plass er omtrent som det er tenkt
Oppegård Avis har spurt en av de mest sentrale lokalpolitikerne om hva han synes om forfallet på Jan Baalsruds plass.
Mandag forrige uke publiserte Oppegård Avis artikkelen "Sjokkert av forfallet på Jan Baalsruds plass", med flere bilder som dokumenterer forfallet på Jan Baalsruds plass. Sistnevnte er selve hjertet eller den mest sentrale plassen i det som var gamle Oppegård kommune.
Saken har skapt mye engasjement hos våre lesere. Kommunen har forklart i sitt tilsvar at ansvaret for det som er vist på bildene ligger hos kommunen, Citycon og Kolbotn sameie, hvorav den sistnevnte har ansvar for drift og vedlikehold av Kolben, mens drift og vedlikehold av Jan Baalsrud plass gjøres i samarbeid mellom kommunen og eieren av Kolbotn Torg, Citycon.
I morgen, tirsdag 24. august, blir det gjennomført et møte mellom kommunen og Citycon. En gjennomgang av vedlikeholdsplanen og nye behov, samt fornying av samarbeidsavtalen for drift og vedlikehold av Jan Baalsruds plass, står på agendaen. Oppegård Avis følger opp dette møtet.
Les også: Sjokkert av forfallet på Jan Baalsruds plass
– Sykler på baksiden
I forbindelse med saken har Oppegård Avis kontaktet gruppelederne i alle partiene. Det har vært naturlig å kontakte varaordfører Hans Martin Enger (MDG), som er en av de mest sentrale politikerne i Nordre Follo. Ved siden av det politiske vervet jobber han som bibliotekar i Kolben.
– Hvordan reagerer du på forfallet på Jan Baalsruds plass når du går til og fra jobb hver dag?
– Jeg har én arbeidsdag i uken i Kolben, og da sykler jeg inn på baksiden, så det med hver dag blir en ekstrem overdrivelse, sier Enger.
Les også: Om vedlikehold av Hjerterom: – Det må gjøres harde prioriteringer
Har ikke lagt merke til så mye
Oppegård Avis har skrevet i saken at det forfallet som er dokumentert av oss i artikkelen fra forrige uke, har ikke skjedd over natten. Gjentatte ganger skrev vi om manglende vedlikehold på stedet. Manglende brostein og ødelagte heller ved Kolben og fontenen omtalte vi sist i fjor. Allikevel har det ikke kommet noen utbedringer.
– Hva synes du om dette?
– Jeg synes det er dumt at det tar tid før ting blir utbedret. Jeg har ikke selv lagt merke til så mange av eksemplene du har fotografert, annet enn fontenen og noen løse heller. Jeg har vel opplevd at helhetsinntrykket er omtrent som det er tenkt (men også som et torg som trenger utvikling, som nevnt). Fontenen hadde jeg akkurat begynt å undersøke nærmere da dere skrev denne saken etter et innspill jeg hadde fått. Løse heller har jeg visst at vi har rutiner for å reparere, men jeg har ikke lagt merke til at det har tatt såpass lang tid denne gangen, innrømmer Enger.
Om rollen sin og ansvaret
Enger sier at som folkevalgt føler han på ansvaret for at ting skal være på stell og tar opp mye av stort og smått. Samtidig påpeker han at han heller ikke vil bruke rollen sin til å fotfølge ansatte eller avvik, eller legge opp til å gjøre om på prioriteringer.
– Kommunen styres politisk på kommunestyrevedtak, ikke på detaljert innblanding fra enkeltfolkevalgte. Vi har satt av store midler til vedlikehold og til innhenting av tidligere etterslep på bygg og uteområder, og jeg er glad for at det ikke er det (avsatte midler i kommunebudsjettet) det står på. Politisk gleder jeg meg til å jobbe videre med å gjøre Kolbotn sentrum, inkludert torget, til et mer natur- og menneskevennlig sentrum enn det er i dag, sier MDG-politikeren.
– Kommunedirektørens ansvar
– Synes du det er riktig å bruke to millioner kroner fra kommunebudsjettet på eksterne konsulenter som skal finne på nye tiltak som kan gjøre Kolbotn sentrum attraktivt, og det når behovet for grunnleggende vedlikehold i Kolbotn sentrum er så stort?
– Det er ikke manglende midler som er årsaken til feilene som er avdekket, så det er ikke en motsetning. Jeg synes prosjektet du viser til i seg selv er veldig viktig og positivt. Gjennom sterk innbyggermedvirkning tar vi fatt på en omfattende utbedring av sentrum for å få mer natur og møteplasser og mindre asfalt og betong i sentrum. Angående konsulentbruk er det klare føringer på at det skal unngås dersom oppgaver kan løses bedre og billige av egne ansatte. Det er kommunedirektørens ansvar å avgjøre de avveiningene, sier Enger.
Les også: Nå er arbeidene på Jan Baalsruds plass godt i gang
Oppfordrer til å kontakte kommunen
Hans Martin Enger kommer også med en oppfordring til innbyggerne:
– Som andre innbyggere legger jeg i blant merke til ting som ikke er på stell, da benytter jeg ofte denne "knappen" (lenken) for å gi beskjed til kommunen. Det oppfordrer jeg alle til å gjøre. Det fører ofte til umiddelbar oppretting, sikkert når riktige deler, utstyr og personell er tilgjengelig, andre ganger kan det ta litt tid, men da blir det i hvert fall ivaretatt, sier varaordfører Hans Martin Enger (MDG).