SLIK KASTER DU TEKSTIL: Pia Kathrine Lykke Jensen oppfordrer alle til å kaste tekstil i egne tekstilcontainerne.

Kast tekstil i tekstilcontainere

Den hullete sokken din kan få nytt liv som en pussefille, men bare dersom du kaster den i en tekstilcontainer.

Follo Ren opplever mange kundehenvendelser fra innbyggere som er forvirret om hvordan de skal sortere og kaste tekstiler.

Oppegård Avis har tatt en oppklarende prat med Pia Kathrine Lykke Jensen, kommunikasjonssjef i Follo Ren IKS.

Beskjeden er i grunnen enkel.

All tekstil skal samles i en pose som du knytter godt sammen. Deretter putter du posen i en av de mange tekstilcontainerne som står rundt omkring i kommunen.

Men ingen ting av tekstil skal i restavfallet. Selv ikke den slitte trusa.

NYTT SAMARBEID: Follo Ren har inngått samarbeid med Røde Kors. Der hvor Follo Ren tidligere hadde Fretex sine containere vil du nå finne Røde Kors containere, i tillegg til UFF.

Inngått samarbeid med Røde Kors

Når du nå skal kaste klærne i en tekstilcontainer, så er det Røde Kors og Uff sine containere du kan se etter.

– Follo Ren har inngått samarbeid med Røde Kors som innsamler av tekstil fra Follo Ren, i tillegg til UFF som vi har hatt et godt samarbeid med i mange år. Fretex har valgt å trekke seg ut av avtalen med Follo Ren, og vil etter hvert fjerne en del av tekstilcontainerne som står på Follo Rens miljøpunkter, forteller Lykke Jensen.

Samarbeidet med Røde Kors er for øvrig ikke helt nytt.

– Røde Kors har allerede vært en samarbeidspartner for Follo Ren i flere år, når det gjelder å utplassere tekstilcontainere i borettslag og sameier, sier Lykke Jensen.

Hva kan du levere av tekstiler?

Det har vært forskjellige informasjon fra ulike aktører de siste årene, men Lykke Jensen forklarer at du kan stort sett levere alt av klær, tekstiler og tilbehør.

– Det er viktig at det du leverer er rent og tørt. Pakk tekstilene inn i en handlepose og knyt godt igjen. I Follo Rens område skal du også levere utslitte og ødelagte klær og tekstiler til tekstilcontaineren, poengterer Lykke Jensen.

Eksempler på dette er:

  • Klær, sko og belter
  • Ødelagte og utslitte tekstiler
  • Smykker, vesker og annet tilbehør
  • Gardiner, sengetøy, håndklær og duker
  • Små tepper og filleryer

Hva skjer med tekstilene?

Tekstilene blir sendt til et sorteringsanlegg som sorterer tekstilene i ulike kvaliteter. Tekstiler som er brukbare vil bli solgt og får et nytt liv hos nye eiere. Inntektene går til humanitert arbeid i regi av Røde Kors eller UFF.

Klær og tekstiler som er ødelagt eller utslitte vil bli materialgjenvunnet til nye produkter, for eksempel: pussefiller, møbelfyll og isolasjon. En liten del av de innsamlede tekstilene blir sendt til forbrenning med energigjenvinning. Dette er tekstiler som ikke kan gjenbrukes eller materialgjenvinnes.

Ikke i restavfallet

Vi nevner det én gang til, dette med tekstil og restavfall. Det er nemlig en god grunn til at du ikke må kaste klær og tekstil i restavfallet.

– Restavfallet i Follo blir sendt til et ettersorteringsanlegg som automatisk sorterer ut matavfall i grønne poser og plastemballasje. I dette anlegget vil tekstiler sette seg fast og vil kunne føre til driftsstans, informerer Lykke Jensen.

Og det er faktisk enda et viktig poeng som bør stoppe deg fra å kaste sokken blant restavfallet.

Klær du kaster i restavfallet vil ikke kunne bli gjenbrukt eller gjenvunnet til noe nytt.

SENDES VIDERE TIL EUROPA: Tekstilen som samles inn sendes videre til Europa. Der får de nytt liv.

Nordmenn kaster mye som kan brukes videre

Lykke Jensen forteller at når Uff og Røde Kors sorterer tekstiler, sendes det ut til Europa hvor de er flinkere til å bruke mer av tøyet om igjen.

I Europa har de også systemer for det som ikke kan gjenbrukes. Dette blir materialgjenvunnet til andre produkter, som for eksempel lydisoleringsmatter, kluter til industrien og nødhjelpestepper. Når noe verken går an å material gjenvinnes, eller brukes om igjen, sendes det til forbrenning, dette gjelder ca. mellom 10 og 20 %.

Og dersom du nå minnes bilder av store tekstilhauger samlet i en stor søppelhaug, så forteller Lykke Jensen at de har besøkt anlegg i Europa for blant annet å forsikre seg om at vi ikke bare forsøpler et annet sted istedenfor Norge.

Tilbakemeldingen derfra er at det de får tilsendt fra Norge nesten er for bra. Såpass bra at det kan stilles spørsmål om vi er for kravstore når det kommer til hva vi har på oss.

Lykke Jensen poengterer at de som jobber med dette i Europa er profesjonelle, og kjenner eget marked. Derfor er det bedre at dersom du vil kaste tekstil, så bør du la det være opp til de profesjonelle om klærne er gode nok til at andre vil bruke de videre.

– Da blir det sortert på ordentlige fabrikker, lagd kolleksjoner, og sendt ut i butikkene. Det er bedre at de sorterer, som vet hva de kan klare å selge igjen, og hva som skal gå videre til materialgjenvinning, poengterer Lykke Jensen.

Og dersom du leter etter andre måter å bli kvitt kleshaugen på, er det mye du kan gjøre. Klærne for eksempel brukes lenger ved å sy på nye, kule knapper, lappes, eller gis bort på kles-bytte-kveld. Du kan la de gå i arv til familie, bekjente eller gjennom en bytteside på for eksempel facebook.

– Alternativt kan du putte de i en tekstilcontainer, så vet du at de av klærne som kan gå til gjenvinning blir brukt til det, og resten forbrennes, sier Lykke Jensen.

Plast i klær er et problem

– Plast i klær er et problem. Det er stort sett de klærne som blir sendt videre til forbrenning når de samles inn her. Alle disse forskjellige materialene gjør det vanskelig, allikevel er det viktig for oss at de blir sortert i tekstilcontaineren, sier Lykke Jensen.

Det er nemlig slik at klær som havner i ettersorteringsanlegget kan gi driftstans. Maskinen som skal sortere klarer rett og slett ikke å håndtere tekstil.

– En olabukse eller en nylonstrømpe være nok til å få driftsstans. Når noen går ut med informasjon om å kaste små, slitte tekstiler i restavfall, så er det blant annet derfor vi går ut med denne informasjonen.

– Så lenge tekstilet er rent og tørt, kan det være hullete, slitt, og nesten litt pinlig å levere, ler hun.

Oppsummert kaster du i følge Lykke Jensen søppel på denne måten:

  • Tekstiler skal i miljøpunktene, og disse står det 130 av rundt om kring i kommunene våre
  • Matavfall skal i grønneposer
  • Plast og restavfall fra husholdningen skal i restavfallsposen. (Ja, plasten skal i restavfallet her i Nordre Follo, og på den måten gjenvinner vi mer enn å sortere ut plasten hjemme selv).
  • Alle store ting skal til gjenvinningsstasjonen
  • Glass og metall i egne beholdere
  • Hårspray osv. går som farlig avfall, og skal ikke restavfallet. Dette er gratis å levere til gjenvinningsstasjonen, og kan også leveres gratis til miljøbilen, som kjører rundt på faste stoppesteder til samme klokke slett hver 14. dag. På Follo Ren sine nettsider finner du ut hvor ditt nærmeste stoppested er.

Og når Oppegård Avis ble spurt om å finne ut hvor alt gjenvinnes og brennes, så er kommer svaret her:

Etter at avfallet har vært på ettersorteringsanlegget på Skedsmo (hvor maskinen som ikke tåler tekstiler står), fraktes det som er igjen til anlegget på Klemetsrud hvor det blir forbrent der. Og tekstil vi ikke kan selge i Norge, sendes til samarbeidspartnere i Europa hvor det aller meste blir gjenbrukt eller gjenvunnet, ev forbrent.

Powered by Labrador CMS