Økning i medlemsavgiften i Seniorakademiet i Oppegård - et hjertesukk
Tove Larssen spør i dette leserinnlegget hva som er årsaken til prisøkningen i Seniorakademiet.
Folkeuniversitetet har økt medlemsavgiften i Seniorakademiet med 150 kroner i semesteret fra 450 kroner til 600 kroner - en økning på over 33 %. Det høres ut som en ny trend som Folkeuniversitetet har tatt seg til. Står det dårlig til med økonomien i organisasjonen? Jeg spør.
Les også: – På vei mot Nordre Follo kommune
Svanhild Kvernaas som styrer programprogramkomiteen i Seniorakademiet i Oppegård, opplyste om økningen som en «liten informasjon» på siste dag i semesteret og sa at det var bestemt av Folkeuniversitetet der inne, og da må vi bare godta det.! Jeg hadde lyst å spørre eller kommentere økningen eller iallefall begrunnelsen for en slik økning, men da var det ikke tid fordi da skulle timen begynne.
Jeg lurer fortsatt på det. Jeg vet fra tidligere tider at Folkeuniversitetet har samlet inn mye penger fra Pensjonistakademiet i Oppegård, som det den gang het. Og det langt over det vi hadde behov for til forberedelser, husleie, foredragsholdere m.v. Etter hva jeg har forstått har akademiet ca 700 medlemmer og med en kontingent på 600 kr. pr. person, vil det gi en inntekt til Folkeuniversitetet på den nette sum av kr. 420.000 i semesteret.
Overflødig
Jeg skjønner heller ikke hvorfor man trenger Folkeuniversitetet til å overstyre en slik institusjon som seniorakademiet er. Folkeuniversitetet, som etter den tidligere/gamle modellen som folkeopplysningsinstitusjon, må vel nå til dels ha utspilt sin rolle både som folkeopplyser og opplæringsorganisasjon med sine kurs til relativt høye priser. Jeg kjenner til kommuner hvor ressursterke personer har tatt skjeen i sin egen hånd og selv startet Seniorakademier som fungerer minst like bra som vårt i Oppegård. Og hvis jeg ikke tar helt feil har akademiet i Bærum blitt lagt ned. Hva grunnen til det er, er jeg ikke sikker på, jeg bare spør.
Les også: De er årets nominerte til Frivillighetsprisen!
Min tanke om et overflødig folkeuniversitet er at i dag har kommunene tilbud til både på ungdomskolenivå og videregåendeskoletilbud for voksne (de som ikke fikk en slik utdanning som ung). Videre har vi høyskoler med alle muligheter for bachelorgrad og videre til master om en ønsker det. I videregående skoler finnes også fine tilbud om fagutdanning – dessverre mangler en praksisplasser for lærlinger. Men det er det ikke noe Folkeuniversitetet kan eller vil gjøre noe med går jeg ut fra.
– Er høye satser årsaken?
Så lurer jeg fortsatt på årsaken til den realativt store økningen. Jeg har lest i Aftenpostens fredagsmagasin om at timeprisene som prinsesse Martha Louise og samarbeidspartneren skal ha for å holde foredrag/fortelle sine historier, er svimlende høye. Seniorakademiet i Oppegård har disse på programmet i vårsemesteret og da undres jeg om det kan være grunnen?
Les også: Et lite kjærlighetsbrev til Kolbotn Torg!
Jeg skal reise bort til varmere land nå i vårsemestret og er dessverre forhindret fra å få oppleve damene pluss det øvrige programmet. Jeg betaler likevel min kontingent for ikke å bli strøket av listene. Er det de ovennevnte damenes høye satser som har forårsaket den store prisøkningen? Jeg spør igjen.
Til slutt vil jeg si at komiteen gjør en utmerket jobb i planleggingen og gjennomføringen av det de har på programmet for oss.