Jan Baalsrud blir halehelt!
Krigshelten fra Oppegård skal pryde halen på Norwegian-fly!
Det var kanskje ikke alle i Norge som visste hvem Jan Baalsrud var, men nordmenn har for alvor blitt kjent med vår lokale krigshelt gjennom spillefilmen som går på kino.
Nå skal Baalsrud ut i luften - bokstavelig talt, for krigshelten vår pryder nemlig haletippen på Norwegians nye fly.
– Helt
Norwegian-ledelsen er fornøyde med valget av sin nye halehelt.
– Flere har ønsket den norske frihetskjemperen Jan Baalsrud som halehelt hos Norwegian. Vi er derfor glade for å kunne avsløre at et av våre splitter nye fly som leveres i januar får nettopp Baalsrud på halen. Den svært gode spillefilmen om ham som går på norske kinoer akkurat nå, viser de virkelige heltene og aktualiserer ham ytterligere som halehelt på et av våre fly, sier konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian, i ei pressemelding.
Og det går heller ikke lenge før flyet skal settes i trafikk. Det nye flyet med Baalsrud på halen ankommer Norge og Gardermoen denne uken og vil bli satt inn i trafikk så snart krigshelten er dekorert på halen.
NB! Saken fortsetter under bildet!
Suksess
Spillefilmen om Baalsrud har forøvrig gjort det knakende bra på kino siden den kom i desember i fjor. Over 300.000 har løst billetter for å se filmen, som er skapt av regissøren Harald Zwart.
Les også: Din ultralokale skiløypeguide!
I tillegg så bærer også torget på Kolbotn hans navn, for det heter som kjent Jan Baalsruds plass.
Om Jan Baalsrud
Du vet kanskje ikke alt for meget om Jan Baalsrud du heller? Her er litt fakta!
Jan Sigurd Baalsrud, som han egentlig heter, ble født 13. desember 1917 i Kristiania, og døde 30. desember 1988 i Kongsvinger.
Han var en norsk instrumentmaker og motstandsmann under andre verdenskrig. Balasrud var fenrik i Kompani Linge.
Han er mest kjent for sin dramatiske flukt gjennom Nord-Troms til Sverige våren 1943, en flukt som har blitt dramatisert i flere bøker og filmer, blant annet gjennom filmene Ni Liv og Den 12. Mann. Den sistnevnte går på kino med stor suksess akkurat nå.
Les også: Her er det de unge som regjerer
Baalsrud bodde i Kapellveien på Kolbotn fra 1934 til 1948. Han ble utdannet geodetisk instrumentmaker i 1939. Han arbeidet etter krigen som instrument-maker, og drev med import av matematiske og geodetiske instrumenter, sammen med sin far og onkel.
Han gjorde ferdig militærtjenesten i 1938. To dager før tyskernes invasjon av Norge (den 7. april 1940), vendte han hjem fra befalskurs. Han deltok i aktiv krigsinnsats under kampene i Østfold, som ordonnans for general Eriksen.
Baalsrud var gift i 1951 med Jovelyn Miller og senere med Teres Balmaseda. I 1962 flyttet han med familien til Tenerife på Kanariøyene, og bodde der frem til 1987.
På Tenerife livnærte Jan og hans kone Teres seg av appelsindyrking. Senere startet de med svineavl. Jan Baalsrud tilbrakte sin siste tid på Krigsinvalidehjemmet Bæreia. Han døde 30. desember 1988. Han ble gravlagt i Manndalen i Nord-Troms, sammen med en av sine hjelpere.