KOLBOTNVANNET

STÅR I VANN: Slik så hagen i Theodor Hansens vei 13 på Tangen mandag morgen.

Bekymret for leirras

Flere av innbyggerne i områdene rundt Kolbotnvannet er bekymret for leirras.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er engstelige. Vannet har steget med en halv meter og det fortsetter å stige. Det er jo ingen hemmelighet rundt grunnforholdene på Kolbotn. Alle vet at det er veldig dårlig grunn i området rundt Kolbotnvannet, men det er skremmende at kommunen fraskriver seg ansvaret og sier at de ikke har kompetanse til å vurdere situasjonen som sikker eller usikker, sier Eiliv Mæhle Liljevik.

Siden 1985 har han bodd med familien i Theodor Hansens vei 13 på Tangen, i strandsonen nordvest for Storebukta.

– Det har vært noen år med overvannsproblematikk i området vårt, men det har aldri vært noe i nærheten av det vi har nå. Leirmassene er nå helt vanntrykket. Det er farlig når leiren mister strukturen, Liljevik bekymret.

Les også: Kvikkleire i Oppegård – Kan vi lære noe fra Gjerdrum?

MYE VANN: Slik så eiendommen i Theodor Hansens vei ut da Oppegård Avis var på stedet mandag formiddag.

Større utløp i Kantorbekken

Hva er kvikkleire?

  • Kvikkleire er gammel havbunn.
  • Nå er dette materialet på land fordi grunnen har hevet seg etter den siste istiden. Da vekten av isen forsvant, så begynte bevegelsen oppover.
  • Det sies derfor at kvikkleire finnes under det som kalles den marine grense.
  • I Norge kan denne grensen gå hele 220 meter over dagens havnivå.
  • Kvikkleire er altså rester av det som kalles marine sedimenter. For det meste er det mikroskopiske steinbiter som har kommet ut i havet gjennom elver.
  • Når kvikkleire får lov til å ligge i ro, er det ikke noe problem. Problemet kommer når det på en måte får et sjokk, for eksempel gravearbeid, sprengning, forflytning av masser og vibrasjoner. Mye nedbør over lang tid kan være en medvirkende årsåk.

Liljevik sier at som følge av de store nedbørsmengdene er det nå mye vann på eiendommen hans, som grenser til Kolbotnvannet.

– Og situasjonen med overvann er enda verre på eiendommen til svigermoren min, som bor i nabohuset nord for oss, sier han.

NB: Saken fortsetter under bildet.

– Hva bør kommunen gjøre etter din mening?

– Jeg mener kommunen må lage et større utløp til Kantorbekken med bedre og automatisk styring. Problemet med overvann vi har nå kommer til å øke etter alle solemerker, og det skal fortsette å regne både i morgen og på onsdag, ifølge værprognosene til YR, påpeker Eiliv Mæhle Liljevik.

Les også: – Vi har ikke denne kompetansen i kommunen

Powered by Labrador CMS