Plastforurensing

FORSVARLIG LAGRING? En leser lurer på om det er forsvarlig å lagre plastgranulat på denne måten?

Svarte gummikuler på avveie

En leser reagerer på store mengder plastgranulat i snøen ved Sofiemyr kunstgressbane. – Vi holder øye med dette nå utover våren, sier Heidi Tomten i UTE Oppegård. 

Etter vinterens måking av kunstgressbanen på Sofiemyr, har store mengder plastgranulat blitt med snøen opp i måkehaugen i utkanten av banen.

      Mikroplast:

  • Er små plastpartikler i miljøet som er på størrelse fra 5 millimeter ned til 1mikrometer (en milliondels meter).
  • Er plastbitene mindre enn 1 mikrometer kalles de nanoplast.
  • Det er et økende miljøproblem at plast og mikroplast flyter ut i havet.
  • Mikroplast er blitt påvist i organismer på alle nivåer i den marine næringskjeden, samt i vannet og sedimentene i havet.
  • Gummibitene er hovedsakelig fremstilt av kasserte bildekk, som består av opptil 60 prosent plast.
  • Kilde: Wikipedia

Nå som varmen kommer, smelter snøen, og gummibitene blir med smeltevannet, vekk fra banen og ut i naturen.

Tre til fem tonn i gummisvin

Ifølge forskning.no har en fotballbane mellom 10 og 15 kilo gummikuler per kvadratmeter. Det blir over hundre tonn gummikuler per bane.

Utregninger konsulentselskapet COWI utførte for Miljødirektoratet i 2015 viser at om lag fem prosent av gummikulene forsvinner fra banene hvert år.

Det vil si at bare én kunstgressbane kan ha mellom tre og fem tonn i gummisvinn.

Skal fjernes etter vintersesongen

Virksomhetsleder i UTE Oppegård, Heidi Tomten, forklarer at i de senere årene har kommunen strammet inn rutinene for behandling av plastgranulat på de to store kunstgressbanene, Sofiemyr og Østre Greverud, som vinterdriftes av henholdsvis Kolbotn idrettslag (KIL) og Oppegård idrettslag (OI).

Tomten forklarer videre at det ikke er lenger mulig å frese snøen ut i omkringliggende områder.

Snøen skal legges på anvist plass på asfalt eller utlagt duk, og all granulat skal fjernes etter vintersesongen, sier hun.

– Holder øye med dette nå utover våren

Dere er forurensningsmyndighet for oppfølging av slike saker i Oppegård. Er det forsvarlig å lagre granulat slik som det er gjort ved Sofiemyr kunstgress?

Vi har ingen holdepunkter for at KIL ikke har fulgt disse rutinene på Sofiemyr kunstgress i år, men vi holder øye med dette nå utover våren. Våre kunstgressbaner er ikke bygget for å håndtere granulat innenfor egne gjerder, noe som ser ut til å bli et krav når det kommer ny forskrift for kunstgressbaner, sier Tomten.

Hun legger til at målsettingen er å unngå gummigranulat når dekket på Østre Greverud kunstgress skal skiftes.

Fikk frist til slutten av mars

For en drøy måned siden skrev Oppegård Avis om en tilsvarende sak, da vi ble tipset om store, usikrede hauger plastgranulat ved kunstgressbanen ved Flåtestad skole.

Plastgranulaten ligger på stedet ennå. Det er Oppegård Idrettslag (OI) som eier kunstgressbanen på Flåtestad og har ansvar for plastgranulaten.

OI har fått frist til søndag 31. mars med å rydde opp granulaten som er lagt utenfor kunstgressbanen på Flåtestad, sier Tomten.

Les også: Lagret plastgranulat ved Flåtestad skole – har ikke spurt kommunen om tillattelse

Powered by Labrador CMS