I flaggermusenes skygge
- Dere er heldige, for dette er siste helgen Romsåsen gruve er åpen i år. Nå tar flaggermusene over, og gruven åpner ikke igjen før i mai 2017.
- Dere er heldige, for dette er siste helgen Romsåsen gruve er åpen i år. Nå tar flaggermusene over, og gruven åpner ikke igjen før i mai 2017.
Slik ønsket guiden, Unni Andresen, medlemmer av Oppegård Historielag sist lørdag velkommen til den restaurerte nikkelgruven i Romsåsen, lokalisert nord for Askim.
Flaggermusene kommer vi forøvrig tilbake til.
PS! Saken fortsetter under bildet!
Startet i 1866
Hennes hjertebarn, Nikkelgruven i Romsåsen, er Askims første virkelige, industrielle virksomhet og ble startet i 1866.
Gruven holdt liv i mange familier, både med uttak av mineraler, hestetransport til hovedstaden og ringvirkninger for familiene og handelsstanden.
Nå er det gjort en kjempejobb med å åpne gruvene for almennheten. De er blitt et yndet reise-, informasjons- og undervisningsmål for mange grupper.
Før Oppegård Historielag la turen til Nikkelgruven hadde Unni Andresen tatt imot 41 grupper og med nok en gruppe dagen etter historielagets besøk blir totalen 43 omvisninger for nesten 1000 personer denne sesongen.
Godt informasjonsmateriell
Den restaurerte Nikkelgruven er utstyrt med informasjonsmateriell i alle tre drivenivåer, et materiell som gir et godt innblikk i gruvedrift på 1800-tallet. Håndboring, svartkrutt, håndlasting og utkjøring av malm/stein i trillebor, er nøkkelord.
Selv om driften kun pågikk i 10-årsperioden 1866-1876, med 100 mann i gruven på det meste, ble det bygd opp et helt samfunn i nærområdet på Brakkesletta. De første årene ble råmalmen fraktet med hest og vogn til Christiania for videre bearbeiding. Siden, fra 1873 ble malmen fraktet en kort strekning ned til Glomma og Roms Nikkelverkets Smeltehytte.
Totalt ble det tatt ut ca. 13.200 tonn nikkelholdig malm fra Romsåsen Gruver.
Restaureringen
Gruvesystemet består av en øvre- og nedre hovedplan med mange stoller og synker. Det er forbindelse med en 17 meter dyp sjakt som nå benyttes for klatring (rappelering), og under disse nivåene er det et fjerde vannfylt nivå som skal undersøkes.
Inne i gruvene er det laget en praktfull Gildehall, og man har selve «Katedralen» hvor det nå er bygd klatrevegg. Det er lagt inn lys, og nivåene er tilgjengelige med trapper.
I tillegg til barnehager, speidere- og andre grupper tar gruven også imot bryllups- og dåpsselskap. Selv om det går rykter om lokalt spøkelse, har trolig ingen sett det ennå.
Oppegård-tilknytning
Det som gjorde besøket ekstra interessant for Oppegård Historielag, kan besvares med navnet Anders Zakariassen Dahl som drev Rom Nikkelverk og en tid var verkseier. Han kom fra Sør Odal, men på sin vei mot Askim og nikkelverket drev han også skysstasjonen Ringnes ved Gjersjøen, og han eide Tyrigraven.
Og så var det flaggermusene da. Når kulda setter inn trekker også flaggermusene inn, senker kroppstemperaturen ned mot 0-grader og starter vintersøvnen. I Romsåsen Gruver er temperaturen stabilt kald. Da er det viktig at flaggermusene ikke blir forstyrret av lyder, og at de får ro til våren kommer.
I opplysningsmateriellet pekes det på at åtteav landets 13 flaggermus-arter er lokalisert ved Romsåsen Gruver.
For å være på den sikre siden stenges derfor gruven i flaggermusenes vintersøvn fra oktober til mai.
Og hvor mange flaggermus lokaliserte man så siste år i den grundige tellingen som foregår?
Historielagets gjettekonkurranse varierte fra femti til 20.000.
Fasit: Åtte flaggermus.
Forstå halvårsstengningen, den som kan.
Konklusjon, en meget interessant lørdagsutflukt hvor man også fikk demonstrert hva Mor Norge gjør for truede dyrearter.