Nå kan du velge type koronavaksine
Befolkningen nå kan velge hvilken vaksinetype de ønsker å benytte.
Det opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.
De skriver at i det norske koronavaksinasjonsprogrammet har det vært kombinert koronavaksinene fra Moderna og Pfizer. Det begrunnes med at det har vært ulik tilgang på vaksinetypene, og samtidig har de to vaksinene vært vurdert som likeverdige og godt egnet for å kombinere.
FHI understreker at kombinasjonen av de to vaksinetypene gir minst like god beskyttelse som å få to doser av samme vaksinetype. Studier har også vist at det å kombinere de to mRNA-vaksinene (Pfizer og Moderna) ikke medfører større risiko for alvorlige bivirkninger.
Har nå god tilgang
– Selv om en får lik beskyttelse av å kombinere vaksinetypene, så er vi kjent med at noen ønsker å få samme vaksinetype for begge dosene. Nå som vi har god tilgang på både Pfizer og Moderna kan kommunene tilby befolkningen den vaksinetypen de ønsker, sier Geir Bukholm, assisterende direktør ved FHI.
Bukholm fremholder at det viktigste er at den voksne befolkningen får to doser. Det er først etter andre dose man oppnår høy beskyttelse mot sykdom og god beskyttelse mot å spre viruset videre. Han håper dermed at valgfriheten kan hjelpe kommunene med å nå de som har tvilt på å kombinere vaksinetyper.
Tilgjengelig i oktober-november
Leveranser fra Pfizer skjer fortløpende de kommende ukene, ifølge FHI. De skriver at de sender koronavaksiner til de kommunene som bestiller disse, så snart som mulig. Utsendingen kan ta noe tid ettersom instituttet nå forbereder utsending til kommunene av årets influensavaksiner.
– Dette betyr at de som så langt ikke har startet på eller fullført koronavaksineringen, ikke kan forvente at begge vaksinetyper alltid er tilgjengelige i kommunens vaksinasjonstilbud, sier Bukholm.
Ingen innreiserestriksjoner til Storbritannia
Den 4. oktober endrer Storbritannia innreisereglene sine til å gjelde alle som er vaksinert med to godkjente doser koronavaksine.
Det er dermed ingen innreiserestriksjoner til Storbritannia for dem som allerede er vaksinert med to ulike vaksinetyper.
Fra AstraZeneca til Pfizer/Moderna
I Norge har rundt 135.000 personer fått første dose med AstraZeneca-vaksinen. Mange av de vaksinerte er helsepersonell. Etter at det ble oppdaget alvorlige bivirkninger etter bruk av vaksinen, ble det besluttet å ikke videreføre tilbudet om den i vaksinasjonsprogrammet i Norge.
Cirka 1.100 innbyggere i Nordre Follo har fått første dose med AstraZeneca, hvorav cirka 539 enkeltdoser gikk til til helsepersonell. Resten (561 enkeltdoser) gikk til risikogruppe fem (55 til 64 år med underliggende sykdommer/tilstander).
Alle som fikk AstraZeneca som dose én, fikk tilbud om andre dose med en av mRNA-vaksinene.
– Hvis man kombinerer to ulike vaksiner, vil man kunne få samme effekten. Ved kombinasjon av Pfizer og Moderna vil man nok ikke se en bedre effekt, fordi de er såpass like. Men om du setter sammen to ulike teknologier (AstraZeneca med for eksempel Pfizer eller Moderna), kan den fort bli styrket, sa professor og immunolog ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkland, overfor VG.
Les også: FHI: – Trygt å kombinere vaksiner