Farmen ble show-inspirasjon
– Jeg måtte gråte litt da jeg inne på gården fikk brev fra familien på Sofiemyr, sier Terje Sporsem.
Komiker og programleder Terje Sporsem har vært sentral i flere store TV-satsinger de senere årene. I 2016 var han med i «Skal vi danse». På parketten endte den sympatiske sunnmøringen, bosatt på Sofiemyr, på tredjeplass.
Sporsem har senere har også vunnet både i «Masterchef» og «Camp Kulinaris», som begge tester kjendisenes mat- og kokkekunnskaper. Det var derfor bare passende at det skulle bli en andreplass i årets Farmen, dermed har han «utfylt» hele pallen.
– Jeg har en slags passion for matlaging, forteller Terje.
Ingen spisse albuer
Samtidig som det er viktig å gjøre det bra i konkurranser, satte Sporsem særlig pris på at det var en så fin gruppe i boblen på Farmen. Han hadde for eksempel ingen problemer med å tape finalen for Lasse Matberg.
For hundre år siden hadde de ikke samme teknologi som i dag, og deltakerne ble blant annet fratatt mobiltelefonen.
– Man blir tvunget til å prate med hverandre uten forstyrrelser fra smarttelefoner eller nettbrett, noe jeg tror de fleste har godt av, reflekterer Sporsem.
Nettopp dette, sammenkoblet med at man har arbeidsoppgaver som gjennomføres av en gruppe, gjorde at samholdet ble veldig bra. Det var ingen spisse albuer, og heller god stemning blant de fleste. Dette er også en del av Farmen han savner, roen med en kaffekopp på morgenen og livet på gården med godtfolk.
– Måtte gråte litt
Et annet godt eksempel på at det er annerledes å leve i dag, sammenlignet med for hundre år siden, er at Terje gikk ned hele 17 kilo i løpet av oppholdet. Dog forsikrer han at de kiloene begynner å komme tilbake. Annet enn kiloene, savnet også Terje barn og kone hjemme på Sofiemyr.
– Jeg måtte gråte litt da jeg fikk brev hjemmefra, forteller han.
Han hyller også kona for å trå til når han er borte på forskjellige jobber.
Terje legger vekt på at det er viktig å være seg selv på realityprogrammer.
– Folk vil gjerne bli bedre kjent med personen de ser på skjermen. Det er derfor en ypperlig mulighet til å få vist seg frem, og er man heldig så åpner det seg nye utfordringer i kjølvannet av det. Farmen ble også en fin plattform, i et ganske annerledes år.
Han legger til at det er viktig å ikke ha en skjult agenda eller oppføre seg dårlig overfor andre, kamera kan avsløre mye og publikum kan være nådeløse hvis de ikke liker deg.
– Det er ikke sånn at produksjonen redigerer og klipper til alt, smiler han lurt.
En hektisk hverdag
Nå legges høygaffelen bort til fordel for mikrofon og publikum igjen. 3. september har showet «Absolute norsk» premiere i Sporsems hjemby, Ålesund. Showet tar utgangspunkt i Norges historie, og den norske kulturen. Terje tar for seg historien helt fra den første nordmannen bestemte seg for å bosette seg i det kalde nord, til her vi er i dag. Han trekker også frem at vi nordmenn har en slags dobbeltmoral.
– Vi elsker det urnorske, som bunad, Tidemand & Gude-malerier og så videre. Samtidig som vi bor i et av verdens mest teknologiske land.
Dette var også en av grunnene til at Sporsem valgte å bli med på Farmen denne gangen. For det å leve som de gjorde for hundre år siden, er god inspirasjon til det kommende showet.
Trives på Sofiemyr
Til tross for korona og usikkerhet har billettsalget til «Absolute norsk» gått over all forventning. Kanskje skal oppholdet på Farmen ha noe av æren? Sporsem er uansett henrykt over dette. Meldingene har vært mange både fra kjente og ukjente, med hyggelige tilbakemeldinger om oppholdet. Men det har vært flere som har fått øynene enda mer opp for den karismatiske sunnmøringen.
– Jeg har vært i mange møter og det er hektisk om dagen. På et av møtene har jeg til og med diskutert mulighetene for mer TV, forteller han tydelig engasjert. Han kan dog ikke røpe hva og hvor han kan komme på skjermen.
Da familien Sporsem skulle finne seg et nytt sted å bo falt valget på Sofiemyr, siden Terjes svigermor bor i området.
– Vi trives veldig godt her, sier sunnmøringen og smiler.
En av hans to døtre benytter seg av fritidstilbudene KIL tilbyr, og er aktiv fotballspiller. Den andre følger muligens i sin fars fotspor og driver med teater, særlig i Fløysbonnmusikalen. Sporsem synes det er et flott arrangement og berømmer Sigurd Dancke som har vært selve hjernen bak den årlige forestillingen i over 30 år.