GIR GODE TIPS: Anna Lina Toverud er kommunens sykkelekspert, og deler velvillig sine beste tips for å få en god sommer på to hjul!

Ta «Sommertour de Oppegård»

Det går rundt i Oppegård denne sommeren! Her er fem gode sykkeltips for deg som ønsker å tråkke til i sommer!

Det er utrolig gode muligheter for fine sykkelturer med utgangspunkt i Oppegård. Det er mange fine avstikkere en kan ta med start og hjemkomst i kommunen.

– Fantastiske sykkelmuligheter!

Vi har snakket med Anna Lina Toverud, som har ansvaret for kommunene sykkelstrategi, og bedt om turtips. Hun er sentral i opplegget der Oppegård kommune og Kolbotn sykkelklubbs samarbeider om sykkelturer hver sesong.

– De fleste turforslagene kan kombineres med hverandre. Det er mange muligheter for snarveier. Det anbefales å ta med sykkelkart. Ta gjerne også med reservedekk og slange, og kanskje litt plaster – for sikkerhets skyld. Husk at det er lov til å sykle rolig. Det gir deg også bedre tid til å nyte naturen. Og så skal syklister vise hensyn til andre, enten det er gående, ekorn eller rådyr, sier hun, og legger til:

Les også: Les vår sommerprat med nyinnflyttede Terje Sporsem

– Kommunen har et flott, gratis sykkelkart som du kan få til odel og eie.Dette fås i resepsjonen i rådhuset. En kan også få sykkelkart for deler av Oslo. En kan også finne god informasjon på Internett om lignende turer, serveringssteder og severdigheter, og på kommunens egen hjemmeside, ligger også les- og nedlastbart kart, avslutter hun.

PS! Tipsene fortsetter under bildet!

 

HERLIG: Her ser du Sandbakken sportsstue, hvor det er lett å følge skilting og stier videre for flere opplevelser.

 

Her er noen gode tips!

Er du klar for å ta en sykkeltur? Her er sommerens gode sykkeltips fra Anna Lina Toverud, som er kommunens sykkelekspert!

Sofiemyr eller Tårnåsen er brukt som utgangspunkt, med hensyn til at en da en slipper bakkene opp fra Kolbotn. Terrengsykkel er ok, men ikke nødvendig.

1.Grønliåsen Rundt

Første forslag er rundt Grønliåsen. På Kongeveien rett etter boligfeltet Ødegården går en grusvei av i retning Bjørndal og riggfeltet på Åsland. Denne stien fortsetter mot Kloppa. Noen hundre meter før grusveien passerer E6, så tar flere stier av til venstre mot boligfeltene på Bjørndal. Den første, er en fin rødmerket løype mot lysløypen, eller Grønliåsen. Dersom der regner anbefales den ikke.

Les også: – Vi har Oppegårds beste strand

50 meter etter denne løypen går en mer trafikkert sti, som fører gjennom boligfeltet Bjørndal. Det er skiltet til idrettsbanen ved enden av boligfeltet. Denne banen krysser man og kommer inn på lysløypa, som ligger mellom Grønliåsen og Hauketo. Tar en til venstre på lysløypa , så kan gå over åsen og til Fotballbanen på Prinsdal, som igjen ligger rett ved siden av Kongeveien, som igjen kan følges hjem mot Tårnåsen. Tar en til høyre k ommer en nærme Hauketo. Dette blir en tur på ca 14 km, og går på veier og stier uten biltrafikk.

PS! Tipsene fortsetter under bildet!

FREDELIG: Her ser du fra gangveien ved Ødegården mot Åsland og Kloppa. Denne stien fører deg til mange flotte steder.

 

 

 

2.Hauketo og tilbake via Liadalen

En litt lengre variant av det forrige forslaget er å sykle Grusveien fra Ødegården, forbi Riggfeltet på Åsland og ned mot kirken på Klemetsrud. Problemet her er at selv om det stort sett er ryddet opp, så står skiltene om at det er adgang forbudt og anleggsområde. Etter Klemetsrud kirke tar en gangveien nedover og opp til høyre ved Klemetsrud skole, Her følger en sykkelstien retning Oslo. Men tar avkjøringen under E6, rett før en er på høyde med Mortensrud.Her triller en under Europaveien, følger skiltingen, og tar Ljanselva nedover.

Les også: Alt kan grilles! Sjekk Meny-Øyvinds beste tips

En litt mer barnevennlig variant er å følge Kongeveien (Fredrikshaldske Kongevei) fra Tårnåsen ned til Hauketo, ta over krysset (Ta gjerne en kikk på steinhvelvbrua fra 1804), følg Ljabruveien 250 meter retning Ljan, ta opp til venstre ved Kronveien, følg denne i underkant av 200 meter. Her er det skiltet,men retningen er feil. En skal ned og inn i skauen og ned Liadalen. Følg veien forbi kruttverk, bropillarer og slalåmbakke, og ned til idrettsanlegg. Om en ønsker å unngå biltrafikk, kan en ta bakkene opp til venstre og følge gangstien opp til Holmlia. Herfra er det flere muligheter for å komme til Kolbotn, enten via jernbanestasjonen på Rosenholm, og så Holteveien opp. Alternativt på oversiden av Gravlunden og opp Kapellveien.

Tar en ikke av til Holmlia, men triller rett fra kommer en til Fiskevollen og kan ta Mosseveien forbi Hvervenbukta, og opp til Gjersjø bru. Adkomsten fra Hvervenbukta til broen over E18 er stengt ut året.

PS! Tipsene fortsetter under bildet!

BLOKKERT: Etien mellom Hvervenbukta og Mastemyr er for tiden stengt. Dette bør du være obs på før du legger ut på turen!

 

 

3. Svartskog Rundt

En klassiker. Med utgangspunkt frra Gjersjø bro, sykler en to kilometer på Gamle Mossevei før en tar opp til høyre ved Sandvad der Roald Amundsens vei tar opp. Følger denne opp bakkene til Bekkenstenveien, nær kommunens eldste skole, som nå er forsamlingshuset Solheim. Kjør Bekkensteinveien ned, den går over til Ingierstrandveien, som igjen passerer badeplasser som Bekkensten, Ingierstrand og Bestemorstranda. En kommer tilbake til Gamle Mossevei, og kan følge den til Gjersjø bro og så ta bakkene opp mot Kolbotn.

Les også: Sprek sommer med Trine Hattestad

Et alternativ er å følge Roald Amundsens vei videre. Da passerer en den severdige Oppegård kirke. Ned bakken ligger Svartskog kolonial, nede ved sjøkanten ligger Roald Amundsens hjem. Bakken helt nederst er bratt, og anbefales ikke for små syklister. Å ta Kyststien bærende på en sykkel anbefales heller ikke.

4. Gjersjøen rundt

Bør helst tas lørdag, eller søndag formiddag, når det er minst trafikk. Start feks ved Gjersjø Bro, fortsett sydover forbi golfbane og Hjulet. Der det er avkjøring mot Europaveien går det en gang og sykkelsti mellom vannet og fjellet. Veien fortsetter mot Oppegård, og en kan kjøre fortau og sykkelsti til Solbråtan. Skiveien.

PS! Tipsene fortsetter under bildet!

VÆRAVHENGIG: Dette er en bra sti mot lysløypa fra grusveien mot Åsland, men en er ikke sykkelferdig når det har regnet.

 


5. Sandbakken

Enklest er å ta Fløysbånnveien ned og fortsette gjennom skogen mot Kloppa. Grusveien går mot Vevelstadveienveien, ta til venstre mot Siggerud. Og til venstre mot Oslo etter Siggerud og følg veien mot Enebakkveien. Der ligger Stensrudtjern, som har en fin badeplass og toaletter. Dersom en følger Enebakkveien halvannen kilometer før kan en ta av Frambuveien til venstre. Etter hundre meter deler veien seg. Ta Sandbakkveien til høyre. Bademuligheter langs vannet.

Les også: Lys fremtid for mørk musiker

Fra Parkeringsplassen opp til hytta er det omlag seks hundre meter. Fra Sandbakken er det skiltet mange ruter.

OBS: En lettere vei til Sandbakken er å trille Kongeveien ned til Hauketo, og ta Enebakkveien derfra. Der er der gang og sykkelvei helt opp til avkjørsel mot Sandbakken.

5. Langtur

En kan dra hjem etter å ha besøkt Sandbakken. Det er servering der fredag, lørdag og søndag. Men det er stengt i juli, Vil en dra videre er det mange muligheter. F.eks Skullerud og Mortensrud og Ski.

Fra Sandbakken til Vangen er det omlag 8 kilometer. Deler av ruten må en nok trille sykkelen en bit.

Vi ønsker deg en god sykkeltur, og husk å være forsiktig, vise hensyn og ikke minst bruke hjelm når du sykler i sommer!

Powered by Labrador CMS