NÆRMER SEG: 11. september er det «for sent» å være synlig. Hvorfor ikke gripe sjansen mens man han den, spør Oavis-redaktør Eskil Bjørshol

Hvor er dere og hva mener dere?

Flere sentrale kandidater har latt være å markere seg så langt i valgkampen. Er det så lurt?

Publisert Sist oppdatert

NB: Dette er en kommentar. Innlegget representerer skribentens meninger. 

«Vil de egentlig inn i kommunestyret?» Spørsmålet ble stilt i en uformell politikk-prat en dag denne uken. Årsaken var det vedkommende mente var en oppsiktsvekkende mangel på engasjement, der hvor engasjement er enklest å få øye på – altså i media.

Det er i skrivende stund 13 dager igjen til valglokalene stenger. Med andre ord rikelig med tid ting til å markere seg i innspurten. Men er det ikke litt rart å ikke ha benyttet sjansen til noen minutter i det lokale rampelyset så langt?

Siden 7. august har Oppegård Avis publisert et trettitalls debattinnlegg og en rekke politiske saker, hvor de fleste partier med respekt for selv er representert. Ikke overraskende er det Høyre og Arbeiderpartiet som har stått for mange av dem. Det kjempes tross alt en innbitt maktkamp for tiden om tilgang til maktens korridorer mellom de «to store».

Mer om den kampen til slutt i denne kommentaren.

Frykt for å kludre til?

Nettopp derfor blir det også litt merkelig å være tilskuer til den passiviteten som råder hos enkelte. Vi tar noen eksempler for å illustrere:

Ordførerkandidat Cecilie Dahl-Jørgensen Pind har så langt vært en aktiv debattant for sitt parti. Det samme kan også sies om sjetteplasserte Benthe A. Biltvedt. Bjørn Kløvstad, Melissa Kristiansen og Sivert August Wahlgren Leirbakk – henholdsvis andre-, tredje-, og fjerdekandidat for partiet, har til sammen begått to leserinnlegg. Melissa Kristiansen – til alt overmål en «Oppegård-politiker» med lang lokal fartstid, har til nå vært totalt usynlig i valgkampen. 

Er det fordi tredjeplassen er sikret uansett eller er ikke Oppegård Avis sine drøyt 40.000 lesere så langt i august så viktig?

Vi bare spør – dere kan når som helst svare. 

Kan det rett og slett være at fremskutte Høyre-profiler sitter med frykt for å kludre til et antatt brakvalg for Høyre, med et utspill som slår feil ut? Trumfer redselen for en feiltolket mening og potensiell tilbakegang, ønsket om synlighet? Er det et klassisk tilfelle av å «sitte stille i båten» vi er vitne til nå?

På en meningsmåling utført av InFact for ØB, ligger Høyre an til å få inn hele 15 representanter i kommunestyret. Bak de seks første navnene som er sikret plass, er det hel ni plasser «up for grabs». Hvor er du Hege Elise Blix Mortensen? Hvem er du Gunhild Rønningen? Hva har du å bidra med Ann Olsbø? Felles for de tre nevnte Høyre-kvinnene er at de alle representerer Oppegård og er inne blant de ti øverste på nominasjonslisten.

HØYRES MAKT-OKTETT: Disse åtte er på toppen av Høyres liste til kommunestyret. Føler du at du kjenner dem?

Hvor er du Merete Bellingmo?

Spørsmål om passivitet kan vi defintivt stille i retning av hovedmotstander Arbeiderpartiet også. Ordfører Hanne Opdan smir så definitivt mens jernet er varmt og tipser pressen om både stort og smått:

Det samme kan ikke sies om partiets andre- og tredjekandidat, erfarne Oddbjørn Lager Nesje fra Kolbotn og nykommeren Emilie Olsen Berg fra Langhus. Dørbanking og torg-politikk er selvsagt vel og bra, men hva mener dere? Hvilke saker er viktige for dere? Er det bare åttendeplasserte Shahram Ariafar som skal ytre seg i debattspaltene på Oavis.no? 

Den ferske Siggerud-politikeren har virkelig markert seg i årets valgkamp, og det vil ikke være overraskende dersom det i så fall gir resultater på listene etter 11. september.

Sett med Oppegård-øyne savner jeg den gamle AP-sluggeren Merete Bellingmo, 11.plasserte Ingrid Haugnes fra Trollåsen og det potensielt friske 2005-pustet, Theo Mølster fra Sofiemyr. Er dere der ute? Har dere noe å melde? Vil dere inn?

KLARE FOR KAMP: To av tre på dette bildet har ligget overraskende lavt i årets valgkamp. Fra venstre Håkon Heløe, Merete Bellingmo og Oddbjørn Lager Nesje.

Stille fra Kværner & co

FrP ser foreløpig ut til å gjøre et meget godt valg. Det er i hvert fall ikke bare på grunn av det glødende inntrykket partiet har gjort i Oppegård Avis. Gallionsfigur Tønnes Steenersen er som vanlig en sentral skikkelse for partiet, mens andre toppkandidater som Karin Kværner, Bjørn Richard Johansen og Mats Prytz Halvorsrud har det vært merkelig tyst fra. 

For ikke å snakke om Anne-Marie Torgersen, Espen Reian, Stellan Hjelpset-Østlie, Markus Nord eller Monica Dervo-Lehn.

Dersom FrP gjør et knallvalg, som det foreløpig ser ut til, kan minst en av de fem sistnevnte seile inn i kommunestyret. Men hva mener de? Hva kan de? Hva lover de? 

Er det bare vi som lurer på det?

NUMMER Én OG TO: Tønnes Steenersen har vært frempå i store og små saker i valgkampen. Karin Kværner har holdt en meget lav profil i Oppegård Avis.

Ekstremt jevnt

I skrivende stund ser det ut til at hele valgkampen i Nordre Follo kan avgjøres med noen få hundre stemmer. Hvis valgresultatet blir som resultatet av det ferske barometeret ØB presenterte, mangler dagens posisjon bare ett mandat for å få flertall.

Sjelden, eller aldri, har det vært mer riktig å skrive at hver stemme teller. Havner noen ekstra på «rød-grønn» side kan Hanne Opdan fortsette som ordfører med en haug støttepartier. Havner de i «blå-blått» lende blir det fort Cecilie Dahl-Jørgensen Pind for alle penga, godt hjulpet av FrP og Pensjonistpartiet. Men det kan også komme til det faktum at noen av konstellasjonene trenger hjelp av et vippeparti. Blir det Camilla Hille og Venstre, MdG og Marthe Arnesen eller den ferske KrF-duoen Storehaug og Einstabland?

Jeg vet ikke, men tør du som politiker å risikere at velgerne ikke vet hvem du er eller hva du står for når situasjonen er som den er? Har du og ditt parti råd til det?

Slusene i debatt@oavis.no er herved åpne. 

Og denne oppfordringen kan ikke gjentas for ofte: 

Powered by Labrador CMS