Viltnemda ber folk på Myrvoll og Greverud holde avstand til elg
Hviler mellom husene. Folk bes om å ikke komme for nærme dem og skremme dem.
De siste dagene har Oppegård Avis skrevet om vilt på farten i kommunen, og Viltnemda har bedt folk om å være oppmerksomme både i nabolag og ute i trafikken.
Det er i tillegg innført utvidet båndtvang, som innebærer at alle som har hund i kommunen, uansett størrelse, må holde hunden sin i bånd.
I dag kommer en sterk bønn fra folk som befinner seg i området rundt Greverud og Myrvoll om å holde seg unna en elgku med kalv som er observert i området.
– Elgkuen har en kalv. Den hadde to, men en døde natt til fredag. Akkurat nå beiter og hviler de mellom hus på Myrvoll og Greverud. I dag hvilte de rett foran utgangsdøra til en familie, og de tørte ikke gå ut. Dette er dyr som er veldig sårbare, og vi må vise forsiktighet av flere grunner, forteller leder i viltnemda, Arild Burud.
Ikke gå bort til dem
Viltnemda står da overfor en utfordring, først og fremst på grunn av dyrenes, men også menneskers sikkerhet.
– Det er en intrikat situasjon,, og kan være utfordrende i forhold til både mennesker og dyr. Dersom man skremmer dem vekk fra hagen sin, vet man ikke om den rømmer over i en annen hage hvor folk kan befinne seg ute. Man kan også skremme dem ut i veien, hvor de kan bli påkjørt, forteller Burud.
Les også: På oppdrag med Viltnemda
Han ber derfor folk innstendig folk om å la dyrene være i fred og ikke gjøre noen forsøk på å nærme seg dem.
Les også: Ekstraordinært båndtvang innført i Oppegård
– Hvis vi i Viltnemda prøver å jage dem bort er det stressende for dem og kan skape nye farlige situasjoner for naboer og bilister. Det er vanskelig å få dem til å dra tilbake til skogen og mest sannsylig kommer de senere tilbake til hagene hvor de finner mat og hvile, forteller Burud.
Vurderer kontinuerlig
Viltnemda vil enn så lenge se an situasjonen mens de forsøker å finne en løsning som ikke innebærer at dyrene må avlives.
Les også: La rådyrungene være alene!
– Fokus på sikkerhet og dyrenes beste, og vi vil ta løpende vurdering på hva vi skal gjøre med situasjonen, slik at dyrene kan komme seg ut på egenhånd og slik at vi unngår å måtte avlive dem.. Mens vi tar våre vurderinger og gjør observasjoner, ber vi folk om å bidra med å ikke nærme seg dyrene for å ta bilder eller annet, da dette kan skremme dem, sier Burud.
NB! Dersom du skulle gjøre observasjoner, kan du kontakte viltnemda direkte på telefon 66 81 89 00.