Møter sitt livs utfordring
Inge og Lars fra Tårnåsen har satt seg på flyet til Grønland. Kameratene er klare for en måned med blodslit i isødet.
– Hadde du spurt oss for et par år siden, ville vi aldri trodd at dette skulle skje, sier Lars Vethe (53) og Inge Nyheim (48).
Det siste året har de to kameratene fra Tårnåsen ligget i hardtrening. Torsdag denne uken setter de seg på flyet, som skal ta dem til Grønland. Sammen med syv andre deltagere skal de gå Grønland på tvers.
– Vi flyr til vestkysten, og skal derfra gå hjemover mot østkysten, sier Vethe, som til daglig jobber som Sikkerhetssjef i Elkjøp konsernet, men har 18-års bakgrunn fra Forsvaret med mange døgn i telt.
– Dette blir likevel noe helt annet. Her skal vi være ute på tur i en måned, høyst sannsynlig under svært krevende værforhold, sier Lars, mens kameraten følger opp:
– Den store utfordringen blir å holde soveposen og bagasjen tørr. Vi håper på passe kaldt vær. Det verste som kan skje er faktisk mildvær. Da blir alt vått, sier Inge Nyheim.
Inspirert av Truls og Cecilie
De to kameratene og naboene fra Tårnåsen har kjent hverandre i en årrekke etter at de møtte hverandre gjennom Oslo Røde Kors Hjelpekorps.
Ideen til ekspedisjonen over Grønland kom etter TV-serien «Tjukken og Lillemor» hvor Truls Svendsen og Cecilie Skog gjennomførte samme ekspedisjon, men da fulgt av kameraer fra TV 2.
PS! Saken fortsetter under bildet!
– Jeg ble både inspirert over måten de fullførte turen på, og ikke minst veldig motivert til å gjøre det samme da jeg så TV-bildene fra ekspedisjonen.
Overrasket over ja
Lars Vethe ble derimot ganske overrasket over det kontante svaret han fikk da han spurte kameraten om han ville være med.
– Inge svarte ja umiddelbart. Jeg så ikke den komme så kjapt, men vi kom derfor raskt i gang med både planlegging og trening. De to familiefedrene fikk plass på turlaget til Bergans Adventures.
I løpet av det siste året har de nedlagt mange timer med styrketrening i tillegg til å ha tilbakelagt over 1000 km hvor de har trukket enten pulk eller dekk. Derfor har trolig mange av Tårnåsens beboere møtt gutta på treningstur langs skogsveier og stier i nærområdet. Kompisene har selvsagt kommet i god form, men det er nødvendigvis ikke avgjørende for å kunne fullføre en slik tur.
– Vi trener for å bli seige. Dekktreningen handler først og fremst om å bygge opp styrke i hofter, skuldre og ledd. Dette så kroppen skal klare en tung belastning over lengre tid, siden vi skal ha hver vår pulk med en vekt på ca 70-80 kg på slep over isen hvor høyeste punktet vi skal passere er på 2540 m.o.h.
Avskåret
Turen over grønlandsisen er beregnet å ta ca 26 dager. I denne perioden vil Inge og Lars være avskåret fra resten av omverdenen.
– Dette er garantert det heftigste vi har gjort. I fjor var det fire deltagere fra 3 forskjellige ekspedisjonsgrupper som ble evakuert ut underveis, 2 av dem pga frostskader. Vi har også tatt den store samtalen med familiene våre, for å si det slik, dette så de vet at det blir vanskelig å få tak i oss dersom noe skulle skje, sier Inge Nyheim.
– Vi håper selvsagt at det går fint, men vi er innforstått med at vi kan komme til å møte store utfordringer underveis, sier Lars Vethe.
Innsamling til Kreftforeningen
Lars vil også gjøre ekspedisjonen til noe mer enn bare en opplevelse for seg selv. Derfor har han startet en innsamlingsaksjon til Kreftforeningen.
– Vi kjenner alle noen som er rammet av kreft. Jeg ønsker at turen over Grønland skal bli noe mer enn bare en gedigen egotripp. Responsen er allerede kjempegod, men målet mitt er å samle inn 60.000 kroner til kreftforeningen, noe som tilsvarer 1000 kroner for hver mil vi går over isen. Hvis noen i nærmiljøet ønsker å gi et bidrag i denne sammenheng kan de gjøre det via vår FB-side, sier Lars Vethe.
PS! Vil du følge kameratene fra Tårnåsen på turen, finner du reisedagboken til ekspedisjonen her.