EISTER: Etter Oavis-oppslag om badetemperatur i Gjersjøen kom det reaksjoner fra vannverkssjefen. Nå forklarer hun hvorfor.

Her vil ikke kommunen at du skal bade

«22 grader i Gjersjøen – Du må nyte sola nå, for til helgen snur det. Igjen.» var ikke en tittel de ansatte på Stangåsen vannverk satte pris på. 

Publisert

På bakgrunn av denne saken fikk Oppegård Avis reaksjoner fra Nordre Follo kommune ved Shima Bagherian, leder på Stangåsen vannverk, fordi hun mente Oppegård Avis i saken markedsfører Gjersjøen som badevann. Oppegård Avis svarte med en rekke spørsmål om risikoen knyttet til bading i Gjersjøen. Her publiserer vi svaret vi fikk i sin helhet som debattinnlegg.

Shima Bagherian, leder Stangåsen vannverk skriver: 

Vi er pålagt å følge drikkevannsforskriften. Etter drikkevannsforskriften § 4, er det forbudt å forurense drikkevann. I veiledning til drikkevannsforskriften står det at: «Direkte og indirekte forurensing av det ferdige drikke­vannet er forbudt. Forbudet gjelder for alle, og dette gjør denne bestemmelsen annerledes enn de andre bestemmelsene i forskriften som retter seg mot enten vannverkseier, kommune eller fylkeskommune. Forurensing av drikkevannet er forbudt, også uten at det er presisert nærmere i noe annet regelverk. Bestemmelsen er streng og inngripende, og innebærer at alle som ferdes i områder i nærheten av drikkevannskilder eller drikkevannsbasseng har en plikt til å vise hensyn. Ingen er gitt noen rettighet etter friluftsloven hvis det de gjør rammes av forbudet mot forurensing i drikkevannsforskriften. Det er også forbudt å gjøre noe, en aktivitet, som øker sjansen for forurensning i det ferdige drikkevannet. I noen tilfeller er bading et eksempel på en slik aktivitet.

Forbudet inkluderer akkumulert forurensning. Med akkumulert forurensning menes mindre forurensning fra flere kilder som samlet sett har potensiale for å foru­rense drikkevannet. Et eksempel på dette er at selv om en person bader så medfører det normalt liten fare for at drikkevannet blir forurenset. Hvis mange personer bader, kan det imidlertid utgjøre en større fare. Derfor kan også hvert enkelt bad i noen tilfeller være forbudt.

Det avgjørende for om noe er forbudt etter denne bestemmelsen, er om det fører til fare for forurensing av det ferdige drikkevannet. Selv om ikke bare direkte forurensing av drikkevannet rammes av forbudet, må det likevel være en reell fare for forurensning. En rent hypotetisk fare for forurensning i drikkevannet er ikke tilstrekkelig til å rammes av forbudet.»

 Risikoen for forurensing ved bading i Gjersjøen er ikke nødvendigvis synlig umiddelbart, men det er reell. Selv om en person kanskje ikke ser ut til å gjøre stor skade, kan kumulative effekter fra flere badegjester over tid føre til forurensing.

 Når det gjelder spørsmålet om potensielle forurensing mtp plassering til inntaksledningen, henviser vi til norskvannsveiledning om « Forvaltning av nedbørsfelt for overflatevannkilder», hvor det står bl.a. at: «Mennesker som oppholder seg i nedbørsfeltet, kan i forbindelse med bading og annen rekreasjon være mulige kilder til mikrobiell forurensing. En person som bader avgir i gjennomsnitt 0,14 g avføring enten ved direkte utskillelse eller fra uren hud (NIVA, 2016). Små barn avgir mer avføring enn voksne. Verst tenkelige tilfelle er direkteutslipp fra personer med akutt diare. Sannsynligheten for slike hendelser er som regel lav, men øker ved flere badende og mer ferdsel og rekrea­sjon. Data fra en studie i Ålesund kommune viste at bading kan forårsake mikrobiell forurensing av inn­taksvannet på 35 m. dyp (primært virus og parasitter) under spesielle lokale forhold (Longva, Relling, Stran­den, & Gausdal, 2016). Studien var basert på modelle­ring av spredning av patogener med lang overlevelse, etter et tenkt utslipp fra en badene med akutt diare, der patogenene nådde råvannsinntaket i begynnelsen av høstsirkulasjonen. Alle som ferdes i områder i nærheten av drikkevannskilder har en plikt til å vise hensyn. Ingen er gitt noen rettighet etter friluftsloven hvis det de gjør rammes av forbudet mot forurensning i drikkevannsforskriften (veiledning til drikkevannsforskriften § 4).»

 Et viktig mål i drikkevannsforskriften er å beskytte drikkevannskilde slik at omfanget av rensing ved produksjon av drikkevann reduseres. Forurensing fra aktiviteter i Gjersjøen kan øke kostnadene for vannbehandling, da det krever mer omfattende rensing for å sikre at vannet er trygt å drikke

 Selv om det kan virke som en vannkilde som Gjersjøen tåler litt bading uten problemer, er det viktig å huske at dette handler om å beskytte kvaliteten på drikkevannet vårt for alle. Dette prinsippet kalles føre var-prinsippet. Det betyr at vi tar nødvendige forholdsregler for å beskytte noe så viktig som drikkevannet, selv før det eventuelt oppstår et problem. Å beskytte drikkevannskilde er alles ansvar. Det er en enkel, men viktig handling som bidrar til at vi kan fortsette å ha tilgang til trygt vann i årene som kommer.

Shima Bagherian,
Leder Stangåsen vannverk

Powered by Labrador CMS